סגור
מפעל קוקה קולה בני ברק גבעת שמואל
מפעל קוקה קולה בבני ברק (צילום: עמית שעל)

נחשף באתר כלכליסט
דרורית ורטהיים דרשה בבוררות: "להורות לאחי לקנות את המניות שלי בקוקה קולה"

הליך הגישור הסודי בין דודי לדרורית ורטהיים, בעלי החברה המרכזית למשקאות קלים, שנועד להסדיר את הניתוק העסקי ביניהם, התפוצץ אחרי שדודי נסוג מרכישת המניות של אחותו בחברה; לפני כן דרורית הסכימה לעסקה לפי שווי חברה של 7 מיליארד שקל; האחים נערכים כעת לחידוש המאבק המשפטי ביניהם

המאבק המשפחתי בין האחים דודי לדרורית ורטהיים סביב האחזקות המשותפות להם בחברה המרכזית, יצרנית קוקה קולה בישראל, צפוי להתחדש אחרי שהליך הגישור בין השניים, שנועד להביא לניתוק עסקי ביניהם בחברה המרכזית התפוצץ. הליך הגישור נוהל בפני עו"ד רובי בכר, והשניים נערכים כעת לחידוש הקרב המשפטי.
ככל הידוע דרורית ורטהיים דרשה בכתב התביעה שהגישה במסגרת הליך הבוררות שיזמה בינה ובין אחיה דודי כי הבוררת, השופטת בדימוס הילה גרסטל, תורה לדודי לרכוש את כל מניותיה בחברות המשפחתיות. כתב התביעה הוגש לגרסטל בנובמבר 2020, לאחר שדרורית העלתה טענות נגד יישום ההסכם שנחתם בין הצדדים ב־2018 ונועד להסדיר את היחסים העסקיים ביניהם, בו טענה גם נגד אופן התנהלות החברה. דודי דחה את הטענות, וטען שהחברות ממשיכות להתנהל בצורה מצוינת.
דודי ורטהיים הוא בעל השליטה בחברה המרכזית ומחזיק ב־63% ממניותיה, ואילו אחותו מחזיקה ביתרת המניות. החברה המרכזית היא אחד מתאגידי המזון הגדולים בישראל, ומחזיקה בזיכיון לקוקה קולה בישראל. המניות הועברו לאחים בשנת 2012 בעסקת מתנה על ידי אביהם מוזי ורטהיים, מייסד החברה, שנפטר ארבע שנים לאחר מכן.
בתביעה, שהוגשה על ידי עו"ד זאב שרף, דרשה דרורית כי הבוררת גרסטל תצהיר כי קיים נתק בין האחים ותפעל להפרדה ביניהם. דרורית דרשה לנקוט אחת משלוש דרכים: למכור את חלקה בחברה לצד ג', להורות על הליך התמחרות בין האחים או להורות שדודי ירכוש את חלקה.
גורם משפטי שאינו קשור למי מהצדדים אך בקיא בפרטי האירוע אמר ל"כלכליסט": "כתב התביעה של דרורית מאוד ברור. היא רצתה שדודי יקנה את חלקה או שיביא צד ג' שירכוש אותו. ההצעה להליך התמחרות ביניהם נראתה בעייתית, שכן המניות של דודי הן מניות שליטה והמניות של דרורית הן מניות מיעוט. ברור שמטרתה המרכזית היא למכור את חלקה ולהיפגש עם הכסף".

"הקרע בין דודי לדרורית נולד עוד כשאבא, מוזי, היה בחיים", אומר גורם שמכיר את המשפחה. "דרורית לא השלימה עם העובדה שהאבא בחר להעביר את השליטה בעסקים לבן ולא לחלק אותם באופן שווה"

במקביל לפנייתה של דרורית לבוררות העלה תומר דוד, דירקטור בחברה המרכזית המכהן מטעמה, שורה ארוכה של טענות נגד החברה לאי סדרים שונים ולהסתרת מידע ממנו ומרגולטורים בנוגע לרווחי החברה ולרווחיות מוצריה.
בחברה המרכזית טענו בתגובה כי הם פועלים כשורה וכי תומר דוד כדירקטור מפעיל לחץ פסול על החברה במטרה לסחוט את דודי לרכוש את מניותיה של דרורית, וכראייה לכך טוענים כי הטענות לא הועלו במשך כל תקופת הגישור בין האחים.


