סגור
מיתון בורסה יורדת מניות וול סטריט ירידות
רווחי החברות ייפגעו (צילום: גטי)

השורה התחתונה
ב־2022 היו ירידות ללא משבר כלכלי אמיתי, 2023 יכולה להציג תמונה הפוכה

נתוני הצמיחה, הצריכה ושוק העבודה עדיין חזקים, אך נתוני הסנטימנט מלמדים שהמשבר הכלכלי אולי עדיין לפנינו. אותו משבר יראה ירידות גורפות גם בלי שינויים בריבית ויתמקד בפגיעה ברווחי החברות בעולם

המוח האנושי מותאם בצורה יוצאת דופן למצוא תבניות, גם במידע רנדומלי. לראיה, ברוב התרבויות בעולם התפתחו צורות שונות של אסטרולוגיה. ודאי שמי שנולד בחורף או בקיץ יכול להיות מושפע מחוויות מוקדמות. מי שנאלץ להתחבא בבית בגלל קור או חום קיצוניים בתור תינוק אולי חווה פחות בשלב קריטי של התפתחות. כלומר ייתכן שיש קורלציה, ואפילו סיבתיות מסוימת, בין תקופת הלידה לבין האישיות. משם ועד מפות אסטרולוגיות, המרחק רב מכדי שיהיה אפשר לגשר עליו. ישנו מנהג של משקיעים באג"ח ומניות להביט בתנועות השווקים ולראות מתוך כך אירועים בעולם האמיתי. ואכן, באירועים גדולים אפשר כמעט לראות את העתיד בשווקים. כך למשל, ימים לפני פיגוע מגדלי התאומים ב־2001 נצפו שורטים גדולים במניות ואג"ח של חברות התעופה. בקורונה, כשאנשים עדיין התלבטו אם לעטות מסכות, השווקים כבר היו בירידות דרסטיות.
סיכום של 2022 יכול להוביל למסקנה שהאירוע המרכזי מאחורינו. על פניו, המשבר הכלכלי שעליו דובר במשך כל השנה כבר קרה ורוב הרכיבים הקלאסיים שלו היו לנו. ראינו ירידה בצריכה הפרטית ודעיכת התפרצות אינפלציונית. בתחום הפיננסי ראינו היפוך עקום אגרסיבי שמראה על מיתון, חוסר רצון להשקיע בפרויקטים עתידיים, לחץ מפני העתיד הקרוב ונהירה למזומן, פיקדונות וקרנות כספיות. אמנם חסרים כמה אלמנטים כדי להגיד שהמיתון חלף, אבל הרואים בשווקים לא יתנו לעובדות הללו לבלבל אותם. האבטלה המשיכה לרדת ורק בדיווחים האחרונים הראתה עלייה קטנה מאוד. רווחי החברות כמעט ולא נפגעו, האינפלציה לא הספיקה לרדת משמעותית. הריבית ארוכת הטווח ירדה, כפי שמצופה אחרי משבר. אלא שאותם הקוראים את השווקים כאמת מוחלטת בוחרים בצורה נוחה להתעלם מהעובדות האלו.


