פוטנציאל להכנסות של 400 מיליון דולר לא צלח את המכשול הראשון
פוטנציאל להכנסות של 400 מיליון דולר לא צלח את המכשול הראשון
ברנמילר שפיתחה טכנולוגיה לאגירת אנרגיה חתמה לפני כשנה על הסכם עם פיליפ מוריס העולמית אולם ההזמנה הראשונה במסגרת ההסכם, והיחידה ב־2022, בוטלה. החברה שמאז הנפקתה במאי 2022 איבדה 77%, תפסיק בסוף יוני להיסחר בת"א
"לא יכולנו לדמיין איזה קרש קפיצה ההסכם הזה יהיה עבורנו. הקונצרן הזה, כשהוא חותם איתנו, אומר בעצם 'זו הטכנולוגיה'". במילים אלו תיארו בחברת ברנמילר שבשליטת אבי ברנמילר (32%), בריאיון ל"כלכליסט" לפני כשנה, את הסכם המסגרת שחתמו עם ענקית הטבק פיליפ מוריס למכירת טכנולוגיית אגירת האנרגיה של החברה, bgen, שכעת בוטל בחלקו.
הסכם המסגרת של ברנמילר, שבה מחזיק רני צים בכ־11%, עם פיליפ מוריס העולמית כלל אפשרות להתקנת המתקן של החברה לאגירת אנרגיה תרמית בכמה מתקני ייצור של ענקית הטבק ברחבי העולם. הפרויקט הראשון שיצא לדרך במסגרת ההסכם היה מול פיליפ מוריס רומניה, כשבוע לאחר החתימה על הסכם המסגרת. על פי ההסכם מול הפעילות ברומניה של חברת הטבק, בתמורה ל־9.2 מיליון דולר, ברנמילר הייתה אמורה למכור את מערכת אגירת האנרגיה שלה, בקיבולת 31.5 מגה־ואט שעה והספק קיטור של 18.5 מגה־ואט.
ההסכם כולל גם את אספקת כלל השירותים הנלווים, והיה מתוכנן לצאת לפועל ברבעון האחרון של 2023. פוטנציאל ההכנסות של הסכם המסגרת, במידה ברנמילר הייתה מתקינה את bgen בכל האתרים המתאימים של פיליפ מוריס ברחבי העולם, נאמד ב־400 מיליון דולר. סכום לא מבוטל לחברה שהכנסותיה בשנת 2022 הסתכמו ב־1.5 מיליון דולר. מאז הנפקתה בבורסה בתל אביב במאי האחרון צנחה מניית החברה ב־77%.
הפרויקט הזה מסתיים לאחר שפיליפ מוריס רומניה החליטה שאינה מעוניינת להשלימו. אחת ההערכות בשוק היא שפלישת רוסיה לאוקראינה הובילה להתייקרות חומרי הגלם שנדרשו לפרויקט, המבוסס על דלק ביומסה. ההתקשרות בין פיליפ מוריס רומניה וברנמילר אנרג'י תסתיים ב־26 ביוני, ובמועד זה החברה תפסיק להיסחר בבורסה.
לטענת החברה, הבורסה המקומית לא מבינה את הטכנולוגיה שלה, זאת לעומת הפרויקטים שפורחים בעולם והפוטנציאל בשוק הזה. החברה מאמינה שסיכוייה בנאסד"ק גבוהים יותר, שכן מדובר בשוק עם ביקוש והבנה גבוהים יותר בתחום הקלינטק, ולכן תמשיך להיסחר בארה"ב. בשנת 2022 ברנמילר הפסידה 11 מיליון דולר לאחר הפסד של 10.3 מיליון דולר ב־2021.
ברנמילר מספקת פתרונות ושירותים לאגירה ואספקת אנרגיה תרמית תוך הפחתת פליטת מזהמים, באמצעות הקמה של מערכות לאגירת חום על בסיס טכנולוגיה שפיתחה. בעידן של מעבר לאנרגיה נקייה, פתרונות לאגירת חום נחשבים לאטרקטיביים במיוחד עבור תעשייה כבדה או חברות גדולות, שלא יכולות לספק באופן מלא את האנרגיה הנדרשת לצורכיהן באמצעות פתרונות דוגמת פאנלים סולאריים.
אלא שהמשקיעים בישראל לא נהרו אחר החברה. חברות הקלינטק שהונפקו בשנתיים האחרונות בבורסה מדשדשות, אך מצבה של ברנמילר גרוע במיוחד. מדד הקלינטק ירד בשנה החולפת ב־24%, ואילו המניה של ברנמילר ירדה ב־77% בתוך פחות משנה.
אחת הסיבות לכך היא שהשוק בישראל מתקשה להבין את מוצרי האגירה מבוססי החום, אל מול הטכנולוגיות האחרות מבוססות החשמל הקיימות בשוק. סיבה נוספת היא הימשכותם של פרויקטים. הקמה של פרויקט אגירת חום יכול לקחת זמן רב ודורש השקעה כספית גדולה. בשונה מחברות סטארט־אפ רבות היא כבר משווקת היום טכנולוגיה מסחרית והיא מאמינה שבשלב זה סיכוייה בנאסד"ק גבוהים יותר, שכן מדובר בשוק עם ביקוש והבנה גבוהים יותר בתחום הקלינטק.