מהבונוסים, דרך הזהב בכספת ועד לסורוס: רווחי הענק של ג׳יי.פי מורגן ממסחר במתכות יקרות נחשפים
מהבונוסים, דרך הזהב בכספת ועד לסורוס: רווחי הענק של ג׳יי.פי מורגן ממסחר במתכות יקרות נחשפים
מייקל נובאק ששימש כראש חטיבת המסחר במתכות יקרות בבנק האמריקאי במשך יותר מעשור, עומד למשפט בשיקגו באשמת קשירת קשר להטיית שווקי הזהב והכסף. מסמכים שהוגשו לבית המשפט חושפים לראשונה את הרווחים של הבנק ממסחר במתכות יקרות
מייקל נובאק (Michael Nowak), שעמד בראש חטיבת המסחר במתכות יקרות בג'יי.פי מורגן במשך למעלה מעשור, עומד למשפט בשיקגו לצד חבריו לחטיבה גרג סמית וג'פרי רופו באשמת קשירת קשר להטיית שווקי הזהב והכסף. ההתמקדות כעת עברה לחבר המושבעים, שמיום שישי מתכנס לדיונים על פסק הדין, אך עוד קודם לכן התביעה חשפה את ההתנהלות הפנימית של החטיבה החל מרמת הרווחיות ועד לנתח השוק והלקוחות הגדולים ביותר.
כפי שפורסם בבלומברג, לבית המשפט הוצג מספר נתונים פנימיים המפרטים את הרווחים של הבנק ממסחר במתכות יקרות, זו הפעם הראשונה שמידע מפורט כל כך נחשף פומבית. הדו"חות הפיננסיים הרבעוניים של הבנק לא מפרטים את תוצאות חטיבת המתכות היקרות, או אפילו את התוצאות של חטיבת הסחורות הנרחבת יותר. דובר של הבנק סירב להגיב על הפרטים שנחשפו במהלך המשפט.
החטיבה שנחשבת לרווחית עבור ג'יי.פי מורגן, וייצרה רווחים שנתיים של בין 234-109 מיליון דולר בין 2018-2008. החלק הארי של הרווחים הללו נובע ממסחר בשוקי ההון, אך הבנק מבצע גם לא מעט עסקאות פיזיות. מסחר והעברה של מתכות יקרות ממשיות מכניסים לבנק בממוצע 30 מיליון דולר בשנה. אולם, הנתונים האחרונים מאפילים על הפרטים הללו: ב-2020 הרוויח הבנק מיליארד דולר ממתכות יקרות, על רקע המגפה שיצרה הזדמנויות ארביטראז' חסרות תקדים, כך לפי אנשים המעורים בנושא.
ג'יי.פי מורגן מחזיקים זהב בשווי עשרות מיליארדי דולרים בכספות בלונדון, ניו יורק וסינגפור. הבנק נחשב לאחד מארבעת חברות הסליקה המובילות בשוק בלונדון, שם נקבעים מחירי הזהב על ידי מכירה ורכישה של המתכת המיוחזקת במספר כספות בעיר, ביניהן אלו של ג'יי.פי מורגן ושל הבנק המרכזי.
לבית המשפט הוצג מספר נתונים פנימיים המפרטים את הרווחים של הבנק ממסחר במתכות יקרות, זו הפעם הראשונה שמידע מפורט כל כך נחשף פומבית
ג'יי.פי מורגן נחשב לשחקן הגדול ביותר מבין קבוצה קטנה של "בנקי מטילים" (bullion banks) ששולטים בשוקי המתכות היקרות, ומסמכים פנימיים שהציגו התובעים סיפקו הצצה מהירה למידת הדומיננטיות של הבנק בתחום. כך למשל ב-2020, ג'יי.פי מורגן העניק שירותי סליקה ל-40% מכל העסקאות.
העובדים הבכירים של הבנק בדסק המתכות היקרות פוצו בנדיבות, וחלק מהמושבעים אף הרימו גבה כשבית המשפט חשף כמה הנתבעים הרוויחו. רופו, איש המכירות לקרנות הגידור הרוויח 10.5 מיליון דולר בין 2008-2016. סמית, סוחר הזהב המוביל הרוויח 9.9 מיליון דולר ונובאק – הבוס שלהם – הרוויח יותר מכולם: 23.7 מיליון דולר לאורך אותה תקופה.
השכר שלהם היה קשור לרווחים שהשיגו לבנק. סוכן הבולשת מארק טרויאנו, שציטט מסמכים פנימיים בחברה, אמר בעדותו שכלל הרווח שיוחס לרופו בין 2016-2008 עמד על 70.3 מיליון דולר. סמית הכניס לבנק 117 מיליון דולר באותו פרק הזמן, בעוד שנובאק הרוויח עבור הבנק 186 מיליון דולר, מתוכם רווח של 44 מיליון דולר ב-2016.
קרנות גידור כמו מור קפיטל, טודור אינווסטמנט והקרן של ג'ורג' סורוס היו בין הלקוחות החשובים ביותר של דסק המתכות היקרות. הגישה לקרנות הללו הייתה הסיבה העיקרית בגללה הועסק רופו בבנק לאחר רכישת בר סטרנס, כך לדבריו של הסוחר לשעבר כריסטיאן טרונז, שהעיד נגד הבוסים שלו לשעבר והגדיר את רופו כאיש המכירות הטוב ביותר בוול סטריט. הלקוחות המובילים של ג'יי.פי מורגן זכו גם להטבות: העובדים בקרנות קיבלו כרטיסים בחינם לאליפות ארה"ב הפתוחה בטניס, כך בהתבסס על הודעות שבהן היה מעורב נובאק והוצגו במהלך המשפט.
לקוחות חשובים נוספים היו בנקים מרכזיים, שסוחרים בזהב מהעתודות שלהם ונחשבים בין השחקנים הגדולים ביותר בשוק מטילי הזהב. לפי מסמכים שנחשפו במהלך המשפט, ב-2010 לפחות 10 בנקים מרכזיים החזיקו את המתכות שלהם בכספות שנוהלו על ידי ג'יי.פי מורגן.