נחשף בכלכליסטמנכ"ל פסגות: "קיבלנו הצעה מאוד גבוהה מהפניקס ואנחנו שוקלים אותה"
נחשף בכלכליסט
מנכ"ל פסגות: "קיבלנו הצעה מאוד גבוהה מהפניקס ואנחנו שוקלים אותה"
חברת הביטוח מציעה לרכוש את קרנות הנאמנות של בית ההשקעות ב־600 מיליון שקל, בעוד רני צים רכש את מה שנותר ממנו ב־405 מיליון שקל. העסקה עומדת בפני מכשול רגולטורי, ואם תצא לפועל תהפוך את הפניקס לשחקנית הגדולה בענף קרנות הנאמנות
האם חברת הביטוח הפניקס, המוסדי הגדול והחזק בישראל, בדרך לביצוע עסקה שתגדיל את כוחה עוד יותר? כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", הפניקס מנהלת מגעים לרכישת חברת קרנות הנאמנות של בית ההשקעות פסגות, שמהווה את עיקר הפעילות שלו, תמורת 600 מיליון שקל. נכון לסוף דצמבר 2021, חברת הקרנות של פסגות מנהלת נכסים בהיקף של 46.1 מיליארד שקל, והם מהווים את מירב הנכסים של בית ההשקעות (ראו תרשים).
לפני כשבוע נערכה פגישה בין הצדדים במשרדי הפניקס. מצד פסגות נכחו היו"ר ובעל השליטה רני צים (61.5%) והמנכ"ל יניב בנדר (9.3%). מצד הפניקס נכחו אייל בן־סימון, מנכ"ל הפניקס; אבנר חדד, מנכ"ל אקסלנס, בית ההשקעות של הפניקס ומנכ"ל החברה־הבת קסם, שפועלת בתחום קרנות הנאמנות; ובועז נגר, יו"ר אקסלנס. במהלך הפגישה הפניקס העלתה את ההצעה המדוברת. הפגישה בין הצדדים היא לא נקודת ההתחלה של המגעים. המגעים עם הפניקס החלו לאחר שהתוכנית של צים ובנדר להכניס משקיע לפסגות לפי שווי של 800 מיליון שקל לא התממשה. ככל הנראה, בתחילה ביקשה הפניקס לרכוש את בית ההשקעות כולו, אולם הצדדים לא הצליחו להגיע לשווי מוסכם והמיקוד במשא ומתן עבר לחברת הקרנות של פסגות.
אם העסקה מול הפניקס אכן תצא לפועל, מבחינת צים זו תהיה הצפת ערך משמעותית. צים רכש את פסגות, או יותר נכון מה שנותר ממנו, ביוני 2021. באותה העת הוא שילם 405 מיליון שקל עבור מספר פעילויות שהמרכזיות בהן הן קרנות הנאמנות, ברוקראז' וניהול תיקים וקרנות גידור. זמן קצר קודם לכן, באפריל, השלימה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, את רכישת פסגות מידי קרן אייפקס שבראשה עומדת זהבית כהן תמורת 900 מיליון שקל. אלטשולר שחם גמל ופנסיה השאירה בידיה את נכסי הגמל, מכרה נתח מהפעילות לחברת הביטוח הראל ואת מרבית הפעילות שאינה גמל מכר לחברת וואליו קפיטל הציבורית שבשליטת צים. בהמשך, שינה צים את שמה של וואליו קפיטל לפסגות, כך שלמעשה בית ההשקעות החל להיסחר בבורסה. בהתאם, לחברת פסגות הבורסאית יש כיום עוד פעילויות ששייכות במקור לוואליו קפיטל, דוגמת אשראי חוץ־בנקאי. נכון לסוף הרבעון השלישי, חברת הקרנות של פסגות רשומה בספרים לפי שווי של כ־284.5 מיליון שקל. לפי הערכת שווי שביצעה פירמת בטא פייננס, השווי של חברת הקרנות עומד על 380.4 מיליון שקל. במילים אחרות, ביצוע העסקה מול הפניקס יניב לפסגות רווח הון משמעותי.
