נפגעי וולת'סטון לא יהיו חלק מהסדר החוב בסוכנות נטו
נפגעי וולת'סטון לא יהיו חלק מהסדר החוב בסוכנות נטו
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי המשקיעים בוולת'סטון, שכספם גויס באמצעות אנשי סוכנות נטו שקרסה, לא יוכלו לעצור את אסיפת נושי נטו - אלה יצביעו מחר על אישור הסדר החוב בסוכנות
הלקוחות שהשקיעו בוולת'סטון ואיבדו את כספם לא ייחשבו כנושים של סוכנות נטו - בהתאם הם לא ייכללו בהסדר החוב של נטו. כך קבעה השופטת בטינה טאובר בבית המשפט המחוזי בחיפה, שמנעה מהמשקיעים במיזמי וולת'סטון לעצור את אספת הנושים של סוכנות הביטוח שתיערך מחר (ג').
מאות המשקיעים שאיבדו את כספם דרך וולת'סטון, בית השקעות להשקעות אלטרנטיביות, הם המתנגדים העיקריים להסדר החובות שנקבע בפרשת נטו - הם רואים עצמם כנושים של נטו לכל דבר. זאת מאחר שבעלי השליטה בנטו עידן כץ ואילן בן ישי הם אלו שהקימו את וולת'סטון. כמו כן והסוכנים שעבדו בנטו הם אלו ששיווקו להם את אותן השקעות. לנוכח עמדה זו, המשקיעים שמיוצגים על ידי עורכי הדין ליאור להב ועומר נירהוד ביקשו לעצור את ההסדר ולקבוע כי הם גם יהיו חלק ממנו.
אולם בית המשפט רואה במשקיעים של וולת'סטון משקיעים לכל דבר ולא כנושים של סוכנות נטו. בנוסף, כחלק מהסדר החוב של בעלי השליטה בנטו, לא יהיה ניתן לתבוע אותם באופן אישי או את סוכני הביטוח של נטו.
סוכנות נטו, הגיעה לחדלות פירעון בעקבות חובות שצברה בהיקף 110 מיליון שקל - בית המשפט מינה לסוכנות את הנאמנים מטעמו ישראל בכר וליזה חדש. במסגרת הבקשה להסדר חוב על ידי הנאמנים נמכרה הסוכנות לסוכנות ארבע עונות שבשליטת בית ההשקעות IBI תמורת 43 מיליון שקל.
כמו כן, על פי ההסדר התמורה ממכירתה של הסוכנות אמורה לשרת את מלוא החובות של החברה: 27 מיליון שקלים מתוך התמורה יועברו לבנק מזרחי טפחות, הנושה העסקי העיקרי של נטו. שאר ההון אמור להגיע מהשקעות שביצעה נטו דרך וולת'סטון. על פי ההסדר, זכויות ההשקעה של נטו בוולת'סטון מסתכמים ב-100 מיליון שקל - לפי ההערכות, לאחר הכרה בהפסדים, הסכום יצטמצם ל-50 מיליון שקל.
בנוסף ארבע עונות תלווה לוולת'סטון כספים נוספים ותדאג לתשלום חובות של מוסדיים כלפי הסוכנים של נטו.
סוכנות נטו בשיאה שירתה לקוחות בהיקף של 28 מיליארד שקל באמצעות 200 סוכני ביטוח. ההסתבכות שלה החלה בסוף העשור הקודם כאשר החלה לשווק השקעות לא סחירות דרך בית השקעות שבעלי השליטה הקימו - בית ההשקעות וולת'סטון. בית ההשקעות חיפש לתת אשראי למיזמי נדל"ן בעיקר בהתחדשות עירונית ובעיקר חיפש להעניק אשראי לקבלנים במצבים בעייתיים תמורת ריביות גבוהות.
ההיגיון העסקי מאחורי וולת'סטון לא שרד ומיזמים רבים שבהם השקיע בית ההשקעות כשלו או הוקפאו. בתוך כך, נטו החלה לצבור הפסדים וגם הלקוחות שלה, שאותם הפנתה להשקעות וולת'סטון דרך הסוכנים שעבדו אצלה ספגו הפסדים כבדים.
במקביל להפסדים של הסוכנות, במהלך ייחודי בשוק ההון, החלו ב-2020 ו-2021 כץ ובן ישי לקנות את ההשקעות של חלק מהלקוחות של נטו, על מנת לאפשר להם לצאת מההשקעה, ולשקם את המוניטין של הסוכנות החבוטה. אותו מהלך, שהסתכם ברכישת זכויות השקעה בהיקף 59 מיליון שקל, לבסוף הביא לקריסתה הסופית של נטו. זאת משום שרכישת השקעות קפואות בוולת'סטון הכביד על תזרים המזומנים של נטו.