הסימן העיקרי שהמשבר היה ועבר הוא סימן שכולם רואים. בשבועות הקרובים יתקבלו התוצאות של המכשירים הפיננסיים השונים. דו"חות קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של כלל אזרחי מדינת ישראל יראו הפסדים כמעט ללא יוצא מן הכלל. הוותיקים יותר יקשרו את הירידות האחרונות לתקופות אמיתיות של מיתון. גם באינתיפאדה השנייה, ב־2002-2001, היו ירידות משמעותיות בתיקי ההשקעות המוסדיים והפרטיים כאחד. גם במשבר הנדל"ן האמריקאי של 2008 היו ירידות כלליות. באותם מקרים תיק מעורב של 60/40 בארה"ב או 70/30 בארץ הראה ירידות, ממש כמו 2022. אלא שגורמי הירידות בעבר אינם זהים לגורמי הירידות מהשנה האחרונה. בעבר הסיבות לירידות היו פדיונות כבדים של מכשירים פיננסיים. בזמן משבר אמיתי, לקוחות מהשורה זקוקים לכסף המושקע שלהם. בין אם מדובר בקרן עושר לאומית, קרן פנסיה פרטית או הקדש של אוניברסיטה, ההכנסות יורדות וההוצאות עולות בזמן משבר. בפאניקה שמשתלטת על כולם, הם פונים לברוקרים ומוכרים ללא אבחנה, נכסים טובים ורעים.
פניית פרסה שלא נמצאת כל כך באור הזרקורים היא של שי ג'ינפינג, נשיא סין. שינוי במדיניות הקורונה של המעצמה הסינית יהיה בעל השלכות עצומות על כלכלת העולם, עם עלייה בצמיחה ובמחירי הנכסים הפיננסיים, המתכות והאנרגיה
הירידות של 2022 לא נבעו ממכירות ללא אבחנה. אדרבא, השווקים הפיננסיים והציבור גילה בגרות. הירידות נבעו מהתאמת התיקים לסביבת ריבית גבוהה יותר. באג"ח ראינו ירידה לאורך כל העקום, תוך כדי התהפכות עקום התשואות, בדיוק כפי שמתואר בספרי הלימוד. גם במניות ירידת השווי התמקדה במניות הטכנולוגיה בעלות תזרימי המזומנים שיגיעו עמוק בעתיד. מגזר זה היה מנופח בשנה שעברה ותפס נתח גדול מהרגיל מהמדדים וכך אלה ירדו. המשבר, אם אכן צפוי לנו ב־2023, יהיה שונה מאוד ממה שחווינו בשנה האחרונה. אותו משבר יראה ירידות גורפות גם בלי שינויים בריבית ויתמקד בפגיעה ברווחי החברות. האווירה במקרה כזה תהיה קשה במקומות רבים בעולם.
בשנה הקרובה מישהו הולך לבצע פניית פרסה במדיניות שלו. רוב העולם נושא את עיניו אל עבר יו"ר הפד, ובכל חודש שעובר נדחה מעט התמחור של פניית הפרסה שרבים מייחלים לה, קרי, הפסקת העלאת הריבית ותחילת דיבורים על הורדתה. לפני כמה חודשים הורדת הריבית תומחרה לתחילת מרץ ועכשיו כבר מדובר באמצע מאי. גרסת הפד לשאלה מתי תגיע פניית הפרסה היא - לא ב־2023. אולם, השוק כבר לא מאמין לפד ומעריך שפניית הפרסה אכן תגיע במהלך השנה הקרובה. הזיכרון של המשקיעים עדיין מקשר בין רגיעה מוניטארית לעלייה חדה במחירי הנכסים, ולכן רואים ראלי זמני בכל פעם שעולה האפשרות הזו.


פניית הפרסה שלא נמצאת כל כך באור הזרקורים היא של שי ג'ינפינג, נשיא סין. שינוי משמעותי במדיניות הקורונה של המעצמה הסינית יהיה בעל השלכות עצומות על הכלכלה העולמית. גם בפניית פרסה זו תהיה עלייה בצמיחה ובמחירי הנכסים הפיננסיים, לרבות מחירי המתכות והאנרגיה. אלא שהעליות של פאוול והעליות של ג'ינפינג יהיו שונות בתכלית. עוד על כך בשנה הבאה.
השורה התחתונה - המשקיעים מקשרים בין רגיעה מוניטארית לזינוק במחיר הנכסים, ולכן יש ראלי זמני בכל פעם שעולה האפשרות הזו
דרור גילאון הוא שותף מנהל בגילאון & גורדון Wealth Management, וכלכלן ראשי באזימוט בית השקעות, ואורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות