סגור

עת התשלום: הריקול חתך ב-80% את רווחי שטראוס

החברה שסגרה את מפעל הממתקים שלה בעקבות הסלמונלה רשמה לאחור חלק מהפגיעה של האירוע - קיצץ מהרווח התפעולי של שטראוס ב-154 מיליון שקל ומהרווח הנקי - ב-119 מיליון שקל; בסיכום הרבעון עמד הרווח של הקבוצה על 43 מיליון שקל בלבד

למרות שחלף חודש מאז שהכריזה על ריקול עצום מימדים, שהוביל להשמדת כל מוצרי מפעל הממתקים בנוף הגליל, עדיין אין בידי שטראוס הערכה מתי תשוב לייצר.
במהלך החודש האחרון נעשו אלפי בדיקות במפעל ובמוצרים, אך עד כה לא מצאה החברה את המקור לזיהום. החברה מקווה כי בתוך מספר שבועות תוכל לסמן את הגורם לזיהום, אך לא מן הנמנע שגם בסופו של תהליך מקור הבעיה לא יתגלה.

2 צפייה בגלריה
מימין: יו”ר החברה עופרה שטראוס והמנכ”ל גיורא בר דעה
מימין: יו”ר החברה עופרה שטראוס והמנכ”ל גיורא בר דעה
מימין: יו”ר שטראוס עופרה שטראוס והמנכ”ל גיורא בר דעה
( צילומים: עמית שעל, תומי הרפז )
בעקבות הימצאות סלמונלה בקו ייצור השוקולד הנוזלי ובמוצרי שוקולד מוגמרים בחודש שעבר, התלה משרד הבריאות את רשיון הייצור של מפעל נוף הגליל הגליל למשך 3 חודשים, או עד שהחברה תתקן את הליקויים. בשטראוס פועלים בנסיון להשלים את הפעולות הנדרשות עוד לפני תום התקופה, אך ספק אם יעמדו בכך. לצורך כך, במהלך החודש האחרון הגיעה למפעל חברה אירופאית המתמחה בניקיון מפעלי שוקולד וביצעה חיטוי לקווי הייצור ולמפעל כולו. מדובר בתהליך מורכב, שכן בשונה מקווי ייצור שמנקים במים וחומר חיטוי, תהליך החיטוי של קווי ייצור שוקולד מבוסס על הזרמת שמן לאורך הקו, בעוד שאר המפעל מחוטא בחומרי ניקוי שונים.

מסתירים את הביטוח

בכנס משקיעים שקיימה אתמול החברה התייחסה יו"ר הקבוצה עופרה שטראוס לחשיבות שהיא רואה לקשר עם שוק ההון והאמון שלו בחברה ואמרה כי שטראוס תצא מהמשבר הזה חברה טובה יותר. המשקיעים ביקשו להבין מה היקף הכיסוי הביטוחי שיש לשטראוס לאירוע מסוג זה, אך נתקלו בסירוב לחשוף נתונים. בשטראוס טענו כי לא יחשפו את היקף הכיסוי ובכך הגבירו את חששם של המשקיעים.
בשבוע שעבר מסרה החברה כי על פי אומדנים ראשוניים, להערכתה תסתכם הפגיעה ברווח הנקי של החברה השנה ב־170 עד 230 מיליון שקל. הערכה זו כוללת אומדנים בדבר עלויות השבת המפעל לכושר ייצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, עלויות נלוות נוספות וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לחברה.
במקביל לדיון שמקיימת החברה עם חברות הביטוח בנוגע לכיסוי ביטוחי מסוגים שונים שרכשה מהן, מתפתחת חזית נוספת בזירה המשפטית. עד כה הוגשו כנגד החברה 8 בקשות לאישור תובענות כייצוגיות ו־6 בקשות לגילוי ועיון במסמכים, לצורך בחינת האפשרות להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד נושאי משרה ובעלי תפקידים בחברה.

2 צפייה בגלריה
מפעל שטראוס נצרת מפעל הממתקים בנוף הגליל
מפעל שטראוס נצרת מפעל הממתקים בנוף הגליל
מפעל הממתקים שנסגר נוף הגליל
( צילום: נחום סגל)

