סגור
קליל תעשיות
מפעל קליל (צילום: אביהו שפירא)

יו"ר קליל צורי דבוש: "הקבלנים הקטנים והבינוניים סובלים, אבל זה יגיע גם לחברות הגדולות"

יצרנית פרופילי האלומיניום רשמה בשלושת הרבעונים האחרונים רווח נקי של 4.6 מיליון שקל בלבד, נתון שבעבר היתה רושמת ברבעון רע במיוחד. בעל השליטה בקליל, שמפעלה בכרמיאל, מדבר על מצוקת עובדים, קשיי תזרים של קבלנים וחובות אבודים 

"הסטייט אוף מיינד שלנו הוא שהמצב יימשך עוד תקופה ארוכה. אנחנו לא יודעים עד כמה ארוכה, אבל ננסה להוציא את המקסימום מהמצב", אומר לכלכליסט בעל השליטה והיו"ר בחברת קליל צורי דבוש, בעקבות הדו"חות של חברת מוצרי האלומיניום לבנייה לרבעון השני השנה.
הרווח הנקי של קליל ברבעון עמד על 1.5 מיליון שקל בלבד לעומת 2.2 מיליון ברבעון המקביל, ו־4.5 מיליון שקל במחצית הראשונה השנה לעומת 8.3 מיליון במחצית המקבילה ב־2023. אם מוסיפים רווח שולי של 100 אלף שקל ברבעון הרביעי של 2023, הרי שקליל הרוויחה בשלושה רבעונים 4.6 מיליון שקל בלבד - נתון שהיתה מציגה בעבר ברבעון רע שלה. הכל נחתך בשליש.
תזרים המזומנים ירד במחצית מ־46 מיליון שקל ל־30 מיליון. מניית קליל רשמה את הירידה הרבה קודם לכן במקביל לעליית הריבית. מאוקטובר 2022 ועד אפריל השנה ירד שווי החברה בכ־50%, ומאז עלה השווי מחצית הדרך ל־475 מיליון שקל היום.
קליל היא החברה הגדולה בארץ בתחומה בפער ניכר מהמתחרות. בתקופות שבהן תחום הנדל"ן פורח, בעיקר למגורים, קליל זורחת. ברבעון הראשון של 2022 למשל, היא רשמה רווח של 15.5 מיליון שקל, פי 3 לעומת שלושת הרבעונים האחרונים.
הירידה בהכנסות החברה הורגשה עוד לפני המלחמה לאור עליית הריבית. אך למלחמה, שהביאה עימה מחסור חריף בפועלים, היתה השפעה קשה הרבה יותר על הפעילות. את המחצית הראשונה סיימה החברה עם הכנסות של 144 מיליון שקל, שליש פחות מההכנסות במחצית המקבילה ב־2023 - 201 מיליון שקל, כשברבעון השני היא מכניסה 68 מיליון שקל לעומת 90 מיליון שקל ברבעון המקביל.
הנפילה הורגשה ברווח הגולמי, שירד בשליש ל־24 מיליון שקל לעומת 36 מיליון במחצית, אבל בעיקר ברווח התפעולי, 711 אלף שקל בלבד מול 10.7 מיליון במחצית המקבילה, ירידה של 90%, ומדובר ברווח תפעולי שמהווה 0.5% בלבד מההכנסות. גם הפיצוי שמתקבל מהמדינה בשל המלחמה, בגובה מיליוני שקלים, לא מסייע. "ההוצאות נשארות, שכר, חשמל, מים, שיווק, מטה, אבל המכירות יורדות. מקטינים הוצאות פה ושם, אבל זה לא מדביק את הפער", אמר דבוש.
גם העובדה שהמפעל של החברה נמצא בכרמיאל, קרוב לקו העימות בצפון, לא מסייעת. "אנחנו משקיעים בשיווק, הורדנו משמרות, צמצמנו שעות עבודה. עושים פעולות שייקח להם זמן להניב, אבל יניבו. ברור שאנחנו מרגישים את המצב. התפוקה ירדה ב־25%–30%, והדבר הראשון שבו זה משתקף זה ברווח. במפעל תעשייתי אם לא מייצרים כמות גדולה, קשה להרוויח".
אתם רואים קושי תזרימי אצל קבלנים?
"עובדה אחת קטנה, שהיא הצרה גדולה, היא המחסור של 90 אלף עובדים כבר יותר מ־300 יום בענף הבנייה. זה מביא לתקיעת פרויקטים, ומשם לפחות הזמנות ולהקטנת הייצור שלנו. עובדים זרים לא מגיעים בקצב הנכון, ומה שלא נלקח בחשבון זה איפה להלין 90 אלף עובדים. זו עיר שלמה. העובד הפלסטיני הולך בערב לישון בביתו, בעוד לזרים צריך לדאוג ללינה, אבל קודם שיגיעו. עיקר הנפגעים הם הקבלנים הקטנים והבינוניים. אצלם עובד אחד שלא מגיע זה כמעט גזר דין מוות לעסק.
"לחלק מהעובדים האלה יש ידע מקצועי יקר. הצעתי בתחילת המלחמה שהמדינה תעודד פיתוח אוטומציה להקטנת התלות בכוח אדם בתחום, ושתפתה צעירים לעבור לענף הבנייה באמצעות שכר כפול. בתחילת המלחמה הצעירים הישראלים אמרו שישמחו לסייע בבניית הארץ. שאלתי את החבר'ה של הילדים שלי אם יהיו מוכנים, ורובם ענו שישמחו. במקום זה מביאים עובדים זרים. זה לא יגרום להקטנת הבעיה, ורק יגרום ליותר קבלנים לפשוט רגל".
איך קבלנים עדיין לא פושטים רגל?
"הבנקים מממנים פרויקטים, ולא עצרו מימון. אין פגיעה בהיתרי בנייה, כי כל קבלן שמלווה בנקאית מזדרז להתחיל את הפרויקט, ורק אחר כך הפרויקט נתקע. ברגע שמתחילים פרויקט המימון מגיע, וזה מה שחשוב להם. בדו"חות החברות הציבוריות הגדולות לא רואים עדיין את הבעיה. להם קל יותר להביא עובדים וגם לפתות את אלה שכבר כאן לעבור אליהם. אבל לדעתי זה יגיע גם לשם. פעם היו עוברות שנה וחצי עד שנתיים בין היתר בנייה למסירת מפתח - היום זה 4 שנים. סובלים הקבלנים הקטנים והבינוניים, וקולם לא נשמע. אני רואה עלייה בקשיים התזרימיים של קבלנים. לקוחות שלי מתלוננים שלא משלמים להם. יש הרבה חובות אבודים. זה חבל שמנסים למשוך בו ככל האפשר, אבל בסוף זה ייקרע".
איפה מורגשת הבעיה?
"בעיקר באזורי העימות בצפון, שהבנייה בהם נעצרה לגמרי. בדרום מתחילים לבנות, אבל יש מחסור בעובדים. בנוסף, קונים מכונה בחו"ל ואמור להגיע יועץ כדי להכשיר את העובדים להפעיל אותה. אבל הם לא מוכנים לבוא לאזור מלחמה".