אחרי שנתיים של מחלוקת: הבנקים ימכרו את מניות הבורסה שברשותם
אחרי שנתיים של מחלוקת: הבנקים ימכרו את מניות הבורסה שברשותם
הבורסה לניירות ערך בניהול איתי בן זאב הגיעה להסכמות עם הבנקים, שסירבו למכור את אחזקותיהם בבורסה בשל חוסר כדאיות כלכלית; הבורסה תחלק דיבידנד של 231 מיליון שקל, וחברי הבורסה ובראשם הבנקים ימכרו 18% ממניותיה כאשר מרבית התמורה מהמכירה תועבר לקופת הבורסה
לאחר שנתיים של מחלוקת, הבורסה לניירות ערך בניהולו של איתי בן זאב הצליחה לגבש הסדר עם הבנקים המחזיקים במניותיה למכירת המניות. במסגרת ההסדר הסכימה הבורסה להפסיק את מדיניות אי חלוקת הדיבידנד שלה, ולחלק דיבידנד מיוחד של 231 מיליון שקל בתחילת ינואר 2024.
במקביל לכך חמישה חברי בורסה ובראשם בנק הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי המחזיקים ב-18% ממניות הבורסה יאפשרו לבית ההשקעות לידר ושות' לנהל תהליך למכירת המניות, כאשר המניות יימכרו במשך שנה. כאמור, עיקר המניות המדוברות מוחזקים ע"י בנק הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי שמחזיקים כל אחד 4.9% מהמניות.
הבנקים יקבלו בעבור אחזקותיהם מחיר של 5.08 שקלים למניה, זאת בעוד מחיר המניה עומד כיום על יותר מפי ארבעה ומגיע ל-21.18 שקל. הסיבה לתמורה הנמוכה היא שבמסגרת החוק להפרטת הבורסה משנת 2017, נקבע כי זה מחיר המקסימום שחברי הבורסה יוכלו לקבל בעבור אחזקותיהם ההיסטוריות בבורסה. כל תמורה מעבר לכך אמורה לעבור לקופת הבורסה עצמה לצורך ביצוע השקעות.
כלומר, בהנחה שהמניות יימכרו בשווי דומה למחירם בבורסה, הרי שהבנקים יקבלו 87 מיליון שקל בעבור המניות, ואילו הבורסה תקבל מעל ל-270 מיליון שקל. כמו כן, חלקם של הבנקים בדיבידנד המיוחד שיחולק יעמוד על מעל ל-40 מיליון שקל.
כאמור הסדר זה מגיע לאחר שנתיים של חילוקי דעות קשים בין בן זאב לבנקים. בן זאב ניסה להפעיל לחץ על הבנקים למכור את יתרת אחזקותיהם בבורסה. הוא טען כי המשך אחזקתם במניות מהווה ניגוד עניינים שאינו תואם את חוק ניירות ערך, וכן שזה בעייתי ששיעור כה גבוה ממניות הבורסה אינן סחירות בפועל.
לבן זאב היה כמובן גם אינטרס במכירת המניות, שכן לפי מנגנון הפרטת הבורסה נקבע כי כל תמורה מעבר למחיר של 5.08 שקלים למניה מועברת לקופת הבורסה, ויכולה לסייע במימון השקעות שונות.
הבנקים, לעומת זאת לא מיהרו למכור את המניות, שכן מבחינתם זה לא הגיוני כלכלית למכור מניות בשווי נמוך משמעותית ממחיר השוק שלהן.
במסגרת הניסיונות להתניע את מהלך מכירת המניות, בן זאב ניסה לגבש הסדר יצירתי שיאפשר בסופו של דבר הגדלת התמורה לבנקים מעבר למחיר המינימום שנקבע בחוק, אולם רשות ניירות ערך בלמה את המהלך (את ההסדר הנוכחי הרשות אישרה).
כמו כן הוא גייס את יו"ר רשות ההגבלים לשעבר דיויד גילה, שהכין חוות דעת שתמכה במהלך למכירת מניות הבנקים. בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמות. הבנקים אמנם ימכרו את המניות לפי המחיר הנמוך שנקבע בחוק, אך יקבלו תמורה נוספת מהדיבידנד המיוחד שיחולק לפני המכירה.