הבורסה התחזקה ב-1% לאחר חיסול נסראללה; אנרג'יאן קפצה ב-8.9%
הבורסה התחזקה ב-1% לאחר חיסול נסראללה; אנרג'יאן קפצה ב-8.9%
יום שישי של עליות בת"א, לאחר חיסול מנהיג חיזבאללה ועל אף הורדת הדירוג של ישראל; מדד ת"א נפט וגז קפץ ב-3.2% ברקע הירידה בסיכון למאגרי הגז; אנרג'יאן מחזיקה במאגר הצפוני כריש, השותפות בלווייתן - ניומד ורציו - עלו ב-3.6% וב-1.7% בהתאמה
דיווח שוטף מהבורסה בת"א ברקע למלחמה: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, איגרות החוב ועדכוני האנליסטים
15:50 - הבורסה בתל אביב נעלה את היום בעליות, לאחר שצה"ל חיסל בליל שבת את מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה ולמרות הורדת הדירוג לישראל מצד סוכנות מודי'ס.
המדדים ת"א 35 ות"א 125 התחזקו ב-1% אחרי שבשיאם היומי טיפסו לסביבות 1.8%. מדד ת"א נפט וגז קפץ ב-3.2% ברקע ירידה בסיכון למאגרי הגז, ת"א נדל"ן התחזק ב-1.5%.
"ההחלטה של מודי'ס כשלעצמה לא צריכה להביא לזעזוע לשוק ההון בישראל, משום שמודי'ס התאימה למעשה את הדירוג למה שקרה בפועל בשוק ההון הבינלאומי", אמר אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות. "עם זאת, ההחלטה של מודי'ס מדאיגה מאוד ביחס ליציבות הפיננסית בעתיד משום שהיא מדגישה שישראל מנהלת מדיניות תקציבית ושילטונית לא טובה ולא אחראית כך שהעתיד לא נראה מבטיח".
עוד הוסיף קרואני כי "שוק ההון הישראלי יושפע בתקופה הקרובה בעיקר מההתפתחויות בצפון והסכנה ממלחמה אזורית ופחות מהורדת הדירוג בסוף השבוע האחרון. הסיכון למשבר פיננסי קיים אך כנראה לא בזמן המיידי, ומניעתו תהיה רק על ידי מדיניות פיסקלית אחראית ועקבית".
במניות האנרגיה - אנרג'יאן זינקה ב-8.9%, קבוצת דלק קפצה ב-4.6%, ניו מד עלתה ב-3.6% ורציו התחזקה ב-1.7%.
אל על טיפסה ב-2.9% לנוכח הפסקת הטיסות לישראל וממנה של חברות תעופה רבות - מהלך שמחזק את היתרון של אל על בשוק.
תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים טיפסה בחמש נקודות בסיס ל-4.897%.
14:25 - תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים מוחקת את מרבית העליות שרשמה בפתיחת היום ועומדת כעת על 4.863%.
13:20 - מנועי בית שמש עולה ב-3.2% בעקבות הדיווח על הארכת ההסכם עם פראט אנד וויטני עד 2030 תמורת 205 מיליון דולר (ראו הרחבה בעדכון מוקדם).
בכך רושמת המניה נקודת ציון חגיגית למדי - תשואה של 3,000% בדיוק על מחיר המניה ב-10 השנים האחרונות, מקום 4 בבורסה בתשואה בתקופה זו.
12:40 - יום חזק גם בביטוח: ת"א ביטוח עולה ב-2.2% - מגדל עולה ב-3.9%, כלל עולה ב-3.3%, הראל עולה ב-1.5%, הפניקס מתחזקת ב-1.2% ומנורה ב-1.1%.
מדד הבנקים לעומת זאת התאפס, לאחר שבתחילת היום עלה ב-1.3%. פועלים עבר מעלייה של 1.3% בפתיחה לירידה קלה של 0.2%.
11:25 - 118 ממניות ת"א 125 נסחרות בעליות, 7 בירידות. ובחלוקה פנימית - 32 ממניות ת"א 35 נסחרות בירוק, 86 ממניות ת"א 90 נסחרות בירוק.
בולטות בת"א 90: כלל עולה ב-4% בפסגה לאחר ההודעה על חידוש חלוקת הדיבידנד (ראו עדכון מוקדם), רציו עולה ב-3.8% (ראו עדכון מוקדם על העליות במניות הגז), מגדל מתחזקת ב-3.6%. מנגד, נקסט ויז'ן יורדת ב-2% בתחתית.
10:30 - העליות מתחזקות, ת"א 35 על פלוס 1.8%, ת"א בנקים עולה בשיעור דומה, ת"א נפט-גז מזנק ב-4.5%.
10:00 - המסחר נפתח: המדדים ת"א 35 ות"א 125 עולים ב-0.7%, ת"א בנקים עולה ב-1.3% - לאומי מתחזק ב-1.5% ופועלים ב-1.3%.
ניומד מזנקת ב-4.5%, בעלת השליטה קבוצת דלק עולה ב-3.5% וכך גם שיעור העלייה באנרג'יאן. מדד ת"א נפט וגז קופץ ב-2.5%.