עם פרסום הידיעה באתר "כלכליסט", זינקה מניית פסגות ב־17.7%, וגם סדרת אג"ח ג' זינקה ב־8%, והתשואה עליה ירדה ל־12% בלבד, שעדייף הופכת את הסדרה לסדרת אג"ח זבל. לאחר פרסום הידיעה הוציא בנדר מייל לעובדי פסגות שבו הכחיש אותה: "אני בטוח שראיתם את הכתבה שעלתה לפני מספר דקות. כולכם למדתם להכיר אותי. אני ישר, כן ותמיד אומר את האמת. אין שום דבר נכון בכתבה הזאת, מעבר לכך שהצעות תמיד התקבלו אצלי בשולחן ותמיד מתקבלות". בהמשך יצאה גם הכחשה בצורת דיווח לבורסה. אולם זמן קצר לפני שליחת המייל לעובדים, בשיחה עם "כלכליסט", אמר בנדר דברים שונים בתכלית: "קיבלנו הצעה מאוד גבוהה מהפניקס ואנחנו שוקלים אותה. הציעו לי רק על חברת הקרנות 600 מיליון שקל. לא אמרנו כן או לא, אלא שאנחנו שוקלים. זה לא סוד היום שקסם מוכנה לקנות את כולם בכל מחיר".
הצפת הערך של צים בפסגות נעשית על רקע צמיחה בפעילות חברת הקרנות. נכסי הקרנות גדלו במהלך 2022 בהיקף כולל של 2.5 מיליארד שקל. בסה"כ, מאז שצים רכש את פסגות, היקף נכסי הקרנות צמח ב־15%, מרמה של 40 מיליארד שקל להיקף הנוכחי.
הצמיחה הזו התרחשה בשנה מאוד לא פשוטה בשווקים. למרות הצמיחה הזו, המניה של פסגות נפלה ב־41% במהלך 2022 ושווי השוק של בית ההשקעות עומד כיום על 237 מיליון שקל בלבד. זאת, ככל הנראה, משום שהצמיחה העיקרית בפעילות הקרנות נעשתה בקרנות הכספיות שאינן מניבות הכנסות משמעותיות. לאורך השנה שחלפה גייס פסגות 4.8 מיליארד שקל לקרנות הכספיות, בעוד ביתר הקרנות בית ההשקעות ספג פדיונות בהיקף של 3.1 מיליארד שקל. הדבר עולה בקנה אחד עם המגמה הכללית: הקרנות הכספיות גייסו 33 מיליארד שקל ב־2022 בעוד הקרנות האקטיביות ספגו פדיונות של 27.4 מיליארד שקל.
מדו"חות הרבעון השלישי של 2022 עולה שההכנסות של חברת קרנות הנאמנות עמדו על 54 מיליון שקל, בעוד שבארבעת החודשים ב־2021 שבהן בית ההשקעות היה כבר תחת בעלות צים, ההכנסות עמדו על 75 מיליון שקל.
אם הפניקס תרכוש את חברת קרנות הנאמנות של פסגות, קסם תהפוך לחברת קרנות הנאמנות הגדולה בשוק. החברה הגדולה בענף היא מיטב תכלית של בית ההשקעות מיטב, שלה נכסים בהיקף של 59.6 מיליארד שקל. קסם היא החברה השנייה בגודלה (48.7 מיליארד שקל) וחברת הקרנות של פסגות היא השלישית בגודלה. אם הפניקס תרכוש את פעילות הקרנות של פסגות, קסם תחלוש על נכסים בהיקף של 95 מיליארד שקל — שיא היסטורי בענף הקרנות המקומי. היקף נכסים כזה יביא אותה לנתח של יותר מ־20% בשוק הקרנות, מה שאסור רגולטורית, ולכן על הפניקס יהיה למצוא פתרון כדי להוציא את העסקה לפועל. אפשרות אחת היא להכניס שותף לעסקה. אפשרות אחרת היא למכור חלק מהנכסים.
הפניקס משקיעה מאמצים בהתרחבות. בחודש נובמבר האחרון היא רכשה את בית ההשקעות אפסילון שמנהל נכסים ב־11 מיליארד שקל, מתוכם 4 מיליארד שקל בקרנות נאמנות. הקרנות האלו טרם מוזגו לתוך קסם. לפני כשנתיים רכשה הפניקס את בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל, שגם הוא הביא איתו נדוניה בתחום הקרנות.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" בחודש שעבר, בעלי השליטה בהפניקס, הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט, חתמו על עסקה למכירת רוב מניות השליטה (25%) לקרן ADQ, אחת מקרנות העושר הריבוניות של ממשלת אבו דאבי, תמורת 2.3 מיליארד שקל ולפי שווי חברה של 9.2 מיליארד שקל. השלמת העסקה תלויה בקבלת שלל אישורים רגולטוריים.