השקל ממשיך להתחזק - הדולר על 3.89 שקלים; ״בנק ישראל ישקול הורדת ריבית"
השקל ממשיך להתחזק - הדולר על 3.89 שקלים; ״בנק ישראל ישקול הורדת ריבית"
בהמשך לנפילה בדולר בשישי, המטבע האמריקאי נחלש משמעותית גם היום (ירד מוקדם יותר ל-3.87 שקלים); בשבוע שעבר נסחר במעל ל-4 שקלים; היורו יורד ל-4.18 שקלים; לידר: "הסביבה הכלכלית במלחמה תומכת באינפלציה נמוכה ובהורדת ריבית בנק ישראל - אף שלא לפני ינואר 2024"
השקל ממשיך להתחזק בפתיחת שבוע המסחר במט"ח: הדולר עם נסיגה חזקה מול המטבע הישראלי ונסחר סביב 3.89 שקלים, היורו יורד ל-4.18 שקלים.
בשווקים הבינ"ל היורו עולה ב-0.1% ל-1.075 דולר. מול סל המטבעות יורד הדולר אינדקס ב-0.1% ל-104.90 נקודות.
הדולר נפל בשישי (לאחר קביעת היציג) מ-4 ל-3.92 שקלים, במקביל לנסיגה בדולר בשווקים הגלובליים, בעקבות דוח התעסוקה החלש שפורסם בארה"ב (לחודש אוקטובר). היורו ירד במקביל עד ל-4.21 שקלים.
דוח התעסוקה הציג עלייה של 150 אלף במספר המועסקים, מול תחזיות ל-180 אלף, לצד עלייה בשיעור האבטלה - מ-3.8% בספטמבר ל-3.9% באוקטובר.
נתוני התעסוקה החלשים מצמצמים עוד יותר את הסיכוי להעלאת ריבית נוספת של הפד, ומקרבים את המעבר להורדת ריבית - התפתחויות שמחלישות את המטבע האמריקאי.
"אם הרגיעה בשוק המט"ח תימשך, בנק ישראל צפוי לשקול הורדת ריבית בהחלטות הקרובות", אמרו בתגובה בלידר שוקי הון, בראשות יונתן כץ.
אשר להשלכות המלחמה על המדיניות המוניטארית, בלידר מציינים ש"כל עוד העימות נמשך, ההתאוששות בפעילות צפויה להיות מאד מתונה והדרגתית, בפרט במספר ענפי שירותים ובענף הבנייה".
המשמעות היא, טוענים בלידר, ש"למרות הסיוע התקציבי של האוצר, צפויה עלייה בפשיטות הרגל ובפיטורי עובדים - סביבה זו תומכת באינפלציה נמוכה ובהורדת ריבית בנק ישראל - אף שלא לפני ינואר 2024".
גם בארה"ב הדרך להורדת ריבית מתקצרת כאמור ולדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, היא "צפויה לרדת מהר מתחזיות הפד וגם מתחזיות השווקים". הוא מבסס את טענתו על הניסיון ההיסטורי.
"בכל המקרים לאחר שהאבטלה עלתה ב-0.5%, היא המשיכה לעלות גם בשנה לאחר מכן - וכמעט בכל המקרים (עם החריג של 1974), ריבית הפד ירדה בשיעור ניכר תוך שישה חודשים לאחר שהאבטלה עלתה ב-0.5%", אומר זבז'ינסקי, שמצייכ כי "גם באפיזודות האחרות, הריבית ירדה עוד לפני שהאבטלה עלתה".
בנק ישראל הודיע היום על תכנית לשיפור מקורות האשראי לעסקים קטנים. במסגרת תכנית זו יעמיד בנק ישראל לבנקים מקורות בהיקף של עד 10 מיליארד שקל למתן הלוואות לעסקים קטנים וזעירים שנפגעו במשבר.
בנק ישראל יעמיד לבנקים את המימון בריבית של ריבית בנק ישראל פחות 1.5%, קרי 3.25%. הבנקים יוכלו להעמיד את המקורות הללו כאשראי לעסקים קטנים וזעירים שמחזור המכירות שלהם ירד ב-25% לפחות, ובתנאי שהריבית הממוצעת בהלוואות תעמוד על ריבית הפריים, קרי על 6.25% .