אגרות החוב הממשלתיות מאבדות גובה, והתשואות מטפסות בהתאמה: תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים עולה ב-6 נקודות בסיס ל-4.91.
מניית אל על מטפסת ב-3.3% לנוכח העלייה במספר החברות הזרות שמפסיקות את הטיסות לישראל - לאחר המלצת האיחוד האירופי לחברות האירופאיות להפסיק את הטיסות.
מנועי בית שמש מתחזקת ב-2.5% - פראט אנד ויטני האריכה את חוזה החלקים עם החברה עד ל-2030, עם תמורה כוללת של סביב 205 מיליון דולר.
קנדה גלובל של ברק רוזן ואסי טוכמאייר קופצת ב-35% - אדם נוימן נכנס להשקעה של 30% בחברה, משקיעים נוספים רוכשים 10%.
9:55 - אדם נוימן רוכש 30% מהשלד הבורסאי קנדה גלובל בהשקעה של 99 מיליון שקל, סכום שיוכנס לתוך החברה. קנדה גלובל נשלטת בידי אסי טוכמאייר וברק רוזן, בעלי השליטה בישראל קנדה, והכוונה היא לשלב בשלד פעילות מגורים בפולרידה.
נוימן מבצע את העסקה לפי שווי של 252 מיליון שקל לקנדה גלובל, הנסחרת בשוק לפי שווי של 167 מיליון שקל. הוא רוכשת את את המניות יחד עם קרן ההון סיכון אנדרסן הורוביץ.
משקיע נוסף בקנדה גלובל הוא אסף רפפורט, ממיסדיי WIZ, שרוכש 10% נוספים מהמניות בשיתוף משקיעים נוספים - הוא עצמו רוכש 1% מהמניות במסגרת העסקה. שווי קנדה גלובל יעמוד לאחר ההשקעה הכוללת על 341 מיליון שקל.
9:20 - חברת יירוט הרחפנים סקיילוק של קבוצת אבנון מתמזגת לשלד הבורסאי טכנופלסט ונצ׳רס - לפי שווי של 70 מיליון שקל לחברה הממוזגת. כך נודע לכלכליסט. קבוצת אבנון תחזיק 70% מהחברה הממוזגת.
השלד היה אמור להתמזג עם חברת התעופה ארקיע, אך עסקה זו לא יצאה לפועל. ההכנסות הצפויות של סקיילוק ב-2024 צפויות לעמוד על 15 מיליון דולר, לצד רווח בשורה התחתונה.
סקיילוק מכרה השנה את החברה הבת מיי דיפנס לקרן ברידג׳פוינט תמורת 480 מיליון שקל. מיי דיפנס ייצרה את מערכות היירוט לרחפנים, ובסקיילוק נשארה פעילות פיתוח שבה היא מטמיעה את הטכנולוגיה שלה במערכות שהיא רוכשת מחברות אחרות.
9:05 - כלל עסקי ביטוח, המחזיקה בכלל ביטוח, מודיעה כי תחזור לחלק דיבידנד, "בשיעור שלא יפחת מ-50% מהדיבידנד המתקבל בפועל מחברות הבנות של החברה באותה שנה".
9:00 - שותפות רציו פרסמה הצעת רכש לרציו פטרוליום, לפי מחיר של 35 אגורות ליחידת השתתפות, יותר מכפול ממחיר הבסיס של היחידה העומד הבוקר על 16.5 אגורות.
8:50 - מנועי בית שמש מדווחת על הארכת הסכם מהותית עם הלקוחה פראט אנד ויטני, מיצרניות המנועים הסילוניים המובילה בעולם.
הסכם האספקה הקיים יוארך לשנים 2030-2024 עם אופציה להארכה לשנתיים נוספות - מעבר להארכת הפעילות הקיימת, מנועי בית שמש תפתח ותייצר עבור פראט אנד ויטני חלקים חדשים למנועים שלה.
החברה מעריכה כי התמורה לפי תנאי ההסכם המוארך תעמוד על סביב 205 מיליון דולר - ובמקרה של מימוש האופציה לשנתיים נוספות על 280 מיליון דולר.
7:00 - האירועים בחזית הבטחונית עשויים להשפיע היום על שני סקטורים עיקריים - התעשיות הבטחוניות וחברות התיירות ותעופה. בין החברות הבטחוניות הבולטות: אלביט מערכות, נקסט ויז'ן, אורביט ועשות אשקלון.
בענייני התעופה: הנציבות האירופית והרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) פרסמו אתמול המלצה לחברות התעופה להפסיק את כל הטיסות העוברות במרחבים האוויריים של ישראל ולבנון. ההמלצה תהיה בתוקף עד 31 באוקטובר 2024, ועשויים לחול בה שינויים בהתאם למצב.
נכון להבוקר, 20 חברות תעופה זרות ממשיכות לטוס לישראל - המספר הנמוך ביותר מאז תחילת המלחמה לפני שנה. אל על, ישראייר וארקיע ממשיכות לפעול כרגיל, ובתפוסת שיא (השתיים הראשונות חברות ציבוריות).
