סגור

הבורסה מחקה יותר מ-3%: ירידות חדות בפיננסים ובנדל"ן, נפילות בתשואות האג"ח

בסוף השבוע האחרון קרס בנק סיליקון ואלי ועורר גלי הדף בעולם הפיננסי; הבורסה התל אביבית, מהבודדות שפועלות ביום ראשון, מגיבה לאירועים - מזרחי טפחות איבד 4.2%; תשואות האג״ח צנחו בצל מגמה זהה בניו יורק

דיווח שוטף מהבורסה בת"א: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, איגרות החוב ועדכוני האנליסטים
15:50 - הבורסה בתל אביב איבדה היום יותר מ-3% בצל קריסת בנק סיליקון ואלי בסוף השבוע, שמטלטלת את המערכת הפיננסית.
מדד הדגל ת"א 35 מחק 3.1%, ת"א 125 ירד ב-3.3%, ת"א בנקים איבד 4%, ת"א פיננסים נחלש ב-4.1%, ת"א נדל"ן נפל ב-4.7% ות"א מניב חו"ל מחק 5%.
מזרחי טפחות רשם את הירידה החדה ביותר בענף הבנקים ואיבד 4.3% מערכו, דיסקונט איבד 4.2%, פועלים ולאומי נחלשו ב-3.9% ובינלאומי נסוג ב-3.8%.
כלל ביטוח הובילה את הירידות בענף ואיבדה 6.1%, הראל נפלה ב-6%. את המגמה האדומה במניות הנדל"ן הובילו בין היתר נורסטאר שצנחה ב-8.3%, ג'י סיטי שאיבדה 8%, מגה אור שנפלה ב-7.7% ואלוני חץ שמחקה מערכה 7.6%.
תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים נפלה ב-7 נקודות בסיס ל-3.86%.
14:10 - "הסיכון להדבקות נרחבת בעקבות אירוע SVB נמוך", כתבה היום עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בבנק דיסקונט. לפי מאיר, "בנק SVB היה חשוף יותר מבנקים אחרים ל'ריצה אל הבנק'. מרבית לקוחות הבנק הם חברות סטארט-אפ, ולכן המוטיבציה שלהם למשוך כספים ובכך לגרום ל'ריצה אל הבנק', גדולה יותר מאשר לקוחות פרטיים. בנוסף, בבנקים מסחריים רכיב ההלוואות מהווה מרכיב גדול יותר בנכסים, והם נשענים על מספר רב ומפוזר של פיקדונות של משקי בית, ולכן הסיכון שלהם נמוך יותר והפגיעה של ההפסדים מאג"ח מתונה יותר.
"נסיבות נפילתו של בנק SVB הן ייחודיות, והסיכוי שנפילתו תוביל להידבקות נרחבת של בנקים נוספים הוא קטן. אולם, נפילתו היא תזכורת כואבת לסיכון של מדיניות מוניטרית ולעליה בסיכון לנחיתה קשה".
לצד זאת, כתבה מאיר שההשלכות של קריסת הבנק על כלכלת ישראל עשויות להיות משמעותיות יותר מאשר ההשלכות על כלכלת ארה"ב. זאת בעקבות "ההשפעה על סקטור הטכנולוגיה, אשר לא ניתן להעריך את עוצמתה בשלב זה".
13:00 - במחצית היום, כמעט כל מניות ת"א 125 אדומות, שתי חריגות - טאואר ואופקו שעולות ב-1.6%.
11:40 - בית וגג היא מהמעטות שזוכות לעדנה היום, עם עלייה של 5.5%. יזמית ההתחדשות העירונית פרסמה הבוקר דוחות כספיים כאמור אך העלייה במניה נובעת בעיקר מהצעת רכש שהגישה משפחת שחר, המחזיקה ב-7% מהמניות. לפי דיווח שפורסם בחמישי בערב, שחר, בעל השליטה במכבי חיפה ויבואן מכוניות וולבו, הגיש הצעה לרכישת 38% ממניות בית וגג במחיר של 720 אגורות למניה, מול מחיר בסיס של 665 אגורות למניה הבוקר בבורסה. אם ההצעה תיענה בחיוב, שחר ישקיע 150 מיליון שקל ברכישת המניות ויחזיק לאחר מכן ב-45% מהחברה.
11:00 - ירידות חדות גם בת"א נדל"ן שמאבד 3% - ג'י סיטי נופלת ב-6%, חנן מור מאבדת 5.4%, אלקטרה נדל"ן יורדת ב-5.3%, ישראל קנדה ב-5%, שיכון ובינוי ב-3.9%, מבנה ב-3.2%, עזריאלי וגם ים ב-3%.
10:20 - כרגע בבנקים: פועלים ודיסקונט יורדים ב-2%, מזרחי טפחות יורד ב-1.9%, לאומי ב-1.6% ובינלאומי ב-1.2%; בביטוח: הראל נופלת ב-5.3%, מגדל יורדת ב-4.5%, הפניקס וכלל ביטוח ב-3.7%, מנורה מבטחים ב-3.4%.
10:15 - בעקבות צניחת התשואות בארה"ב (ראו עדכון מוקדם): תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים נופלת ב-13 נקודות בסיס ל-3.80%
10:00 - פתיחה אדומה לשבוע המסחר בבורסה, לאחר קריסת סיליקון ואליבנק ומול פערי ארביטראז' שליליים: מדד הבנקים נחלש ב-1.8% - לאומי מאבד 2.2% ופועלים נחתך ב-2%. מדדי ת"א 35 ות"א 125 יורדים ב-1.8% - ארביטראז' שלילי מוריד את איי.סי.אל ב-4.4% ואת טבע ב-3.5%.
9:50 - רשות התחרות אישרה את מכירת פעילות ניהול התיקים של פסגות להפניקס.
9:30 - רב בריח באמצעות חברה בת (בריח גולן) ואלקטרה צריכה באמצעות חברה מוחזקת (אלקטרה סולאר) מקימות חברה משותפת שתפעל בתחום ההפצה והמכירה של רכיבי מערכות סולאריות לגופים העוסקים תחום האנרגיה המתחדשת. בריח גולן תחזיק ב-75% מהחברה החדשה ואלקטרה סולאר ב-25% - לבריח גולן תינתן אופציה לרכישת ייתרת המניות שנתיים לאחר הקמת החברה.
כמו כן פרסמו דוחות כספיים: בית וגג, סאני תקשורת, אלרון ומילניום פוד-טק.
9:10 - גלובל כנפיים הודיעה כי הרוכשת של מטוס איירבוס הודיעה לה על ביטול הסכם הרכישה, בטענה כי המטוס לא הותאם לתנאים שצוינו בהסכם הרכישה והממצאים שהעבירה לא תוקנו עד למועד שנקבע בחוזה. הרוכשת דורשת מגבלובל להשיב לה מקדמה שניתנה לה בסכום של 2 מיליון דולר. גלובל כנפיים מציינת כי הודיעה לרוכשת שהיא דוחה את טענותיה וכי לשיטתה המטוס מוכן למסירה. "החברה תבחן את החלופות העומדות בפניה בקשר עם ולאור נסיגת הרוכשת מהעסקה כמו גם קידום חלופות אחרות ביחס להחכרת המטוס או מכירתו ללקוח אחר".
7:50 - זנלכל הציבורית רוכשת את מחלבות רמת הגולן. כלכליסט דיווח בשישי כי זנלכל הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר לרכישת החברה, 33 מיליון שקל. זנלכל תשלם 7 מיליון שקל נוספים עבור המלאי וחובות לקוחות.
7:10 - בורסת תל אביב תיפתח לאחר סופ"ש אדום בוול סטריט ובצל הדרמה בסיליקון ואלי בנק האמריקאי שקרס לאחר שנקלע לבעיית נזילות קשה
ההתפתחות הובילה לנפילה חופשית במניה בחמישי ובסופו של דבר הפסקת המסחר בה בשישי. המידע הראשוני על הצרות סיליקון ואלי בנק גרר בחמישי גם ירידות חדות במניות הבנקים האמריקאים, בחלקן נרשמה התאוששות ביום שישי.