לצד המהלכים שיאפשרו בהמשך השבת המפעל לפעילות, פועלת שטראוס לקדם את חזרתה לשוק הממתקים באמצעות האצת פרויקטים והתקשרויות עם ספקי משנה לאספקת מוצרי ממתקים לשוק בהקדם האפשרי. מדובר בספקים בארץ ובחו"ל המייצרים לשטראוס חלק ממוצריה גם בימי שגרה. החברה תנסה להגדיל את הכמויות והמגוון מאותם ספקים בניסיון לשמר שטחי מדף ברשתות ולשמור על נוכחות בשוק.
העלאת מחירי הקפה בעולם אפשרה לקבוצת שטראוס להציג עלייה של 10.2% במכירות ברבעון הראשון, אך משבר הסלמונלה חתך את השורה התחתונה והרווח הנקי ירד ב־79.2% ל־43 מיליון שקל. הפגיעה הקשה ברווח הנקי נגרמה כתוצאה מהשפעת הריקול העצום. הריקול הוביל לפגיעה של 64.7% ברווח התפעולי שירד ל־102 מיליון שקל. הריקול פגע גם בשורת הרווח הגולמי שירד ב־18.5% ל־662 מיליון שקל, גם בעקבות זינוק במחירי תשומות מרכזיות ובהן קפה ירוק, חלב גולמי, שמן, פלסטיק והוצאות שינוע.
בשטראוס ציינו כי היקף ההשפעה של הריקול על תוצאות החברה לרבעון הראשון – שכוללות אומדנים של זיכויים ללקוחות החברה, עלויות איסוף המוצרים מהרשתות והחנויות, אומדן היקף השמדת מלאי, עלויות פיצוי לצרכנים ועלויות נלוות נוספות – הוא פגיעה של כ־64 מיליון שקל במכירות, פגיעה של כ־154 מיליון שקל ברווח התפעולי ופגיעה של כ־119 מיליון שקל ברווח הנקי. ההשפעה על תוצאות מגזר תענוג והנאה כללה פגיעה במכירות בהיקף של כ־60 מיליון שקל ופגיעה ברווח התפעולי בהיקף של 153 מיליון שקל.
מכירות הקבוצה בישראל רשמו קיפאון (עלייה של 0.1%), והסתכמו ב־975 מיליון שקל. זאת, בעקבות אירוע הריקול באפריל, שהוביל לירידה של 8.8% במכירות מגזר תענוג והנאה, שהסתכמו ברבעון ב־306 מיליון שקל. הריקול וכן התייקרות חומרי הגלם חתכו את הרווח הגולמי ב־35.7% ל־252 מיליון שקל, ושחקו את הרווחיות הגולמית ל־25.8% מהמכירות לעומת 40.2% אשתקד. את הרבעון חתמה החברה בישראל עם מעבר להפסד תפעולי של 15 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי בגובה 129 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

הייצור במפעל החומוס בארה"ב עדיין מוגבל

הריקול הוביל את חטיבת תענוג והנאה לרשום לראשונה בתולדותיה הפסד תפעולי בגובה 97 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי בגובה 53 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד. מכירות חטיבת הבריאות, הכוללות בעיקר את המחלבה ולצידה מוצרי יד מרדכי ואוכל מוכן, צמחו ב־4.8% ל־669 מיליון שקל, לצד עלייה גבוהה יותר של 7.2% ברווח התפעולי שהסתכם ב־82 מיליון שקל ושהצמיח את הרווחיות התפעולית ל־ 12.2% מהמכירות.
במקביל להתמודדות עם זיהום הסלמונלה במפעל הממתקים בנוף הגליל, הקבוצה מתמודדת עם משבר דומה במפעל הסלטים של סברה (חברה בבעלות משותפת 50/50 עם פפסיקו העולמית). שטראוס פועלת להתאים את המפעל לדרישות שהציג לה ה־FDA במכתב אזהרה, לאחר שחוקריו ביקרו במפעל בדצמבר החולף ומצאו הפרות חמורות של נוהלי הייצור. החוקרים קבעו שמוצרי חומוס המיוצרים במפעל הוכנו, נארזו או הוחזקו בתנאים לא תברואתיים, כך שהם עלולים להיות מזוהמים או להזיק לבריאות. סברה ערכה ריקול מרצון למוצרים והשביתה את המפעל.
החודש חזרה סברה לייצור ומכירה מוגבלים ומעריכה המפעל צפוי לחזור לכושר ייצור מלא ועלייה הדרגתית בהיקף המכירות במהלך המחצית השנייה של השנה. לאור זאת, צופה שטראוס כי סברה תסיים את הרבעון השני בהפסד תפעולי בטווח 30 עד 34 מיליון דולר, מתוכו סכומים חד פעמיים בטווח של 12 עד 16 מיליון דולר.
חברת הקפה של שטראוס נהנתה מרבעון נוח יותר ורשמה עלייה של 32.6% במכירות שהסתכמו ב־996 מיליון שקל. אלא שעלייה בהוצאות הייצור במחיר הקפה הירוק, פגעה ברווח הגולמי שצמח רק ב־8.6%, כך שהרווחיות הגולמית נשחקה ל־ 29.6% מהמכירות, לעומת 36.2% בתקופה המקבילה אשתקד. השחיקה באה לידי ביטוי גם ברווחיות התפעולית שנשחקה ל־10.6% לעומת 13.1% בתקופה המקבילה.