אל על הודיעה אתמול כי אף שלוח טיסותיה מתנהל כרגיל, לא נותרו כלל מקומות על טיסות החברה לישראל וממנה בימים הקרובים. בהודעה חריגה שהוציאה חברת התעופה הישראלית הגדולה ביותר נאמר עוד כי כלל טיסותיה בשבועות הקרובים נמצאים באחוזי תפוסה גבוהים מאוד, ללא מושבים פנויים וזאת בייחוד עד ראש השנה.
גם השותפות במאגרי תמר, לווייתן וכריש עשויות להגיב, לנוכח הפעילות המאסיבית של הצבא בלבנון, שמפחיתה במידת מה את הסיכונים לפעילות השוטפת שלהם - ומנגד לסיכון הגיאופוליטי הגובר לסקטור הנפט-גז באופן כללי. מחירי הנפט ירדו בכ-0.5% ביום שישי.
6:50 - הבורסה בת"א תיכנס הבוקר לשבוע המסחר החלקי של ראש השנה, כשעל הפרק שתי התפתחויות דרמטיות מסוף השבוע – חיסול מנהיג חיזבאללה נסראללה והודעת מודי'ס על הורדת דירוג כפולה לישראל. וזאת לאחר חמישה ימי עליות רצופים במדדים הבכירים של השוק, ת"א 35 ות"א 125.
על הפרק, מתיחות ביטחונית גבוהה במיוחד בגבול הצפון לאחר חיסול נסראללה והמתקפות הנוספות של צה"ל נגד יעדים של חיזבאללה, בדרום לבנון ובביירות – הצבא הודיע כי התקיפות נגד יעדי ארגון הטרור יימשכו גם בימים הקרובים.
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה בשישי בערב על הורדת דירוג האשראי של ממשלת ישראל בשתי דרגות - מרמה של A2 לרמה של BAA1, לצד תחזית שלילית.
לצד ההורדה, לדירוג הנמוך אי פעם שניתן לישראל, הדוח כולל ביקורת חריפה וחסרת תקדים על ניהול הכלכלה הישראלית ועל המדיניות של ממשלת ישראל, בהיבט הפיסקאלי, הפוליטי והמשפטי.
התגובה לשני האירועים אירועים תבוא לידי ביטוי במניות ובשוק האג"ח - ומחר במסחר במט"ח. תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים עומדת בפתיחת השבוע על 4.85% - בניו יורק בשישי ירדה תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים ב-4 נקודות בסיס ל-3.75%.
המסחר המלא במט"ח ייפתח רק מחר: הדולר היציג עלה בשישי ב-0.2% ל-3.704 שקלים - אך במסחר השוטף הוא טיפס בערב עד ל-3.73 שקלים ויותר. היורו היציג נותר ללא שינוי בשישי, על 4.122 והוא טיפס בערב עד ל-4.16 שקלים. המסחר בנגזרים על המט"ח היום יסמן את הכיוון של הדולר-שקל עם פתיחת המסחר ביום שני.
בימים רביעי-חמישי לא יתקיים מסחר בשל חופשת ראש השנה. ביום שני יחתם חודש המסחר של ספטמבר ושל הרבעון השלישי: מדד ת"א 35 עלה עד כה החודש ב-0.1%, ת"א 125 עלה ב-0.5%. מתחילת הרבעון רשם ת"א 35 עלייה של 5.5%, ת"א 125 טיפס ב-7%. התשואה מתחילת השנה – 12.3% ו-10.8% בהתאמה.
ברקע למסחר, המגמה המעורבת שנרשמה בשישי בוול סטריט. מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.3%, נאסד"ק ירד ב-0.4%, S&P 500 ירד ב-0.1%. אלה פערי הארביטראז' שנפתחו בדואליות הבכירות של הבורסה: חיובי – נייס 1%, איי.סי.אל 0.6%; שלילי – קמטק 3.5%-, נובה 2.3%-, טבע ואלביט מערכות – 0.5%-, אנלייט 1.3%-, טאואר 0.3%- (אורמת וסאפיינס ללא פער מהותי).
בשווקים העולמיים השבוע: ביום שישי יתפרסם בארה"ב דוח התעסוקה החודשי של ספטמבר. בחזית הדוחות, נייקי תפרסם את התוצאות הכספיות שלה ביום שלישי לאחר נעילת המסחר.
ביום רביעי יתפרסם באירופה מדד המחירים לצרכן של ספטמבר (נתון ראשוני), כשלפי התחזיות האינפלציה השנתית באיחוד האירופי תעמוד בספטמבר על 1.9%, מול 2.2% באוגוסט. אינפלציית הליבה תעמוד על קצב שנתי של 2.7%, מול 2.8% באוגוסט.
בשווקים של אסיה: בבורסות של סין חופשה בשל חג מקומי מיום שלישי עד יום שישי כולל. בבורסה של הונג קונג חופשה ביום שלישי בשל חג מקומי.