שוב העלאה של 0.50% בריבית באנגליה, תעמוד על 2.25%
שוב העלאה של 0.50% בריבית באנגליה, תעמוד על 2.25%
הבנק המרכזי, בהובלת אנדרו ביילי, מבצע העלאת ריבית שביעית ברציפות, ובפעם השנייה ברציפות של 50 נקודות בסיס; ההחלטה תואמת את תחזיות השוק, אף שחלק מהכלכלנים ציפו להעלאה חדה יותר; שלושה מחברי הוועדה המוניטארית תמכו בהעלאה חדה יותר, של 0.75%; גורמים בשוק מעריכים כי היוזמות של ראשת הממשלה טראס נגד האינפלציה ריסנו את המהלך המצמצם של הבנק
העלאת ריבית שביעית ברציפות באנגליה: הבנק המרכזי (BOE), בהובלת המושל אנדרו ביילי, העלה היום את הריבית ב-50 נקודות בסיס (0.50%) ל-2.25%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008. ההחלטה תואמת לתחזיות בשוק, אף שחלק מהכלכלנים ציפו להעלאה חדה יותר, של 75 נקודות.
כל תשעת חברי הוועדה המוניטארית של הבנק תמכו בהעלאת ריבית, אך הם היו חלוקים לגבי שיעור ההעלאה. חמישה חברים, ובהם המושל ביילי, תמכו בהעלאה של 0.50%, שלושה העדיפו 0.75%, ואחד תמך בהעלאה מתונה יותר של 0.25%.
הבנק הודיע בנוסף כי יחל לצמצם את המאזן שלו, ולמכור את איגרות החוב הממשלתיות שצבר בתקופת תוכניות ההקלה הכמותית, בימי המשבר הפיננסי ובתקופת הקורונה. הבנק ימכור מדי חודש איגרות חוב ממשלתיות בהיקף של 80 מיליארד פאונד במשך 12 החודשים הבאים, ובסך הכל 758 מיליארד פאונד.
כך הבנק המרכזי של אנגליה יחל למכור את איגרות החוב שלו בזמן שממשלת אנגליה תגדיל את ההלוואות שלה בשוק איגרות החוב, כדי לממן את ההקלות שיזמה הממשלה החדשה במחירי האנרגיה וכן את הקיצוץ המתוכנן במסים.
בהחלטתו האחרונה, בתחילת אוגוסט, העלה הבנק את הריבית ב-0.50%, מ-1.25% ל-1.75%. אז עמד שיעור האינפלציה על 9.4% בחישוב שנתי, לפי נתוני יוני. מאז פורסמו שני נתונים מעודכנים של מדד המחירים - ביולי הוא קפץ ל-10.1% בחישוב שנתי, ובאוגוסט נרשמה הפתעה לטובה עם נתון של 9.9%, מול תחזיות לעלייה של 10.2%. ההחלטה היום מתקבלת כאשר הפאונד נסחר בסביבת שפל של 37 שנה.
תחזית הבנק בישיבה של אוגוסט עמדה על אינפלציה של 13.3% בהמשך השנה, אך הצעדים שעליהם הכריזה ראשת הממשלה החדשה ליז טראס צפויים לפי התחזיות למתן את קצב עליות המחירים - אף שבמחיר תקציבי כבד. גורמים בשוק הבריטי העריכו כי ההחלטה עשויה לרסן מעט את קצב העלאות הריבית של הבנק.
הבנק האנגלי פתח בסייקל העלאות הריבית שלו כבר בדצמבר 2021, עוד לפני הפד האמריקאי, שנכנס לסבב העלאות רב במרץ 2022. העלאת הריבית הראשונה שביצע ה-BOE היתה מ-0.1% ל-0.25%, אלה שבאו אחריה ב-0.25%, וכאמור בישיבה של אוגוסט בוצעה ההעלאה החדה ביותר עד כה, של 0.50%.
לפני ההחלטה של אוגוסט, הפעם היחידה שהבנק האנגלי העלה את הריבית ב-50 נקודות היתה ב-1995, אז עוד היה בשליטה מעשית של משרד האוצר. שנתיים מאוחר יותר, ב-1997, קיבל הבנק מעמד עצמאי ונותק מהשליטה של ממשלת אנגליה, ומאז ועד היום כבנק בעל עצמאות לא בוצעה העלאה בסדר גודל כזה.
החלטת הבנק האנגלי מסיימת שבוע מוניטארי עמוס וסוער, כולל הודעת הפד אתמול - הבנק האמריקאי העלה את הריבית ב-75 נקודות בסיס (0.75%) לרמה של 3.25% - מול אינפלציה של 8.3% בקצב שנתי באוגוסט. היו"ר פאוול הדגיש בדבריו, ולא בפעם הראשונה, כי "הפד מחויב באופן חזק להוריד את האינפלציה חזרה ל-2%, ואנחנו נמשיך לפעול עד שנסיים את העבודה".
ביום שלישי הודיע הבנק המרכזי בשוודיה על העלאת ריבית חדה של אחוז שלם, 100 נקודות בסיס, ל-1.75%. בהודעת הבנק השוודי (Riksbank) נאמר כי "האינפלציה מחלישה את כוח הקנייה של משקי הבית ומקשה עליהם, וכך גם על החברות, לבצע תוכניות פיננסיות". האינפלציה בשוודיה עמדה באוגוסט של 9% בקצב שנתי, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1991.
הסערה נמשכה היום עם הבנקים של יפן, של שווייץ ושל נורבגיה. הבנק של יפן הודיע מוקדם יותר הבוקר על הותרת הריבית ללא שינוי, ברמה שלילית של 0.1%-. ההחלטה הקפיצה את הדולר מעל 145 ין. מאוחר יותר החלה הדרמה הגדולה, כשהבנק התערב בשוק המט"ח ומכר דולרים במטרה לחזק את הין - התערבות ראשונה של הבנק בשוק המטבעות מאז 1998. המהלך הפיל את הדולר ב-1.4% לסביבת 142 ין.
הבנק המרכזי בשווייץ (Swiss National Bank) הודיע לאחר תחילה המסחר באירופה על העלאה של 75 נקודת בסיס בריבית (0.75%), מרמה שלילית של 0.25% לרמה חיובית של 0.5%. המהלך נועד לריסון האינפלציה, שעומדת כיום בשווייץ על 3.5%, שיא של שלושה עשורים. לאחר ההחלטה היום אין עוד באירופה מדינה עם ריבית שלילית. האחרונה ביבשת שהחזיקה בריבית מתחת לאפס לפני שווייץ היתה דנמרק, שב-8 בספטמבר העלתה את הריבית ב75 נקודות ל-0.65%. יפן אם כן נותרה האחרונה מבין הכלכלות החשובות והמובילות בעולם עם ריבית שלילית.
הבנק של נורבגיה העלה גם הוא את הריבית, במקרה שלו ב-50 נקודות בסיס, לרמה של 2.25%. האינפלציה בנורבגיה עומדת על 6.5% בקצב שנתי. בהודעת הבנק נאמר כי "העלאת ריבית מהירה עכשיו תצמצם את הסיכון שהאינפלציה תיתקע לאורך זמן ברמות גבוהות, ויהיה צורך בצמצום מוניטארי חד עוד יותר בהמשך".