סגור

השקל בשיא של 5 חודשים לעומת היורו; הין בשפל של 20 שנה

המטבע האמריקאי נסחר מול מקבילו היפני תמורת 126 ין לדולר, כשברקע הפד ממשיך לאותת לקצב הידוק מוניטרי מהיר כדי להאט את האינפלציה - ובכך גורם להתחזקות המטבע בעולם; מטבע הגוש האירופי יורד עד ל-3.462 שקלים; רונן מנחם הכלכלן הראשי במזרחי טפחות: "העלאת הריבית אצלנו ובארה"ב, גוררת ביצועי יתר של המטבעות כנגד היורו"

המטבע האמריקאי בשיא של 20 שנה לעומת מקבילו היפני שנסחר תמורת 126 ין לדולר, לראשונה ממאי 2002. שר האוצר של יפן מיהר להגיב למגמה: "התנודה החריפה בשוק המט"ח בעייתית. נבחן דרכים לפעול".


כמו כן, הדולר בשיא מאז ה-17.5.20 לעומת סל 6 המטבעות העיקריים בעולם - חצה את רף ה-100 נק' (למעשה כבר במהלך סוף השבוע האחרון). ברקע, הבנק המרכזי בארה"ב מתכנן להדק את המדיניות המוניטארית שלו עקב האינפלציה שממשיכה לשבור שיאים של עשרות שנים - ובכך גורם להתחזקות המטבע האמריקאי בעולם.

2 צפייה בגלריה
דולר דולרים כסף מזומן מט"ח מטבע חוץ
דולר דולרים כסף מזומן מט"ח מטבע חוץ
הדולר מתחזק לעומת המטבעות העיקריים, ומול השקל כמעט ללא שינוי
(צילום: רויטרס)

רונן מנחם הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות: "היין מצטרף לשורת מטבעות שנחלשים כנגד הדולר לקראת מהלך מזורז של העלאת ריבית, המעלה את קרנו של המטבע האמריקאי. עם זאת, המקרה של היין מעניין יותר, בהיותו מטבע חוף מבטחים מקובל בעתות אי וודאות גאו-פוליטית, כפי שאנו נמצאים כיום, בצל מלחמת רוסיה – אוקראינה. כלומר, חולשת היין מתרחשת על אף הביקוש הפוטנציאלי כמטבע מקלט.
"הדבר קורה, בין השאר, עקב נקודה אחרת שמייחדת את היין וקשורה למדיניות המוניטרית הננקטת במדינה: יחד עם הריבית האפסית (עומדת על -0.1 אחוז כבר 6 שנים, ללא קשר לקורונה, שהחלה 4 שנים אחר כך) גם תשואת הפדיון על איגרת החוב הממשלתית ל-190 שנים נרכשת בהיקפים גדולים על ידי הבנק המרכזי של יפן, Bank of Japan, כך שתשואת הפדיון שלה מקובעת, למעשה, על אפס אחוז. מדיניות זו עומדת, כמובן, בניגוד גמור לתשואות הפדיון על אג"ח של מדינות מפותחות אחרות, שעולות כיום במהירות בהתאם לכוחות השוק ולקראת העלאות הריבית הבאות. כלומר, חולשת היין בסיסית יותר ולא בכדי צלל לשפל של 20 שנים כנגד הדולר.
"לכך יש להוסיף את טון הדברים והאיתותים של Bank of Japan להמשך. עמדתו היא, בדומה לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, שההשלכות מפלישת רוסיה לאוקראינה בהחלט עלולים להקשות על ההתאוששות הכלכלית ממשברי הקורונה ובמיוחד על השקעות המגזר העסקי. עם זאת, בשונה מעמיתיו, ודי בדומה לבנק המרכזי של סין השכנה, הוא מתמודד עם אינפלציה נמוכה בהרבה, שתגיע, גם אם תעלה בעקבות האירועים, ל-2% במחצית הראשונה של השנה ולא הרבה מעבר לכך בהמשך.
"היות והחשש מחריגה גדולה מיעד האינפלציה של יפן, העומד על 2%, נמוך מאוד, נוח ל-Bank of Japan להתחייב כי המדיניות המוניטרית המרחיבה מאוד (מדיניות ריבית אפס) תימשך. בשורה התחתונה, חולשת היין כנגד הדולר מתרחש למרות תכונתו כמבט חוף מבטחים ובגלל שתי סיבות – חולשה בסיסית ושמירה על ריבית נמוכה ומקבועת הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך וכמובן התחזקות הדולר בעולם, כנגד שורה רחבה של מטבעות והיין בכללם. עם זאת, הדובר הבכיר של ממשלת יפאן אמר כי דעתה אינה נוחה מחולשת היין והתנודתיות שלו והיא תבחן את ההשלכות על המשק .ייתכן כי תנקוט צעדים או תוסיף אמירות שיגרמו, לפחות בטווח הקצר, להצאוששות חלקית במטבע של ארץ השמש העולה".