לאירוע יש השלכות מהותיות גם בשוק המקומי – לחברות סטארט אפ ישראליות רבות יש חשבונות בבנק ובמערכת הבנקאות בישראל מדווחים כי הם מוצפים בפניות מצד חברות ישראליות שמעוניינות להבעיר כספים לבנקים הישראלים.
לאומיטק, זרוע הבנקאות של בנק לאומי לתעשיית ההייטק, הודיעה בשבת כי במהלך הימים האחרונים הצליחו צוותיה לסייע ללקוחות להעביר לישראל כמיליארד דולר שהוחזקו בבנק שקרס. עוד הודיעו שם שתוגדל מסגרת המימון של חברות ההייטק לטובת אשראי, לתמיכה בחברות צמיחה ובסטארט-אפים שנותרו ללא גישה לקווי האשראי והנזילות שלהם בעקבות קריסת הבנק האמריקאי.
בבנק הפועלים, לו זרוע הנקראת פועלים הייטק וגם סניף בניו יורק, פתחו חמ"ל מיוחד בכדי לטפל בפניות ולסייע בזירוז תהליך פתיחת חשבון בנק למי שמעוניין, מה שבעיתות שגרה נחשב לתהליך שלוקח זמן. כל זה קורה כשאנו בעיצומה של עונת דוחות הבנקים. אחרי דוח פועלים שפורסם בחמישי, מחר יצאו דוחות דיסקונט (ושל ישראכרט), לאומי ומזרחי טפחות יפרסמו את התוצאות שלהם ביום שלישי.
בחזית המאקרו, שבוע של נתוני אינפלציה. ברביעי יתפרסם מדד המחירים בישראל לחודש פברואר. בארה"ב. ביום שלישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן לפברואר, ברביעי מדד המחירים ליצרן.
שני הנתונים שיצאו בארה"ב כמובן סופר מהותיים קראת הודעת הריבית המתקרבת של הפד, בעוד 10 ימים בדיוק - ברביעי הבא, 22 במרץ. עוד על הפרק, ביום שישי, נתוני אינפלציה באיחוד האירופי.
עוד ברקע, ביום חמישי נחתך מדד נאסד"ק ב-2.1%, דאו ג'ונס ירד ב-1.7% ו-S&P 500 ירד ב-1.8%. ביום שישי, לאחר עצירת המסחר במניית סיליקון ואלי בנק, ירד נאסד"ק ב-1.4%, דאו ג'ונס ירד ב-1.1% ו-S&P 500 ירד ב-1.4%.
כחלק מהבהלה בשוק האמריקאי, תנועה חדה של כסף נרשמה בשישי לאג"ח האמריקאיות הבטוחות – בהתאם ובתנועת מראה תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים צללה ב-22 נקודות בסיס ל-3.70%. תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים עומדת בפתיחת השבוע על 3.93%.
אלה פערי הארביטראז' השליליים שנפתחו בדואליות הבכירות של הבורסה: טבע 4.8%-, נייס 4%, איי.סי.אל 5.3%-, אורמת, אנליייט ונובה ואלביט מערכות סביב 2%-, קנון 4%-, טאואר 0.2%-.