מנכ"ל עזריאלי: "מישהו צריך לאחסן ולעבד את המידע, וזה בבסיס נדל"ן מניב"
מנכ"ל עזריאלי: "מישהו צריך לאחסן ולעבד את המידע, וזה בבסיס נדל"ן מניב"
קבוצת עזריאלי, הבעלים של חברת הדאטה סנטרס הנורבגית גרין מאונטיין, נותנת גז בתחום וצופה כי בתוך 5 שנים יגיע שווי הנכסים בו לעד 25% משווי כלל נכסיה. דנה עזריאלי: "אנחנו מחפשים שותף"
קבוצת עזריאלי מוכרת לישראלים בעיקר כבעלת מרכזי קניות, ולצידם הסתמכה גם על מתחמי משרדים כנכסיה העיקריים. בשנים האחרונות מתמקדת הקבוצה בניסיון לפתח מנועי צמיחה חדשים ולגוון את תמהיל הנכסים והפעילויות, וב־2019 נכנסה למגזר פעילות הדאטה סנטרס. באותה שנה רכשה עזריאלי 19.5% מחברת קומפאס שפועלת בצפון אמריקה, וב־2021 הרחיבה את פעילותה במגזר לאירופה ורכשה את החברה הנורבגית גרין מאונטיין ב־2.8 מיליארד שקל.
אתמול אירחה עזריאלי על גג המגדל העגול שלה בתל אביב את כנס "מחזון למציאות", שבו הציגו היו"ר ובעלת השליטה דנה עזריאלי, המנכ"ל אייל חנקין ואנשי גרין מאונטיין את התפתחות הדאטה סנטרס בקבוצה — מגזר שצפוי לתרום לה השנה NOI (הכנסות תפעוליות נטו) של חצי מיליארד שקל. זאת לאחר שבתשעת החודשים הראשונים של 2023 הוא הניב NOI של 118 מיליון שקל מתוך 1.6 מיליארד שקל שהניבו כלל נכסי הקבוצה, ושווי נכסיו מגיע כבר ל־12% משוויים הכולל של נכסי הקבוצה (6.1 מיליארד שקל בסוף ספטמבר), לאחר שהיה 2% בלבד ב־2019.
עזריאלי מתכוונת להמשיך להרחיב את תחום הדאטה סנטרס כך שיגיע בטווח של 5-2 שנים להיקף של 25%-20%. כבר כיום הדאטה סנטרס הוא המגזר השלישי בגודלו בקבוצה במונחי שווי נכסים אחרי המשרדים (33%) והקניונים (30%), ומימוש התוכניות לגביו יהפוך אותו לזרוע משמעותית לצידם.
דנה עזריאלי אמרה בכנס כי הקבוצה הגיעה לתחום כמעט בטעות: "שקלנו מה לעשות עם הנכסים הקיימים בארה"ב, ובמפגש שם בנוגע אליהם עניינו אותי, בדרך אגב, בדאטה סנטרס". חנקין הסביר כי "פוטניאל הצמיחה בדאטה סנטרס גדל משמעותית בזכות המעבר לענן והתפתחות ה־AI, ואנחנו רואים שם נדל"ן. מישהו צריך לאחסן ולעבד את המידע, וזה בבסיסו נדל"ן מניב".
בנוסף התייחס המנכ"ל לפוטנציאל הגלום בתחום להפוך למנוע צמיחה משמעותי עבור עזריאלי: "גם אם נרצה לגוון פעילויות בתחומים אחרים, כמו דיור מוגן או לוגיסטיקה, לא נוכל להגיע בהם ליותר מ־15% משווי הנכסים שלנו — גם אם יאשרו לנו בכלל לבצע בהם רכישות".
עזריאלי מתכוונת להנפיק את פעילות גרין מאונטיין או לגייס שותפים להחזקה של 30%-20% מהחברה לפי שווי שעשוי להגיע ל־12 מיליארד שקל.
בכנס הסבירה עזריאלי כי "כשנכנסנו למגזר, היקפי העסקאות היו חד־ספרתיים של 5-1 מגה־ואט במתקן, ויכולנו להתמודד עמם לבד. אך באחרונה העסקאות כבר מגיעות להספקים של 40-30 מגה־ואט לעסקה ואף ל־100 מגה־ואט, ואלה כבר דורשות השקעות הון גבוהות בהרבה ומאפשרות במקביל פוטנציאל תשואה גבוה. מכיוון שאנחנו מעוניינים להמשיך להשקיע, אך רוצים להפחית את הסיכון הפיננסי, אנחנו מחפשים שותף מתאים. במגזרי הפעילות האחרים שלנו אנחנו רגילים לעבוד לבד, אבל כאן אנחנו באמת מחפשים שותף כדי להמשיך להגביר פעילות".
גרין מאונטיין מפעילה שלושה אתרים בנורבגיה, אתר בלונדון והיא מקימה שני קמפוסים נוספים. במרץ התקשרה החברה עם טיקטוק בהסכם להקמת קמפוס דאטה סנטרס לשימוש הרשת החברתית בנורבגיה בהשקעה של 2.8 מיליארד שקל (750 מיליון יורו) ובהספק של 90 מגה־ואט. באפריל חתמה הסכם להקמת קמפוס בהספק של 54 מגה־ואט בפרנקפורט, כשהקמת המבנה הראשון החלה ברבעון השלישי של 2023.