סגור
רובוטים של חברת אקופיה ecoppia נקיון פאנלים סולאריים
רובוטים של חברת אקופיה (צילום: ecoppia)

ניתוח
מהנפקה של 1.3 מיליארד שקל לחברת שלד בתוך 4 שנים: סוף דרכה של אקופיה

החברה שפיתחה רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים תמכור את פעילותה למנכ"ל ערן דגני - שיעזוב את אקופיה וייקח על עצמו את התחייבויותיה; בעלי המניות יצטרכו להחליט כיצד לטפל בקופת המזומנים של 50.5 מיליון דולר שנותרה בשלד

מהנפקה בשווי של יותר ממילארד שקל לחברת מעטפת (שלד) בתוך ארבע שנים: חברת אקופיה שעוסקת בפיתוח ומכירה של רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים תמכור את כל פעילותה ותהפוך לחברה מעטפת בורסאית (ללא פעילות).
פעילות החברה נמכרת לחברה הפרטית אקו אופס שבבעלות מנכ"ל אקופיה הנוכחי ערן דגני. המכירה אינה כוללת מזומן אלא נעשית תמורת אופציה לקבלת מזומנים עתידית ולקיחת החובות של אקופיה על ידי אקו אופס.
המשמעות בפועל היא שדגני לא משלם עבור אקופיה, אך לוקח על עצמו (באמצעות אקו אופס) את כל התחייבויות העבר של אקופיה, מתוך כוונה להשביח את הפעילות. אקו אופס תנסה לקלוט חלק מעובדי אקופיה.
עוד נקבע בהסכם, כי בעלי המניות באקופיה, עשויים לקבל חלק מהמזומנים במכירה עתידית: במקרה של הנפקת אקו אופס, לאקופיה תינתן אופציה לרכישת מניות רגילות בשיעור של 15% מההון המונפק של החברה.
במקרה של מכירת אקו אופס לצד שלישי, אקופיה תהיה זכאית ל-10% מהתמורה; כמו כן, במקרה שאקו אופס תכניס יותר מ-10 מיליון דולר לשנה בשנים הבאות, תהיה אקופיה זכאית ל-15% מתמורת המכירה. היקף ההכנסות השנתי של אקופיה עמד ב-2020 על 9.7 מיליון שקל; ב-2021 על 18.4 מיליון שקל וב-2022 על -14.8 מיליון.
המכירה כוללת ציוד, הסכמים איתם התקשרה החברה, שלוש החברות בנות שלה ומזומן בהיקף 5 מיליון דולר. המכירה אינה כוללת את המזומן בהיקף של 50.5 מיליון דולר שנמצא בקופתה של אקופיה וזכויות לקבלת תשלומים מצדדי ג'. כלומר תיוותר מאקופיה חברה ציבורית ללא פעילות אך עם קופת מזומנים של 50.5 מיליון דולר. הנהלתה תבחן אם לחלק אותה כדיבידנד או להכניס חברה חדשה לשלד שכולל את המזומנים.
דגני משמש כמנכ"ל חברת אקופיה מאז מאי 2023, אז התפטר מהחברה המנכ"ל הקודם ז'אן סממה. טרם מינויו כמנכ"ל שימש דגני כסמנכ"ל התפעול באקופיה במשך 7 שנים - במסגרת עסקת המכירה, דגני יפרוש מתפקידו כמנכ"ל אקופיה.
אקופיה הונפקה בסוף 2020 לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל ובשיאה, בתחילת 2021, נסחרה בשווי של 1.4 מיליארד שקל. שלוש שנים בלבד לאחר מכן היא נסחרת בשווי של פחות מ־180 מיליון שקל, כלומר איבדה 88% מערכה בשיא.
בנובמבר 2022 אישר דירקטוריון אקופיה תוכנית התייעלות, שכוללת הפחתת הוצאות תפעול, מו"פ, שיווק ומכירות, וצמצום בכוח האדם. החל מאותה נקודה החלה הנהלת לבחון אפשרות למכירתה - ואף היתה בקשר בנוגע לעסקה עם חברות בענף בארץ ובחו"ל. המגעים השונים שהתנהלו בשנה וחצי האחרונות לא הבשילו לעסקה.
אקופיה נוסדה ב-2013 על ידי ערן ומשה מלר - מלר עדיין משמש כיו"ר ומחזיק 6.5% מהחברה. הראל היא המחזיקה המוסדית הגדולה ביותר עם 11.4%, אולם האחזקה שלה היא דרך הנוסטרו של הראל (כלומר חלק מההון העצמי) ולא של הלקוחות.
לאורך שנות הפעילות אקופיה לא הייתה קרובה להגיע לרווח תפעולי או איזון תפעולי. ההפסד התפעולי של החברה בשנת 2022 הגיע לשיא של 76 מיליון שקל ובמחצית הראשונה של 2023 הגיע ההפסד התפעולי ל-32 מיליון שקל.
אקופיה היא אחת מבין שלוש חברות שהונפקו בגל ההנפקות הגדול שאפיין את הבורסה בין השנים 2020 ו-2021 שפעילותן עסקה בייצור ושיווק רובוטים לניקוי מערכות סולאריות. גם בשתי החברות האחרות בתחום, בלייד ריינג'ר ואיירטאצ' סולאר, נרשמה מחיקת ערך חזקה.
בלייד ריינג'ר החלה להיסחר בבורסת ת"א בדצמבר 2020, לפי שווי של 93 מיליון שקל, אולם תוך חודשיים שוויה כבר זינק לשיא של כמעט 240 מיליון שקל. היום שוויה הוא 8 מיליון שקל. איירטאצ' סולאר הונפקה במרץ 2021 לפי שווי של 410 מיליון שקל והיום נסחרת בשווי שפל של 18 מיליון שקל.