סגור

הסייבר הישראלי רותח: אקזיטים ב־2.8 מיליארד דולר בשבעה חודשים

כפי שנחשף בכלכליסט, הסטארט־אפ טאלון צפוי להימכר לפאלו אלטו תמורת 600 מיליון דולר לפחות. זו תהיה הרכישה הישראלית הגדולה ביותר של ענקית הסייבר האמריקאית בעשור האחרון. בכך מצטרפת טאלון לשורה של חברות סטארט־אפ וסייבר ישראליות שנמכרו השנה בקצב מסחרר


תעשיית הסייבר הישראלית רותחת, ואף שענף ההייטק חווה טלטלה של ממש בימים אלו, חברות הסייבר הישראליות הבולטות מגייסות בשוויים עולים ונרכשות בעסקאות של מאות מיליוני דולרים. גם אם חלק מהעסקאות מהוות אכזבה לחברות הנרכשות, שכבר הגיעו למעמד של יוניקורן ונפרדו ממנו במסגרת האקזיט, רצף העסקאות המסחרר בסייבר הישראלי מעיד על רמת העניין והפוטנציאל של הענף, שהוא חוד החנית של התעשייה המקומית.
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי ענקית הסייבר האמריקאית פאלו אלטו, שנוסדה על ידי הישראלי ניר צוק, נמצאת במשא ומתן מתקדם לרכישת חברת הסייבר הישראלית טאלון (Talon Cyber Security) תמורת 600 מיליון דולר לפחות. המשא ומתן נמצא בשלבים מתקדמים וסכום הרכישה עוד עשוי להשתנות. טאלון סירבה להגיב לידיעה.
עסקת טאלון תהיה הרכישה הישראלית הגדולה ביותר של פאלו אלטו בעשור האחרון. בתשע השנים האחרונות פאלו אלטו ביצעה רכישות בכ־1.7 מיליארד דולר, ואם רכישת טאלון תושלם, הסכום יגיע לכ־2.2 מיליארד דולר. זו אחת הסיבות לכך שבהייטק הישראלי נהוג לומר שיש חברות שהמודל העסקי שלהן הוא להימכר לפאלו אלטו, שרוכשת את החברות כדי לגוון את הפורטפוליו שלה ולספק סל מוצרים שלם ללקוחות.