לצד הטענות של דוד, דרורית עצמה העלתה אף היא טענות לעבירות לכאורה מצד אחיה דודי, בין היתר, על דיווח שגוי שנמסר לבנק ישראל באשר לחלוקת האחזקות בבנק מזרחי טפחות. דרורית טענה בשורה של מכתבים ובעל פה כי דודי עושה בחברות כבשלו ולא משתף אותה כנדרש. היא טענה כי הוא מקפח אותה ופועל נגדה בערמומיות ובחוסר הגינות. דרורית כיהנה עד לפני מספר חודשים כיו"ר קשת, חברת הבת של החברה המרכזית, אשר מתנהלת כגוף נפרד הנשלט בפועל על ידי אבי ניר. דרורית התפטרה במפתיע מהדירקטוריון במה שנראה היום בחברה המרכזית כניסיון להפעיל אז לחץ ציבורי נגד דודי.
"הקרע בין דודי לדרורית נולד עוד כשאבא, מוזי, היה בחיים", אומר גורם שמכיר את המשפחה. "דרורית לא השלימה עם העובדה שהאבא בחר להעביר את השליטה בעסקים לבן ולא לחלק אותם לכל הפחות באופן שווה. דרורית הרגישה מקופחת. אחרי שהאב נפטר דודי לקח את המושכות לידיים לגמרי והמצב הסלים. דודי עומד בראש החברה המרכזית וביצר את שליטתו בחברה. דרורית לא קיבלה את זה. בתפיסה שלה, היא ודודי צריכים להיות שווים ושותפים בהחלטות. זו הסיבה לקרע. כל הטענות שהועלו אח"כ הן כבר תולדה של הדם הרע שנבע מהחלוקה הלא שוויונית של המניות. דרורית לא קיבלה את זה ולא תקבל לעולם. היא הייתה מוכנה לקבל רק ניהול שיווני ומשותף".
משא ומתן חשאי של שנה וחצי ותג מחיר של 7 מיליארד שקל לחברה
המאבק בין הצדדים נכנס ל"פסק זמן" בשנה וחצי האחרונות בעקבות משא ומתן חשאי, שניהלו האחים לרכישת חלקה של דרורית על ידי דודי, שנולד בעקבות יוזמה של עו"ד שרף מטעם דרורית להליך גישור בין הצדדים.
הליך הגישור נערך, כאמור, בפני עו"ד רובי בכר ממשרד פישר, בכר חן, ובמסגרתו החלו מגעים לרכישת המניות של דרורית על ידי דודי בשווי חברה של מיליארדי שקלים. ההון האישי של השניים נאמד ב־9–10 מיליארד שקל לפי דיווח שמסרו בעבר לבנק ישראל.
העסקה בין האחים התקדמה מאוד במהלך המגעים בין השניים ואף נקבע במסגרתה תג מחיר למניותיה של דרורית לפי שווי חברה של 7 מיליארד שקל. אבל אז החליט דודי לפרוש מהעסקה במפתיע, מה שהוביל לפיצוץ בין הצדדים.
לפי מקורב לעניין, הסיבות למהלך שבו נקט דודי היו אי הוודאות הכלכלית במשק, בין היתר כתוצאה מקידום הליכי ההפיכה המשטרית והחשש מהורדת דירוג לישראל, וכן הלחץ שמופעל מצד משרד הכלכלה על החברה.
את דרורית ייצג במגעים עו"ד שרון אמיר ממשרד נשיץ ברנדס ואילו את דודי ייצגו עוה"ד אהוד סול ואילנית לנדסמן. יש לציין כי מניות מזרחי טפחות בהן מחזיקים האחים לא מהוות חלק מהחברה המרכזית.
מהחברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע״מ נמסר: "מדובר בטענות חסרות שחר שהחברה דוחה אותן על הסף". עו"ד שרף לא הגיב לפניית "כלכליסט".