כצמן: "יש לנו נזילות לעבור את השנתיים הבאות בלי למכור שום נכס"
כצמן: "יש לנו נזילות לעבור את השנתיים הבאות בלי למכור שום נכס"
בתגובה לקריסת המניה והזינוק בתשואות האג"ח, דיווחה היום ג'י סיטי על כוונתה למכור נכסים ב־3.6 מיליארד שקל ובהמשך ב־3 מיליארד נוספים. ההודעה הרגיעה במעט את המשקיעים, אך חלק מסדרות האג"ח עדיין נסחרות בתשואות זבל
יום אחרי הנפילות החדות בשערי האג"ח והמניה, ועוד לפני תחילת המסחר בבורסה, יצאה ג'י סיטי, שבשליטת חיים כצמן, במסע להרגעת המשקיעים. בשני דיווחים שהגיעו קצת אחרי השעה 9 בבוקר דיווחו ג'י סיטי והחברה־האם נורסטאר על רכישות עצמיות של אג"ח ומניות, וכי ג'י סיטי נמצאת בדרך למימוש נכסים שיעזרו לפרוע את חובותיה.
לפי ג'י סיטי, היא מצויה במו"מ למכירת שישה נכסים בשווי כולל של 1.8 מיליארד שקל, בדומה לשוויים בספרי החברה. בנוסף דיווחה ג'י סיטי כי העמידה שלושה נכסים נוספים למכירה, גם הם בשווי של 1.8 מיליארד שקל. אם ג'י סיטי תצליח למכור את כל הנכסים הרלוונטיים לפי או בדומה לשוויים הרשום בספרים, היא תקבל 3.6 מיליארד שקל, שיסייעו להקל על החוב הכולל שרובץ על כתפיה כלפי הבנקים, בעלי האג"ח וצדדים שלישיים נוספים, שהיקפו מגיע ל־18 מיליארד שקל. להערכתה של ג'י סיטי, היא צפויה להשלים חלק מהעסקאות כבר בשנה הנוכחית, וכ־40% מהתמורה של ששת הנכסים הראשונים, כ־700 מיליון שקל, עשויים להתקבל בחברה כבר השנה. העודף התזרימי ממכירת נכסים אלה צפוי לעמוד על 1.5 מיליארד שקל.
לפי הדיווח, החברה־הבת G City Europe (לשעבר אטריום) מקיימת מגעים למכירת שלושה מנכסיה באירופה בהיקף כספי כולל של כ־1.1 מיליארד שקל, וקיבלה בקשר לכך מכתבי כוונות לא מחייבים. החברה מחזיקה בנכסים ברוסיה, פולין וצ'כיה, אך מיקומם המדויק של הנכסים לא דווח.
חברה־בת אחרת, לפי אותו דיווח, קיבלה מכתבי כוונות לא מחייבים ביחס למכירת שני נכסים בברזיל בהיקף כספי כולל של 180 מיליון שקל. בנוסף, מתקיימים מו"מ ובדיקת נאותות למכירת נכס אחד של החברה בארה"ב בהיקף של כ־545 מיליון שקל, שגם הוא מוחזק בידי חברה־בת (Gazit Horizons). בכל הנוגע לשלושת הנכסים הנוספים שהועמדו למכירה, נכס אחד נמצא באירופה בבעלות G City Europe ושוויו מוערך בכ־820 מיליון שקל; נכס אחר בברזיל בשווי של כ־500 מיליון שקל; ונכס נוסף בארה"ב בשווי של כ־520 מיליון שקל. מכירת הנכסים היא חלק מתוכניתה האסטרטגית של החברה למכור נכסים שאינם נכסי ליבה.
אתמול צנחו ניירות הערך של ג'י סיטי ושל נורסטאר בשיעורים משמעותיים. מניית ג'י סיטי צנחה ב־17.9%, והשלימה ירידה של 45% מתחילת השנה לשווי שוק של 2.1 מיליארד שקל. ארבע מתוך שש סדרות האג"ח שלה ירדו בשיעורים של 5%-7%, והגיעו לתשואת זבל של 11.5%-10%. מניית נורסטאר, בעלת השליטה, צנחה ב־14.3%, והשלימה ירידה של 40% מתחילת השנה לשווי שוק של 682 מיליון שקל בלבד. מחיריהן של שתי סדרות האג"ח של נורסטאר ירדו ב־4.8% וב־11.8%, והגיעו לתשואות זבל של 14.8%-14.1%, מה שמשקף את חוסר האמון העמוק של השוק בשווי הנכסים הרשום של ג'י סיטי וביכולת של חברות הקבוצה לפרוע את חובותיה כלפי המחזיקים, שעומדים על 8.2 מיליארד שקל.
