סגור
מימין עידן כץ ו אילן בן ישי
מימין: עידן כץ ואילן בן ישי, בעלי השליטה בנטו (צילומים: אלעד גרשגורן)

בלעדי
עומק בור החובות של וולת'סטון ונטו נחשף ועומד על כ־555 מיליון שקל

לפי בדיקה של החוקר עותניאל אפק מחברת אקסור, 88 שותפויות של בית ההשקעות וולת'סטון שבשליטת סוכנות הביטוח נטו צברו חוב של 554.8 מיליון שקל. על פי ההסדר הצפוי, 194 מיליון שקל מכספי המשקיעים לא יוחזרו להם 

עד כמה עמוק בור החובות של בית ההשקעות להשקעות אלטרנטיביות וולת'סטון וסוכנות הביטוח נטו? על השאלה הזו ביקש לענות עותניאל אפק, החוקר הפיננסי מחברת אקסור, שמונה מטעם נציגות 140 ממשקיעי וולת'סטון. אפק הגיש ביום שני לבית המשפט המחוזי בחיפה את בדיקתו, שקבעה כי 88 מהשותפויות שנבדקו צברו חוב של 554.8 מיליון שקל למשקיעים. על פי ההסדר הצפוי עם נטו, בעלת השליטה בוולת'סטון, הצפי הוא כי 194 מיליון שקל מכספי המשקיעים יוגדרו כתספורת, שלא תושב להם.
על פי הערכת רשות ני"ע, שפתחה בחקירה בנושא בתחילת השנה נגד בעלי השליטה בוולת'סטון, עידן כץ, אילן בן ישי וירון פיטארו, בית ההשקעות גייס ממשקיעים יותר מ־800 מיליון שקל. על פי חוות הדעת של אפק, "חישוב הפסדי המשקיעים לצורך התביעה הייצוגית הציב מספר קשיים - אשר המכנה המשותף של כולם היה מחסור במידע פומבי גלוי, שנבע מרמת שקיפות מוגבלת אודות מצב הפרויקטים והשותפויות".
דרך חישוב היקף ההון אותו וולת'סטון עדיין חייב היתה מיפוי השותפויות אשר טרם החזירו לפחות את קרן ההשקעה, והבנת שיעור ההחזר שביצעו בפועל. נתונים אלה קיימים בידי מנהלי ובעלי וולת'סטון והמשקיעים בכל אחת מהשותפויות בלבד – ולא דווחו בפומבי.
על פי אפק: "נאלצנו להסתמך על מיפוי תלונות המשקיעים שהגיעו לטיפול משרד עו"ד להב לצורך בניית תמונת מצב כוללת של השותפויות אשר טרם השיבו את כלל הכספים למשקיעים (...) ייתכן שמיפוי זה אינו כולל את כל השותפויות הנכללות בקריטריון וכי בפועל המספר גבוה עוד יותר". לדבריו, "הקושי הבא נבע מהעובדה שחלק לא מבוטל מהשותפים המוגבלים כלל לא דווח לרשם השותפויות כמתחייב – ולכן אינו גלוי לציבור".

הסוכנים לא יכולים לעזוב

לנציגות המשקיעים הגיעו סה"כ 255 השקעות ב־100 שותפויות. לאחר סינון חלק מהשותפויות בהן המשקיעים סיפקו עדויות סותרות, או כאלו שהשקיעו בהשקעות משותפות וכאלו שהחזירו את כל הכסף המושקע, נותרה החברה עם עדויות של 81 שותפויות, שגייסו 762 מיליון שקל. לאחר ניכוי ההחזר הכספי נטען בחוות הדעת כי יש חוב בהיקף של 554.8 מיליון שקל (חוב שכולל את מלוא הקרן, ללא הריביות שהובטחו). עוד קובעת חוות הדעת כי מאחר שמנהלי ההסדר צופים להשבה של 65% ממוצע ההשקעות בקרנות השונות – צפי ההפסד למשקיעים הוא 194 מיליון שקל.
2 צפייה בגלריה
ירון פיטארו חדש
ירון פיטארו חדש
ירון פיטארו, השותף של כץ ובן ישי בוולת'סטון
(צילום: אוראל כהן)
ממצאים אלו נוספו לממצאים קודמים אותן הגישה אקסור לבית המשפט והסבירה כי יש אי־התאמות ברישומי המשקיעים של השותפויות שניהלה וולת'סטון. לפי אקסור, יש משקיעים שהעבירו כספים לוולת'סטון ולשותפויות ההשקעה שניהלה, אך אינם רשומים כלקוחות או שותפים מוגבלים.
את אפק שכר עו"ד ליאור להב, שהקים את נציגות המשקיעים בוולת'סטון בניסיון לשכנע את בית המשפט המחוזי בחיפה לראות באותם משקיעים כנושים של נטו – אולם השופטת בטינה טאובר לא קיבלה את הבקשה הזו והסבירה כי טענות המשקיעים נגד ההסדר בנטו יצטרכו להישמע באספת נושים. בנוסף, יש משקיעי וולת'סטון שמיוצגים בידי עו"ד רז מנגל. קיימים גם סוכני ביטוח שמבקשים לעזוב את נטו ואינם יכולים לעשות זאת, כחלק מההסכמים בהסדר ועם בעלי נטו על מנת לא לפגוע בהכנסות הסוכנות.

