הבנק המרכזי של סין פרסם חבילת תמריצים חריגה לכלכלה המקומית
הבנק המרכזי של סין פרסם חבילת תמריצים חריגה לכלכלה המקומית
בין היתר הודיע הבנק על הפחתת הרזרבות הנדרשות מהבנקים, על הורדת הריבית על ההלוואות ועל צמצום מינימום המקדמה הנדרשת לאישור משכנתאות. קפיטול אקונומיקס: "זו חבילת התמריצים המשמעותית ביותר מאז ימיה הראשונים של המגפה - אך היא לא תספיק"
הבנק המרכזי של סין הכריז על שורה של צעדים לתמרץ את הכלכלה, זאת בניסיון להתמודד עם הלחצים הדפלציוניים החזקים וכדי לעמוד ביעד הצמיחה של 5% שקבעה הממשלה.
חבילת הצעדים, הגדולה מהמצופה, היא הניסיון האחרון עד כה מצד הרשויות בסין להשיב את האמון בכלכלה השניי בגודלה בעולם - זאת לאחר רצף של נתונים מאכזבים שפורסמו בחודשים האחרונים.
הצעדים אותם חשף היום (ג') נגיד הבנק פאן גונגשנג, כוללים הורדה של 0.5% ביחס הרזרבות שבנקים מחוייבים להחזיק לרמתן הנמוכה ביותר מאז 2020. צעד זה אמור לשחרר בסביבות טריליון יואן (142 מיליארד דולר) להלוואות חדשות.
פאן ציין כי בהתחשב בתנאי השוק ורמת הנזילו, היחס עשוי לרדת בעוד 0.25-0.5 בהמשך השנה. בבנק המרכזי יורידו גם את הריבית על הלוואות לטווח קצר לבנקים מסחריים ב-0.2% נקודות ל-1.5%, בעוד שהריבית על הלוואות לטווח בינוני ירדו ב-0.3%, וריבית הפריים תופחת ב-20-25 נקודות האחוז.
בנוסף, הנגיד חשף חבילת צעדים שמטרתם לאושש את סקטור הנדל"ן במדינה, הנמצא במשבר מתמשך. הצעדים הללו כוללים הורדת עלויות ההלוואה על משכנתאות, הורדת שיעור המקדמה לכל סוגי הבתים ל-15% והקלת החוקים לרכישת בית שני. הצעדים הללו יוצאים לפועל לאחר שבחודש שעבר מחירי הבתים נפלו בשיעור הגבוה ביותר מזה 9 שנים.
בכל הנוגע לשוק ההון הסיני, הצעדים כוללים הזרמת נזילות של 800 מיליארד יואן (113 מיליארד דולר), ופאן הוסיף כי הרשויות בוחנות אפשרות להקמת קרן לייצוב הבורסה.
חלק מהאנליסטים הטילו ספק בכוחם של הצעדים לפתור את משבר הנדל"ן. "קשה לומר מהי גלולת הקסם שתצליח לפתור הכל", אמר לבלומברג קן וונג, מומחה לאסיה בחברת ההשקעות איסטספרינג בהונג קונג. "אף שטוב שנוקטים בצעדי הקלה מוניטארית, ישצורך בעוד צעדים כדי לעזור לבסס את הצמיחה ברבעון הרביעי".
הטענה העיקרית היא כי חסרה מדיניות שמטרתה לתמוך בפעילות הכלכלית הממשית, ולכן ההערכה היא כי יהיה צורך בעוד תמריצים פיסקליים שיצטרפו לצעדים הנוכחיים. "זו חבילת התמריצים המשמעותית ביותר של הבנק המרכזי מאז ימיה הראשונים של המגפה", אמר לרויטרס האנליסט ג'וליאן אוונס-פריצ'רד מקפיטול אקונומיקס. "אך לבדה היא כנראה לא תספיק".