רוכשי דירות מבקשים להצטרף כצד לדיון המשפטי של חנן מור
רוכשי דירות מבקשים להצטרף כצד לדיון המשפטי של חנן מור
241 רוכשי דירות מתארגנים כדי לקחת חלק בתביעות נגד חברת הנדל"ן. בנק לאומי פנה לבית המשפט בבקשה לכינוס נכסים נגד חנן מור בפרויקט שדה דב. היקף החובות של חנן מור כלפי בנק לאומי בשדה דב עומד על 401 מיליון שקל, לא כולל ריבית
מחריף המאבק בין בנק לאומי לחנן מור. אתמול פנה הבנק לבית המשפט המחוזי בת"א בבקשה לבצע כינוס נכסים לפרויקט שדה דב. הבנק הגיש את הבקשה לבדו לאחר שהנושים בקונסורציום המלווים של הפרויקט לא הצליחו להגיע לסיכום על הסדר שמקובל על כולם.
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי גם רשות ני"ע נכנסה לתמונה ופתחה בבדיקת חשד לעבירות פליליות של מור, שלא דיווח למשקיעים לפני כחצי שנה על דרישת בנק לאומי להעמיד לפירעון מיידי אשראי שהעמיד הבנק למור. במקביל, מתארגנים מחזיקי האג"ח של החברה כדי לשים יד על הנכסים המשועבדים לטובתם.
בחזית נוספת, מתארגנים 241 רוכשי דירות בפרויקט של מור במודיעין, על מנת להצטרף כצד לדיון בבקשה לעיכוב הליכים נגד מור. הם דורשים להיות צד בדיון כדי שבמידה ויזכו בתביעות מול החברה, הם יילקחו בחשבון כסוג של נושים. צד נוסף לדיון הוא תובע שביקש להגיש תביעה ייצוגית נגד מור משום שלטענתו החברה לא דיווחה על הדרישות של לאומי ופגעה בכך במחזיקי האג"ח. התובע, המיוצג בידי עו"ד ליאור להב, הגיש אתמול בקשה לעיקול של 16 מיליון שקל מכספי החברה.
בבקשה שהגיש אתמול בנק לאומי לכינוס נכסים נחשף היקף החוב לכל אחד מהמלווים בקונסורציום. בנק לאומי ובנק דיסקונט הם המלווים הגדולים, עם חוב של 401 מיליון שקל כ"א. חברת הביטוח הפניקס עם נתח של 256.7 מיליון שקל מהחוב ואילו בית ההשקעות מיטב עם 188 מיליון שקל. סה"כ עומד החוב על 1.247 מיליארד שקל. בנוסף, קיים חוב של ריבית שלא שולמה בהיקף 28 מיליון שקל.
המהלך החדש של לאומי בנוגע לשדה דב מצטרף ל־2 בקשות כינוס שכבר הגיש הבנק על קרקעות בר"ג ובחיפה. בימים האחרונים ניסו ארבעת הגופים להגיע לסיכום בנוגע להסדר משותף, שכלל את הזזת חנן מור מניהול הקבוצה. אך בזמן שהם דנו ללא הצלחה, הגיש מור בקשה לעיכוב הליכים ביוזמתו. מור מנסה להשיג פסיקה של בית המשפט לעיכוב הליכים לפי תיקון 4 לחוק חדלות פירעון באופן שיאפשר לו לקבל שלושה־ארבעה חודשים להגיע להסדר חוב.
שלושת המלווים האחרים בקונסורציום אמורים להגיש את תגובותיהם לבקשה של מור עד סוף השבוע. כל השלושה היו בתמימות דעים עם לאומי לגבי הצורך בהזזת מור מניהול החברה, אם כי חלקם הסכים שיישאר בעל מניות. בסעיפים אחרים הם חולקים על לאומי, גם מסיבות עסקיות, שכן דיסקונט והפניקס חתומים על ערבויות חוק מכר למור ומעוניינים לאפשר לחברה זמן התאוששות.
בבקשה של לאומי לגבי שדה דב צויין כי "חרף פניות ברורות שהופנו לחברה מצד בנק לאומי עוד מתחילת שנה זו, משהתחוור מצבה העגום של הקבוצה והיעדר כל יכולת של החברה לקדם את ביצוע פרויקט שדה דב, בחרה הנהלת הקבוצה לטמון את ראשה בחול. בפועל, החברה ומר חנן מור נמנעו, בניגוד למצופה ולמתחייב מהם, מלנקוט בצעדים אופרטיביים ומהירים לצמצום נזקי קונסורציום המלווים. התנהלות שערורייתית זו של החברה ומר חנן מור... היא למעשה נטילת 'הימור' לא מושכל מצד החברה על חשבון קונסורציום המלווים, לאחר שברור כיום, כי חנן מור והחברות בקבוצתו הפסידו את השקעתם".עוד נכתב כי הבנק "איננו יכול ואיננו נכון לכך שהחברה ומר מור... ימשיכו 'להמר' על האשראים האדירים שהמלווים העמידו לחברה".
מור עצמו, בצעד לא שגרתי, שלח אתמול לבית המשפט תיקון לסעיף בבקשה המקורית לעיכוב הליכים. התיקון מתייחס לתחילת העימות עם לאומי. בשינוי שמלווה בתצהיר מטעמו תוקן הסעיף שבו נטען במקור כי לאומי העמיד את החוב לפירעון מיידי במאי, וכותב כי בתקופה זו החל מו"מ מול הבנק לגבי הפירעון, ולא העמדה לפירעון מיידי. לטענת מור מדובר בטעות קולמוס של פרקליטו שתוקנה. מחנן מור נמסר: "החברה הגישה בקשה לעיכוב ההליכים והיא סבורה ומשוכנעת שתוכל להגיע להסדר שיזכה לתמיכת כלל הגורמים המממנים, ויכלול מרכיבים שונים להבטחת כספם, בכלל זה הזרמת הון".
לחנן מור החזקות חובות פיננסיים של 2.7 מיליארד שקל, מתוכם 620 מיליון למחזיקי חמש סדרות האג"ח של החברה. מחזיקי האג״ח של חנן מור מתארגנים וממנים נציגויות ופועלים להעמדת החוב לפירעון מיידי וכן למימוש שעבודים.
עוה"ד רענן קליר ואלון בנימיני צפויים לייצג את שתי הסדרות המובטחות, ט ו־ט"ו. מחזיקי שלוש הסדרות האחרות, י"ב, י"ג ו־י"ד, במצב פחות טוב ועשויים לבקש מבית המשפט להעמיד זמן לחברה בעוד שהסדרות המובטחות ידרשו פירעון מיידי ומימוש שעבודים. מחר יתקיימו הצבעות של המחזיקים.