פאלו אלטו היא חברת הסייבר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, והיא נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 72 מיליארד דולר. מתחילת השנה המניה שלה עלתה ב־70% בשעה שמדד נאסד"ק עלה ב־32%. מנכ"ל פאלו אלטו הוא ניקש אורורה, והחברה מעסיקה כיום 14 אלף עובדים בכל העולם, כולל בישראל.
אם רכישת טאלון תושלם, הרי שבשבעת החודשים האחרונים נמכרו חברות סייבר ישראליות בסכום של כ־2.8 מיליארד דולר, מה שמשקף את מגמת הקונסולידציה והתחרות העזה בין החברות הגדולות שרוצות להיות גדולות עוד יותר. לנוכח עליית הריבית שמכבידה על החברות, יותר ויותר חברות נוטות לרכוש פתרונות מכתובת אחת.
טאלון היא אחת מחלוצות תחום הדפדפן הארגוני המאובטח, ומייסדי החברה הם מוותיקי תעשיית הסייבר המקומית. היא הוקמה ב־2021 על ידי עופר בן־נון ואוהד בוברוב, יוצאי 8200. בן־נון, שמכהן כמנכ"ל, הקים את חברת הסייבר ארגוס שנמכרה ב־2017 לקונטיננטל הגרמנית תמורת 450 מיליון דולר. בוברוב, סמנכ"ל הטכנולוגיה, הוא אחד ממייסדי לקון מובייל סקיוריטי שנמכרה ב־2015 לצ'ק פוינט ב־100 מיליון דולר.
מיום הקמתה, טאלון גייסה 126 מיליון דולר. באפריל 2021 טאלון הכריזה על סבב הסיד הגדול ביותר בהייטק הישראלי – 26 מיליון דולר. בסבב השתתפו קרן ההון סיכון האמריקאית לייטספיד וקרן ההון סיכון של קבוצת Team8. בנוסף, בטאלון השקיעו כמה משקיעים פרטיים, ובהם זהר זיסאפל ואייל גורה. באוגוסט 2022 החברה השלימה סבב גיוס של 100 מיליון דולר שהובל בידי Evolution Equity Partners.
הדפדפן המאובטח שפיתחה, TalonWork, מבוסס על פרויקט הקוד הפתוח כרומיום ומאפשר לחברות להגן ביעילות על כוח עבודה מבוזר, הכולל מיקור־חוץ רחב ונסמך רבות על שימוש באפליקציות SaaS. הפתרון של טאלון מציג גישה לאבטחה של נקודות הקצה בארגון בכך שהוא מאפשר גישה מאובטחת למשאבים מכל מכשיר ובכל מערכת הפעלה, מבלי להתפשר על רמת אבטחת המידע ועל חוויית העובד.
הדפדפן יוצר בועה מבודדת המגנה על כל המשאבים הארגוניים שהעובד משתמש בהם, ללא תלות בסוג המכשיר, במיקום או ברשת שממנה הוא מתחבר. לאחרונה השיקה מוצר חדש, Talon Extension, תוסף המהווה פתרון לאבטחת הפעילות הארגונית המתרחשת בדפדפן. טאלון זכתה בתואר "הסטארט־אפ החדשני ביותר" בכנס הסייבר העולמי RSA 2022 בסן פרנסיסקו בהשתתפות מאות סטארט־אפים מכל העולם.
המתחרה הגדולה ביותר של טאלון היא איילנד (Island) של היזמים דן אמיגה ומייקל פיי האמריקאי. איילנד, שהוערכה בגיוס האחרון ביותר ממיליארד דולר, תישאר לאחר העסקה כחברה העצמאית הבולטת בתחום.
מייסדי טאלון קיוו שהיא תהפוך לחברת ענק המובילה את תחום הדפדפן הארגוני המאובטח, אבל הם נתקלו בקושי להגיע להיקף מכירות משמעותי, ובכך נפתחה הדרך לקבלת הצעות רכישה. ענקית הסייבר האמריקאית קראודסטרייק, שרכשה השבוע את ביוניק הישראלית, הביעה עניין בטאלון אך המגעים לא הבשילו לכדי עסקה.
מאחר שההכנסות של טאלון אינן משמעותיות, ההערכות הן שפאלו אלטו רוכשת אותה בעיקר כדי להשיג דריסת רגל בתחום הפעילות שלה, שמשלים את מוצרי אבטחת הענן של פאלו אלטו. טאלון מעסיקה 130 עובדים, 85 מהם בישראל והיתר בארה"ב. העובדים יצטרפו לפאלו אלטו.
השנה בוצעו כמה רכישות גדולות של חברות ישראליות, חלקן מוצלחות יותר עבור המשקיעים והיזמים וחלקן פחות. אחת המוצלחות היא הרכישה של חברת הסייבר אקסיס בידי HPE בחצי מיליארד דולר לאחר שגייסה 100 מיליון דולר. בין העסקאות הפחות טובות: המכירה של למינאר ב־250 מיליון דולר והמכירה של ארמטיק ב־350 מיליון דולר. בעסקאות אלה, חלק מהמשקיעים קיבלו החזר נמוך מאוד על השקעתם, אם בכלל.
בשיחה עם "כלכליסט" אמר לאחרונה גילי רענן מקרן סייברסטארטס שזו התקופה הטובה ביותר עבור ענקיות הטכנולוגיה לרכוש חברות בישראל כי המחירים כאן ירדו לתחתית ויש שפע של הזדמנויות טכנולוגיות עבור אותן חברות. לכן, מכירת טאלון ככל הנראה לא תהיה העסקה האחרונה בתחום הסייבר השנה.