2 צפייה בגלריה
ין יפני
ין יפני
ין יפני
(בלומברג)

עופר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "סיכומי הדיונים האחרונים של הבנק המרכזי בארה"ב הראו שהבנק מתכנן להתחיל ולצמצם את המאזן כבר בפגישה הקרובה במאי, בקצב כפול ממה שנעשה ב-2017. בכך הבנק ממשיך לאותת שקצב ההידוק המוניטרי יהיה מהיר כדי להאט את האינפלציה. להערכתנו, הכלכלה החזקה תומכת בהעלאת ריבית של חצי נקודת אחוז ב-2 הפגישות הבאות של הפד. הדבר ממשיך לתמוך בחוזקו של הדולר לאור השונות בין המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי בארה"ב לבין שאר השווקים המפותחים שמצמצמים אך בקצב איטי יותר".
קליין מוסיף כי "להערכתנו הבנק המרכזי בגוש האירו יגיב לעלייה באינפלציה באירופה בכך שיאותת שאם היא לא תתמתן הם יעלו את הריבית עוד השנה, עם סיום תוכנית הרכישות ברבעון האחרון. עם זאת, לאור הפגיעה הלא סימטרית של המלחמה במדינות הגוש השונות, הדבר לא יאפשר להערכתנו לבנק המרכזי להעלות את הריבית בקצב המגולם כיום בשוק האג"ח".

ה-ECB צפוי להותיר את הריבית בגוש ברמה אפסית

בתוך כך, היורו ממשיך לסגת מול השקל ונסוג ביממה האחרונה עד ל-3.462 שקלים. רונן מנחם הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות מסביר: "בחודשיים האחרונים התחזק השקל כ-5% לעומת האירו, כשבתקופה זו נותר השקל כמעט ללא שינוי כנגד הדולר. מכאן שחולשת האירו כנגד השקל נובעת בראש ובראשונה מנסיגתו של המטבע האירופי המשותף בשוקי העולם".
לדברי מנחם יש מספר סיבות לפיחות במעמדו של היורו: "ראשית, מלחמת רוסיה אוקראינה פוגעת בראש ובראשונה ביבשת אירופה ובאיחוד האירופי, מסיבות רבות ובראשן – הזינוק האדיר בתעריפי האנרגיה, הדלקים והמזון, שעיקר הגעתם משתי המדינות הללו (גם בשל הקרבה הגיאוגרפית). ככל שהמלחמה תימשך, יתקשה האירו להתאושש ברמה הבסיסית.
"שנית, יש עלייה חדה מאוד באינפלציה בחודשיים האחרונים (שיעור האינפלציה בגוש האירו עלה ל-7.5% ב-12 החודשים האחרונים) והדבר מערער את הביטחון הן של משקי הבית והן של החברות. הדבר כבר מתבטא, בין השאר, באינדיקטורים המובילים, שמאותתים על האטה והיחלשות של כלכלת אירופה, אל מול יציבות של כלכלות כמו ארה"ב, קנדה ויפן. לכך נוספת העלאת הריבית, שהחלה הן אצלנו והן בארה"ב, מה שגורר ביצועי יתר של שני המטבעות כנגד האירו.
"יצוין, כי ביום חמישי (מחר) מתוכננת הודעת ריבית של הבנק המרכזי של אירופה (ecb). ההערכות הן כי הריבית תישאר על אפס אחוז גם הפעם, גורם שמסביר את חולשת האירו. עם זאת, ייתכן כי כריסטין לגארד וחבריה ישלחו הפעם מסרים ברורים יותר לגבי שינוי כיוון והעלאה של הריבית בתקופה הקרובה, לנוכח קפיצת האינפלציה כאמור. לא ברור אם זה יקרה, כי בגוש האירו האינפלציה ללא סעיף האנרגיה נמוכה בהרבה מאשר בארה"ב ועומדת על 3% בלבד.
"השאלה תהייה לאיזה פרמטר יתייחס ecb. לנוכח סימני השאלה, נראה לי כי התנודתיות של האירו לקראת ובסמוך להודעה תהייה גבוהה, יחסית. אולם, אם וככל שהודעת הריבית תהייה ניצית יותר, יש אפשרות להתחזקות של האירו לקראת סוף השבוע, בפרט לנוכח עמדת הפתיחה הנמוכה שלו".
עוד בשוק המט"ח - הדולר יורד מעט לעומת מקבילו הישראלי ונסחר תמורת 3.20 שקלים.