המניה זינקה בכ–1,000% בעשור: אלי לילי העדיפה חדשנות על מיזוגים והפכה למובילה בפארמה
המניה זינקה בכ–1,000% בעשור: אלי לילי העדיפה חדשנות על מיזוגים והפכה למובילה בפארמה
הרבעון השני היכה את התחזיות בעיקר בזכות תרופות ההרזיה והסוכרת. הצעד הבא: הגדלת כושר הייצור. החברה ששואפת לשווי של טריליון דולר השקיעה בפיתוחים חדשניים מאז הקמתה והפכה ליצרנית התרופות עם שווי השוק הגבוה בעולם
בתוך עשור זינקה מניית אלי לילי בכמעט 1,000% ויצרנית התרופות האמריקאית הוותיקה נסחרת בימים אלו לפי שווי שיא של 840 מיליארד דולר. כשהיא נישאת על גבי הצלחת תרופות לסוכרת והרזיה, הפכה השנה החברה לאחת מעשר הגדולות בעולם לפי שווי שוק, אחרי שעקפה חברות כמו טסלה, ג'יי.פי מורגן ואקסון מוביל. להצלחה המסחררת סיבה אחת עיקרית: תרבות של פיתוח וחדשנות.
בשבוע שעבר פרסמה אלי לילי את דו"חות הרבעון השני והיכתה כל תחזית אפשרית. ענקית התרופות רשמה רווח נקי של 2.97 מיליארד דולר, או 3.28 דולר למניה, זאת בהשוואה לרווח נקי של 1.76 מיליארד דולר, או 1.95 דולר למניה, בתקופה המקבילה אשתקד. אלי לילי רשמה ברבעון השני הכנסות של 11.3 מיליארד דולר, זינוק של 36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במקביל העלתה החברה את תחזית ההכנסות שלה לשנה הבאה בלא פחות מ־3 מיליארד דולר.
עקפה את נובו נורדיסק
להצלחה הגדולה אחראיות בעיקר תרופת ההרזיה Zepbound והתרופה לסוכרת Mounjaro (המונפקת גם להרזיה), שברבעון החולף לבדו יצרו הכנסות של 4.3 מיליארד דולר, ובחישוב כולל 7 מיליארד דולר מאז נכנסו לשוק בנובמבר האחרון. התרופות, שמחקות הורמונים שמיוצרים במעיים כדי לדכא תיאבון, נכנסו לרשימת החוסרים זמן קצר אחרי שנכנסו לשוק, מצוקה שנרגעה רק בשבועיים האחרונים — כך לפי דיווחי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). "אנחנו פשוט רואים ביקוש שלא ייאמן, ואנחנו אפילו לא כל כך מנסים לקדם את התרופה הזו", אמר מנכ"ל אלי לילי, דיוויד ריקס על Zepbound בראיון ל־CNBC. "מה שאנחנו רואים זה רק ביקוש אורגני של הצרכנים". בימים אלו נראה כי הדבר היחיד שעוצר את המשך נסיקת החברה הוא הייצור. לחברה ביקוש גבוה מיכולת הייצור, ובארבע השנים האחרונות היא השקיעה בהקמת מפעלים 18 מיליארד דולר בחישוב מצרפי.
התרופות שפיתחה אלי לילי מתחרות באלו של נובו נורדיסק, זו שהגדירה את שוק התרופות להרזיה במתכונתו הנוכחית עם האוזמפיק. אך לענקית האמריקאית הספיקו שני רבעונים של מכירת התרופות כדי לעקוף את נובו, שבדומה לאלי לילי סובלת גם היא מבעיות אספקה. ברבעון השני דיווחה נובו על הכנסות של 5.9 מיליארד דולר מהתרופות המקבילות שלה אוזמפיק ו־Wegovy. למרות שמדובר בביצועים חזקים מאלה של אלי לילי, התוצאה היתה נמוכה בכ־14% מציפיות האנליסטים.
לפי תחזיות ממוצעות, שתי תרופות ההרזיה של נובו צפויות להניב לה הכנסות של כ־40 מיליארד דולר עד 2026, זאת לעומת תחזית הכנסה מצטברת של 30 מיליארד דולר לתרופות של אלי לילי, שכאמור משווקות אותן רק מאז הסתיו האחרון.
20 תרופות בעשור הקרוב
פיתוחים חדשניים אינם זרים לחברה, שהוקמה באינדיאנפוליס ב־1876 על ידי הכימאי אלי לילי ששירת לפני כן כקצין בצבא האיחוד. בין השאר, היא היתה הראשונה למכור אינסולין מסחרי בארצות הברית וחיסוני פוליו, ואחראית לפיתוח הפרוזאק, שהפכה שם נרדף לתרופה נגד דיכאון. לרגע אחד בהיסטוריה, ב־1988, פרוזאק אף היתה התרופה הנמכרת ביותר בעולם. אך ב־2001 נקלעה אלי לילי למשבר, אז איבדה את הבלעדיות על הפרוזאק, במה שכינתה "שנת X". הרגע היה צפוי, אך המכה לשורת הרווח באובדן התרופה שהיתה אחראית על כשליש מהכנסותיה, היתה גדולה מהצפוי. הפטנט בוטל שלוש שנים לפני המועמד הצפוי, זאת לאחר מאבק משפטי, ובן רגע התאיידו 2.4 מיליארד דולר בהכנסות שנתיות. המצב המשיך והידרדר, כאשר במהלך העשור הבא איבדה אלי לילי בלעדיות על ארבע תרופות נוספות, בהן תרופת הסכיזופרניה Zyprexa והתרופה נוגדת הדיכאון Symbalta, במה שכינו בחברה מאוחר יותר "שנת YZ". ב־2016, תרופת האלצהיימר שלה, Solanezumab, נכשלה בניסוי קליני חשוב ובמקביל עוכב האישור עבור טיפול ניסיוני פרי פיתוחה בדלקת פרקים. באותה תקופה קיצצה החברה כ־500 משרות ופנתה לגיוס מזומן של 1.7 מיליארד דולר. את ההון היא מינפה לא כדי לצאת למסע מיזוגים ורכישות, כפי שחברות תרופות נוהגות לעשות ברגעי משבר, אלא כדי להשקיע בפיתוח תרופות חדשות תוך התמקדות בחמישה תחומים: סוכרת והשמנת יתר, ניוון עצבי, סרטן, אימונולוגיה וטיפול בכאב.
ההחלטה האסטרטגית עבדה, אלי לילי היתה הראשונה שפיתחה נוגדנים לקורונה, ובקיץ שעבר היא רשמה את שתי ההצלחות המשמעותיות ביותר שלה: אישור שיווק לתרופות לסוכרת ולאלצהיימר. מניית החברה פרצה בזינוק, עקפה את ג'ונסון אנד ג'ונסון ו־UnitedHealth ואלי לילי הפכה ליצרנית התרופות וחברת הבריאות הגדולה בעולם לפי שווי שוק. באוגוסט 2023, קצין המדע והרפואה הראשי שלה, דניאל סקובונסקי, הסביר כי החברה ממשיכה להשקיע בפיתוח וצפויה להשיק יותר מ־20 תרופות חדשות במהלך העשור הבא. המטרה לפי סקובונסקי: להפוך לחברת הבריאות הראשונה בעולם בשווי טריליון דולר.