היום חל תיקון קל בשווי ניירות הערך של החברות. מניית ג'י סיטי עלתה ב־4%, ומחירי סדרות האג"ח שלה עלו בשיעורים של 4%-0.3%, וברובן ירדו בתשואה לפדיון אל מתחת לרף הדו־ספרתי, אך זו עדיין גבוהה (ארבע מהסדרות בתשואה גבוהה מ־7.3%). מניית נורסטאר עלתה ב־1%, ומחירי סדרות האג"ח שלה עלו בשיעורים של 3.5% ו־1.1%, כשהתשואות לפדיון נותרו גבוהות ומגיעות ל13.3%-9.9%. אתמול רכשה ג'י סיטי אג"ח מסדרה י"א שלה ב־4 מיליון שקל, בעוד כצמן עצמו רכש ממניות ג'י סיטי ב־635 אלף שקל, ויום קודם לכן הוא רכש ממניות החברה ב־190 אלף שקל. גם נורסטאר רכשה אתמול אג"ח של עצמה ב־7.6 מיליון שקל.
העובדה שהעליות בסדרות האג"ח נותרו מתונות יחסית מלמדת כי הודעתה של ג'י סיטי לא הרגיעה לגמרי את חששות המשקיעים מפני יכולתה לשרת את יתרת חובה, שהגיעה בסוף יוני האחרון ל־18 מיליארד שקל, כאמור, וליחס של 63.9% בין החוב למאזן. השלמת מכירת הנכסים, בהנחה שתצא לפועל, תשמש אינדיקציה עבור המשקיעים לבחינת שווי הנכסים הכולל של ג'י סיטי וליכולתה לעמוד בתשלומי החובות.
היתרות הנזילות של ג'י סיטי הגיעו, נכון לסוף ספטמבר, ל־2.5 מיליארד שקל, מהם 1.3 מיליארד שקל כמזומנים ושווי מזומנים, ניירות ערך סחירים ופיקדונות. תמורת מכירת הנכסים, שאמורה להגיע לדברי ג'י סיטי ל־1.5 מיליארד שקל, אמורה להתווסף לסכומים אלה. בנוסף, דיווחה ג'י סיטי כי היא מחזיקה בנכסים לא משועבדים בשווי של 9.1 מיליארד שקל (שמהם ייגרעו, כאמור, אותם נכסים שמתוכננים למכירה בשווי של 1.5 מיליארד שקל), והיא פועלת לקבלת מימון מובטח מבנקים באירופה עבור חלק מהם.
בהינתן סביבת הריבית העולה, ולאור תשואות האג"ח הגבוהות שלה, ג'י סיטי עלולה להיתקל בקשיים ביכולתה למחזר באופן יעיל חלקים מהחוב. לאור החששות מהאטה בצמיחה, ואף מגלישה למיתון בארה"ב ובאירופה, שם מחזיקה ג'י סיטי את מרבית נכסיה, התשואה מנכסיה עלולה להיפגע, ובשל העלייה בריבית ההיוון של הנכסים עשוי שוויים אף לרדת. בעל השליטה בג'י סיטי, חיים כצמן, התייחס לכך בשיחה עם "כלכליסט" וציין כי "שכר הדירה בכל הנכסים מוצמד למדד, ולכן ג'י סיטי דווקא נהנית מהעלייה באינפלציה, שמאזנת את העלייה בריבית. כשיש הרבה ביקוש לנכסים, נדל"ן להשכרה מגן מפני אינפלציה. התפוסה בכל הנכסים גבוהה, ושכר הדירה גבוה, כך שהמצב טוב".
כצמן התייחס גם למצבה הכולל של הקבוצה ולירידות החדות בשווי המניות והאג"ח ואמר: "הירידות הונעו בעקבות דו"ח של אנליסט שלא מכיר את השטח, והניתוח שלו מנוגד לעמדה של שמאים שמכירים את הנכסים, כך שחבל שהשוק העדיף את עמדתו. אנחנו מבינים שנטל ההוכחה עלינו, ומאמינים שבסוף המספרים ידברו. אנחנו מטפלים במכירת נכסים כדי להוריד את המינוף. בנוסף לנכסים שעליהם דיווחנו, אנחנו מתכוונים למכור עוד נכסים בשווי של 3 מיליארד שקל נוספים. במזרח אירופה אנחנו מתכוונים להישאר עם נכסים בפראג, ורשה וורוצלב בלבד, ובברזיל מעוניינים למכור את רוב הנכסים. מעבר לכך יש לנו מספיק יתרות נזילות לעבור את השנתיים הבאות בלי למכור שום נכס, ואנחנו אף רוכשים את המניות והאג"ח של החברה כהבעת אמון בה".
מעבר לשאלת הצלחת ג'י סיטי להשלים את מכירת הנכסים, שאלה אחרת שעשויה להעסיק את מחזיקי האג"ח נוגעת למדיניות חלוקת הדיבידנד של החברה. חרף החוב הגדול שעליה לשרת, היא חילקה מתחילת השנה 205 מיליון שקל כדיבידנדים. החלטה של ג'י סיטי לשנות או להשהות את מדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, עד להתייצבות מצב החוב, עשויה לשדר למחזיקי איגרות החוב איתותי הרגעה נוספים על אלה שניסתה ג'י סיטי לשדר בדיווח על עסקאות המכירה. אולם החלטה כזו תפגע בחברה־האם נורסטאר, שבאמצעותה שולט כצמן בג'י סיטי, ואשר משרתת בעצמה חוב פיננסי של 928 מיליון שקל. כצמן התייחס לכך ואמר כי "שינוי במדיניות חלוקת הדיבידנד אינו נדון בשלב זה".