היורו מזנק לעומת השקל; הדולר בשבוע הגרוע מנובמבר 2020 מול סל המטבעות
היורו מזנק לעומת השקל; הדולר בשבוע הגרוע מנובמבר 2020 מול סל המטבעות
מטבע הגוש נסחר תמורת 3.67 שקלים, הפאונד עולה ל-4.34 שקלים - שני המטבעות בשיא מנובמבר; הדולר מטפס מעל ל-3.20 שקלים; דוח התעסוקה החודשי בארה"ב מרים מעט את הדולר, אך המטבע מוחק השבוע 1.9% לעומת המטבעות העיקריים, ברקע החלטות הריבית בבריטניה ואירופה
היורו מזנק לרמה הגבוהה שלו מאז תחילת נובמבר לעומת מקבילו הישראלי, ונסחר תמורת 3.67 שקלים. גם הפאונד בשיא מתחילת נובמבר מול השקל, ונסחר תמורת 4.34 שקלים. הדולר מטפס מעל ל-3.20 שקלים לרמה הגבוהה שלו מזה שבוע.
יחד עם זאת, המטבע האמריקאי רושם את השבוע הגרוע שלו מאז נובמבר 2020, לעומת סל 6 המטבעות העיקריים. ברקע, החלטות הריבית של הבנקים המרכזיים אתמול במדינות האיחוד האירופאי ובבריטניה.
הדולר מוחק השבוע 1.9% לעומת מטבעות הסל עד לרמה של 95.410 נק'. בשישי שעבר עוד היה המטבע האמריקאי ברמה של 97.440 נק'.
דוח התעסוקה החודשי בארה"ב שפורסם בשעה האחרונה, מצביע אמנם על ירידה במספר המשרות שנוספו למשק האמריקאי בינואר לעומת דצמבר - אך עדיין מדובר בנתון שהכה את התחזיות. סה"כ נוספו למשק בחודש שעבר 467 אלף משרות, לעומת צפי השוק לתוספת דלה יותר של 150 אלף. שיעור האבטלה טיפס ל-4% בינואר מ-3.9% בחודש הקודם - הצפי היה ל-3.9%.
פרסום הנתונים מרים את הדולר לעומת המטבעות העיקריים - בטרם פרסום הנתונים רשם הדולר את השבוע הגרוע ממרץ 2020.
כבר אתמול רשמו הפאונד והיורו שיא של שלושה חודשים לעומת השקל ואף המשיכו במגמת ההתחזקות מול הדולר. זאת, לאחר העלאת ריבית שנייה בבריטניה תוך חודש וחצי, בעוד באירופה הבנק המרכזי הותיר את הריבית ברמה אפסית, כצפוי.
"החלטה ניצית של הבנקים המרכזיים עשויה להפעיל לחץ על הדולר", כך אמרו אתמול בבנק האוסטרלי Westpac. הבנק המרכזי של אנגליה כבר העלה ריבית ל-0.25% בפגישה הקודמת בדצמבר, ובאיחוד טרם העלו את הריבית מאז תחילת המגפה. בארה"ב הפד אותת כי יעלה את הריבית כבר בפגישה הבאה במרץ.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות: "לאחרונה אמרה נגידת ה-ECB, כריסטין לגארד, כי בגוש האירו אין מקום להעלאות ריבית חדות והידוק מוניטארי מהיר כפי שה-Fed מתכנן ל-2022. להערכתנו, הבנק אמנם יצטרך לתת ביטוי לנתון החדש ולאותת כי אם יתברר שקצב האינפלציה ימשיך לעלות, לא יהסס לשנות את הקו. עם זאת, לנוכח ההשפעה הגדולה של רכיב האנרגיה ובהינתן שקצב האינפלציה ללא אנרגיה, מזון ומשקאות עומד על 2.3% בלבד, סביר להניח כי לא יהיה שינוי של ממש בעמדתו".
מומחי המט"ח של הבנק השוויצרי המתמחה בבנקאות פרטית, לומברד אודייר אמרו על השקל בעקבות השינויים האחרונים בביצועי המטבע: "החודש אנו מורידים את השקל הישראלי (ILS) בדרגה אחת למטבע בקטגוריית 'ביצועים צנועים'. זאת למרות שלטווח ארוך יותר, אנחנו אוהבים את המטבע לאור מאזן התשלומים הבריא שלו. המטבע היה בקבוצת הביצועים הטובים שלנו גם ב-2020 וגם ב-2021, ובכל זאת, המטבע רגיש ביותר לתשואות בארה"ב ולנאסד"ק, בהתחשב בכך שתחום הטכנולוגיה הוא חלק חשוב מהכלכלה הישראלית. אם הנאסד"ק בתהליך תיקון, אנו מאמינים שיחס שקל-דולר יכול לראות תיקון גבוה יותר אפילו מ-3.20. אם תחום הטכנולוגיה יתייצב, נשדרג מחדש את השקפתנו לגבי השקל; היסודות לטווח הבינוני נותרו חזקים והסבירות שהבנק המרכזי יתערב בקנה מידה גדול נמוכה, בהינתן יסודות מאקרו טובים יותר מאשר בעבר. הן מדד המחירים הראשי והן הציפיות לאינפלציה הן מעל 2% בשנה, והתמ"ג צפוי לעלות על 5.0% ב-2022".
"החלטה ניצית של הבנקים המרכזיים עשויה להפעיל לחץ על הדולר", כך אמרו אתמול בבנק האוסטרלי Westpac
אגף הכלכלה בחטיבת שוקי הון של בנק לאומי, בראשות ד"ר גיל מיכאל בפמן: "במבט קדימה, אנו מעריכים כי הלחצים לייסוף השקל צפויים להתמתן באופן זמני במהלך 2022, זאת לאור התחזית להיחלשות מסוימת של הגורמים הבסיסיים בהשוואה לרמתם אשתקד. השקל צפוי להיות גם תנודתי במידה רבה מהרגיל, זאת על רקע שינויי במדיניות הרכישות של בנק ישראל וגם לאור הצפי כי השווקים הפיננסיים לא ירשמו עליות שערים חדות כמו ב-2021 ואף יתאפיינו במידה מוגברת של תנודתיות, שנוטה להשפיע לשלילה על השקל. עם זאת, בטווח הבינוני-ארוך, השקל צפוי לשמור על עוצמתו, בתמיכתם של הגורמים הבסיסיים של המשק והתחזית להמשך התרחבות הפעילות הכלכלית".
כלכלני בנק הפועלים: "עיקר הפיחות בשקל נבע מרכישות המט"ח של מוסדיים, שבמסגרת התאמת חשיפת המט"ח שלהם לירידת מחירי המניות בעולם, נאלצו לרכוש מט"ח. הלחצים לייסוף השקל צפויים לקטון השנה באופן ניכר – המוסדיים לא צפויים למכור השנה מט"ח, וגם זרם ההשקעות הישירות כנראה יפחת. בנק ישראל יוכל לצמצם את רכישות המט"ח, ואולי אפילו להפסיקן. הכוחות הבסיסיים עדיין פועלים לשקל חזק, ואנו מעריכים שלאחר ששוקי המניות יתייצבו, מגמת הייסוף תחזור".