בלעדיהאקזיט השני יחכה: מוטי בן־משה לא ירכוש את אלמה מרקט מליאור קמחזי
בלעדי
האקזיט השני יחכה: מוטי בן־משה לא ירכוש את אלמה מרקט מליאור קמחזי
דור אלון חתמה על רכישת השליטה ברשת הסופרים מקמחזי לפי שווי של 40 מיליון שקל. רשות התחרות אישרה, אך דרשה למכור שני סניפים. הצדדים החליטו לוותר על העסקה וקמחזי עשוי לחפש רוכש אחר
ממוטי בן־משה כבר לא ירכוש את רשת הסופרמרקטים אלמה מרקט מידי ליאור קמחזי. לכלכליסט נודע כי שני הצדדים החליטו לסגת מהעסקה, וזאת על רקע התנאים שהציבה להם רשות התחרות, שהעניקה את אישורה לעסקה בחודש יולי האחרון.
האישור ניתן תחת מגבלות שהמרכזית שבהן היא מכירת שני סניפים של אלמה מרקט. בסופו של דבר, מגבלה זו הובילה לכך ששני הצדדים החליטו להפסיק את קידום העסקה.
כפי שנחשף בכלכליסט בפברואר, דור אלון שבשליטת בן־משה סיכמה על רכישת שליטה באלמה מרקט, שלה 11 סניפים, לפי שווי של 40 מיליון שקל, עם אפשרות לתמורה כספית נוספת, בכפוף לביצועים של הרשת. קמחזי היה אמור להמשיך לנהל את הרשת ולהיות בעל מניות מהותי בה.
ביולי אישרה רשות התחרות את העסקה, אך הציבה תנאים להשלמתה. התנאי המרכזי הוא שאלמה תמכור, בטרם העברת השליטה לדור אלון, שני סניפים שלה ברחוב דיזנגוף בתל אביב, שסמוכים לסניפי רשת AM:PM שבבעלות דור אלון. מדובר בסניף בדיזנגוף 191, שאת זהות הרוכש שלו דרשה הרשות לאשר, וסניף בדיזנגוף 124 שקמחזי כבר היה במגעים למכירתו, והרשות קבעה שהסניף הזה אינו חלק מהעסקה. עוד קבעה הרשות כתנאי שדור אלון לא תפעיל חנויות במיקומים המדוברים במשך חמש שנים לאחר השלמת המיזוג.
הרשות הציבה את התנאים האלו בעקבות בדיקה שביצעה ביחס לדור אלון ופעילות הקמעונאות שלה. דור אלון, שמנוהלת על ידי יבגני צ'רסבסקי שהחליף השנה את עודד גולן, מפעילה שלל מותגי קמעונאות, כולל 60 סניפים של AM:PM וכן 57 חנויות אלונית ומיני־אלונית ו־28 סופרים של אלונית במרחב הכפרי. במסגרת הבדיקה הגיעה הרשות למסקנה כי אלמה ודור אלון מפעילות סוג דומה של חנויות עירוניות קטנות, שחלקן פתוחות 24 שעות ביממה, והן מהוות תחליף קרוב בעיני הצרכנים בהשוואה לחנויות דיסקאונט או חנויות שפתוחות בשעות מצומצמות יותר. כמו כן, הבדיקה העלתה שמספר סניפים של אלמה ו־AM:PM נמצאים בקרבה גיאוגרפית משמעותית באזור תל אביב, שמתאפיין בדפוסי צריכה הכוללים הליכה ברגל למרחקים קצרים יחסית. כתוצאה מכך החליטה רשות התחרות, שבראשה עומדת מיכל כהן, שאם המיזוג יאושר כפי שהוא קיים חשש שהחברה הממוזגת תחזיק בכוח שוק משמעותי באזורים גיאוגרפיים מסוימים בתל אביב. כך יהיה בידה להביא לעליית מחירים או לפגוע בתנאי השירות לצרכנים, וזאת ללא חשש מריסון תחרותי מספק על ידי מתחרים אחרים.
בשל כך החליטו שני הצדדים לסגת מהעסקה. קמחזי, שימשיך לנהל את הרשת ולהחזיק בה, עשוי לחפש רוכש אחר לרשת.
אילו העסקה היתה יוצאת לפועל, זה היה אקזיט הסופרים השני של קמחזי. ב־2020 מכר קמחזי לסונול, מתחרתה של דור אלון, את רשת סיטי מרקט שהקים וזאת תמורת 30 מיליון שקל. הרשת מנתה שבעה סניפים בעת מכירתה. קמחזי ניצל את העובדה שהעסקה מול סונול לא כללה הסכם אי־תחרות, ומיד לאחר המכירה הקים רשת חדשה — אלמה מרקט.
במקביל, בן־משה מנסה להרחיב את עסקי הקמעונאות שלו בחברה אחרת שלו, אקסטרה ריטייל. כפי שנחשף בכלכליסט בשבוע שעבר, אקסטרה ריטייל מנהלת מגעים לרכישת השליטה בזכיינית רשת הספורט הבריטית JD Sport. החברה נמצאת במגעים לרכישת חלקה של הרשת הבריטית בזכיינית הישראלית (60%), וכרגע לא מדובר על רכישת יתרת המניות של השותף הישראלי גדעון מוליוב.