סגור
בורסה וול סטריט ניו יורק

עכשיו חוגגים?! מה גרם לראלי המוזר בוול סטריט אתמול

קשה למצוא יותר מדי אופטימיות בנתוני האינפלציה שפורסמו אתמול בארצות הברית והצביעו על עליית מחירים שנתית של 8.2%. אז מה גרם לעליות המרהיבות ולכך שדאו ג'ונס מחק באותו יום יותר מ-500 נקודות ועלה ביותר מ-800 נקודות?

היום ההיסטורי אתמול במסחר בניו יורק שלח את הוותיקים שבסוחרים לחפש תשובות לשאלה - מה גרם לתנודות של יותר מ-5% במדדים?
ולא, אין כנראה תשובה חד-משמעית לכך. התשובות נעות מסגירת פוזיציות שורט של הסוחרים, חוסר החלטיות של סוחרי היום, מכונות מסחר אוטומטיות ועד לפרסום דו"חות כספיים שהיו מעט טובים יותר מהתחזיות המוקדמות.
מה שכן, אין ספק כי מדובר ביום נדיר מאוד, יום מסחר שקורה אחת לכמה שנים. בפעם הראשונה בהיסטוריה מדד דאו ג'ונס מחק יותר מ-500 נקודות ועלה ביותר מ-800 נקודות - באותו היום. החוזים על מדד S&P 500 סיימו יום מסחר תנודתי במיוחד, כאשר בשלב מסוים הפער בין הנקודה הנמוכה של היום לבין זו הגבוהה - עמד על 5.6%.
לגבי הנתונים עצמם, שפורסמו כשעה לפני פתיחת המסחר ולמעשה הציתו את התנודתיות, קשה למצוא יותר מדי אופטימיות בעליית מחירים שנתית של 8.2%. אמנם קצב האינפלציה השנתי בארצות הברית ירד בחישוב שנתי, אולם כשמנכים מהנתונים את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים - התמונה הוורודה, אם היתה כזו, נעלמת. האינפלציה הזו, שנקראת הליבה, רשמה עלייה שנתית של 6.6% - שיא של 40 שנה.
בניתוח נתוני האינפלציה לחודש ספטמבר ניתן לראות שמלבד מחירי המזון והאנרגיה, נרשמה עלייה חדה יחסית במחירי השכירות (0.8%), במשקאות הקלים (0.6%), במחירי הטיסות (0.8%) ובמחירי הרכבים החדשים (0.7%). מנגד, ירידה חדה יחסית נרשמה במכוניות יד שנייה של 1.1%.
אז אם כל הנתונים שפורסמו כל כך לא טובים, מדוע סיימו המדדים בניו יורק בעליות חדות שלא נראו מאז יולי? אפשר כמובן לייחס את הראלי לאופטימיות עם תחילת עונת הדו"חות לרבעון השלישי, לאחר שדלתא איירליינס ו-Walgreens Boots Alliance פרסמו תוצאות טובות מהתחזיות, אבל האמת היא שאף אחד לא יודע מדוע המדדים זינקו, ומה יום המסחר הכל כך נדיר שהיה אתמול מסמן לגבי העתיד.
העובדות הן שהעולם, זה שמחוץ לוול סטריט, נמצא במקום של חוסר ודאות גדול - מאוקראינה, דרך סין, אירופה ועד לארצות הברית - כך שלא ניתן לצפות ממדד מניות, לא חשוב כמה חברות גדולות ויציבות הוא מכיל, שיתנהג ביציבות וישמור על עקביות.
ומה הלאה? 2 בנובמבר זה התאריך שצריך לסמן ביומנים. הכדור חוזר כעת למגרש של הבנק המרכזי של ארצות הברית, הפד, עם החלטת הריבית. אין בכלל ספק כי בבנק ימשיכו להעלות את הריבית במפגש הקרוב בעוד קצת יותר משבועיים, וכעת השווקים כבר מתמחרים בסיכוי גבוה מאוד העלאת ריבית נוספת של 0.75% - החמישית בחצי השנה האחרונה.