ההסדר נדחה לינואר

נטו פיננסים היא סוכנות ביטוח גדולה מהצפון, שבשיאה היתה אחראית על ניהול עקיף של 30 מיליארד שקל, בבעלות כץ ובן ישי, שהקימו יחד עם פיטארו את וולת'סטון. שיווק אגרסיבי של השקעות כושלות מבית וולת'סטון על ידי נציגי נטו והשתתפות פרקטית באותן השקעות גרמו לבור הפסדים בעומק של יותר מ־114 מיליון שקל, שהביא לחדלות פירעון ובקשה להקפאת הליכים בספטמבר האחרון. חלק מהחובות נבעו גם מהרצון של בעלי השליטה בנטו לרכוש חלק מההשקעות בוולת'סטון ממשקיעים שניהלו את כספם בנטו, כדי לשמר את המוניטין. כך רכשו כץ ובן ישי השקעות ב־50 מיליון שקל ועם התחייבות לרכוש השקעות בהיקף של 120 מיליון שקל. בעל החוב הגבוה ביותר של נטו הוא בנק מזרחי־טפחות עם חוב בהיקף 27 מיליון שקל.
כך או כך, כישלון ההשקעות, פתיחת החקירה על ידי רשות ני"ע בטענה לגיוס משקיעים רגילים להשקעות שמוגבלות למשקיעים כשירים בלבד תוך הבטחה לתשואות, ופרסום הקשיים של הסוכנות עשו את שלהם ונטו לא הצליחה לעמוד בחובותיה לנושים.
בעקבות קריסתה, נמכרה סוכנות נטו לסוכנות הביטוח ארבע עונות שבבעלות (65%) בית ההשקעות IBI לפי שווי שישתנה על בסיס התוצאות העסקיות שתציג נטו בשנים הקרובות. ההערכות הן שהמכירה נעשתה לפי שווי שנע בין 30 ל־35 מיליון שקל ובסופה של עסקה תחזיק ארבע עונות ב-80% ממניות נטו.
השבוע, לאחר דיונים שונים מנהלי ההסדר של נטו, ישראל בכר וליזה חדש, להציג את ההסדר של סוכנות הביטוח. בעקבות המשא מתן עם הנושים השונים ביקשו מנהלי ההסדר לדחות את הגשת ההסדר ב־60 ימים נוספים עד 12 בינואר 2025. בשבוע הבא תתקיים אספת נושים לקראת ההסדר.
עו״ד חובב ביטון, בא כוחה של נטו פיננסים, אמר בתגובה:״מדובר בחוות דעת מוזמנת, מופרכת ולא מבוססת שנועדה להשיג כותרת תקשורתית וללא שום סיכוי משפטי. ברמה הבסיסית, חוות הדעת אפילו לא מתייחסת להצעה שעומדת כרגע על הפרק ומוצגת לנושי נטו, ובמסגרתה מוצע החזר של 100% לנושי נטו ולא 65% כפי שנטען בצורה לא רצינית במסמך שמתיימר להיות חוות דעת.
בעלי המניות של נטו, יחד עם מנהלי ההסדר, פועלים בימים אלו על מנת לקדם הצעת ההסדר ולהציגה בפני האסיפות בתקופה הקרובה, וזאת לאחר שהתקבל אישור בית המשפט לכינוסן, וזו כאמור תוצג לנושים בצורה סדורה״.
בית ההשקעות וולת'סטון, מסר בתגובה: "בחוות הדעת של מר אפק, הוצג צפי של 'חוב שלא יוחזר' בסך 194 מיליון שקל, אשר מבוסס על הנחות שגויות וללא קשר למציאות, ובכך הוא שקרי ומטעה. הניסיון של המומחה לבסס חוות-דעת לגבי 81 שותפויות ספציפיות בעקבות אמירות כלליות של מנהלי ההסדר בחברת נטו, אינו משקף את המציאות ומבוסס על הנחות חסרות בסיס ומסולפות לחלוטין. למעשה, מדובר בניסיון ליצור מניפולציה מספרית, אשר מייצגת תמונה מעוותת של המציאות.
יש לציין שמנהלי ההסדר של נטו כבר הודיעו בבית המשפט כי הצפי להחזר הוא לא 65%, כפי שצוין, אלא הרבה יותר גבוה. נציגי המומחה נכחו בדיון בבית המשפט ושמעו את עמדת מנהלי ההסדר, אך בחרו לא לעדכן את הערכתם כדי לא לשנות את חוות הדעת שכל תכליתה לייצר תבהלה בקרב המשקיעים".
מנהלי ההסדר שמונו ע״י בית המשפט לחברת נטו פיננסים, עו״ד ישראל בכר ועו״ד ליזה חדש מסרו: ״אין צורך להתייחס למסמך״.