בלעדיברקת לדירקטוריון מגדל: “מצופה מכם לפעול ללא שיהוי למינוי מנכ״ל בהליך מסודר ושקוף״
בלעדי
ברקת לדירקטוריון מגדל: “מצופה מכם לפעול ללא שיהוי למינוי מנכ״ל בהליך מסודר ושקוף״
שלמה אליהו רצה למנות את רונן אגסי למנכ”ל מגדל ⋅ אך לאחר שאגסי הסיר את מועמדותו עצר אליהו את התהליך ⋅ הוא גם שיגר לדירקטורים איום מרומז כי בכוונתו להחליף שניים מהם ⋅ לרשות שוק ההון זה הספיק ⋅ כל ההתרחשויות, הלחצים, ומאבקי הכוחות באחד מגופי הפנסיה הגדולים בישראל
רשות שוק ההון בראשות משה ברקת מתערבת לראשונה בפרשת מינוי המנכ"ל בחברת הביטוח מגדל. ל"כלכליסט" נודע כי הרשות שלחה ביום שישי מכתב למגדל בו היא דורשת מהחברה להמשיך מיידית בהליך מינוי מנכ"ל לקבוצה.
ביום חמישי נחשף ב"כלכליסט" כי לאחר שרונן אגסי, מנהל החטיבה העיסקית בבנק לאומי, הודיע לבעל השליטה במגדל שלמה אליהו כי הוא מסיר את מועמדותו לתפקיד מנכ"ל החברה, הוביל אליהו מהלך שמטרתו הקפאת מינוי המנכ"ל וזאת אף שהתהליך מצוי בעיצומו. בפני דירקטוריון החברה הובאו שלושה מועמדים שהוסכמו על ועדת האיתור שהוקמה לצורך בחירת המנכ"ל: אגסי, ידין ענתבי המכהן כמנהל חטיבת השווקים הפיננסיים בבנק הפועלים, ושגיא יוגב שפרש לאחרונה מתפקיד מנהל חטיבת הביטוח הכללי בהראל.
אליהו רצה למנות את אגסי ואילו יו"ר מגדל יפתח רון טל התעקש על ענתבי. כעת, משאגסי החליט שלא להתמודד, העימות בין רון טל לאליהו רק החריף. בסוף השבוע שעבר נערכה שיחה קשה בין אליהו לרון טל, ובה הבהיר אליהו כי ביכולתו לשלוט בדירקטוריון ולגרום לו לתמוך באגסי. הוא הזכיר לרון טל כי גם המינוי שלו נתקל בהתנגדות בתחילה אך אושר לבסוף בדירקטוריון, בתמיכת אליהו, לפני חודשיים.
אם כל זה לא הספיק לדרמה המתחוללת באחת מחברות הביטוח הגדולות בישראל, הרי ש"לכלכליסט" נודע כי אליהו מגביר את הלחץ על הדירקטורים המכהנים מטעמו בחברה, והודיע כי בכוונתו למנות שני דירקטורים חדשים לחברה. במגדל מכהנים 8 דירקטורים, אליהם יצטרף בקרוב בצלאל צוקר שנבחר כדח”צ אך לא אושר עדיין בפיקוח. כך שברור כי ההצהרה של אליהו מכוונת להחליף שניים מהדירקטורים המכהנים מטעמו. שכן מינוי של דירקטורים נוספים על הקיימים יצריך במקביל מינוי של שני דח"צים, כמתחייב מתקנות הביטוח, והם יקטינו את שליטתו בחברה.
נשק יום הדין: מינוי מנהל מיוחד למגדל
ברשות שוק ההון נמנעו מלהתערב עד היום בהליך המינוי, ואף גרסו כי לאליהו, כבעל שליטה, יש זכות מלאה להיות מעורב בבחירה באמצעות הבעת דעתו האישית והעדפותיו. אבל ביום שישי, יממה אחרי שאליהו החליט להקפיא את ההליך מכיוון שהמועמד שלו יצא מהתמונה, שלח משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, מכתב לחברי דירקטוריון מגדל בו הבהיר כי התהליך חייב להימשך ללא שיהוי והזכיר את חוסר היציבות הניהולית בחברה.
במכתב "שהגיע לידי "כלכליסט", מדגיש ברקת את העובדה שאליהו לא מכהן במגדל ביטוח כדירקטור. "בימים האחרונים הובא לידיעתנו באמצעות כלי התקשורת, אודות כוונתו לכאורה של דירקטוריון החברה להשהות את הליך המינוי של מנכ"ל החברה. זאת, על־פי הפרסומים, בעקבות אי־הסכמות בין הדירקטוריון לבין בעל השליטה בחברה, אשר כזכור אינו מכהן בה כדירקטור, בדבר זהותו של המנכ"ל המיועד”.
בהמשך המכתב מציין ברקת כי "כידוע לכם, לפי חוק החברות, אחד מתפקידי הדירקטוריון המשמעותיים ביותר הם הליכי המינוי והפיטורין של המנהל הכללי. הדבר מקבל משנה תוקף עת מדובר על חברה המתמודדת עם חוסר יציבות ניהולית מזה זמן. עזיבתו הצפויה של המנכ"ל המכהן מחייבת מינוי מנכ"ל חדש במועד אשר יאפשר הליך חפיפה ולמידה מסודר של המנכ"ל הנכנס עם המנכ"ל היוצא”.
"בנסיבות האמורות", כותב ברקת, "השהייה או עיכוב בהליך איתור ומינוי מנכ"ל לחברה עלולים לפגוע בניהולה התקין של החברה כמשמעותו בסעיף 65 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. משכך, מצופה מכם לפעול ללא שיהוי למינויו של מנכ"ל לחברה בהליך מסודר ושקוף, תוך מתן משקל ראוי והתייחסות מנומקת להמלצת ועדת האיתור אשר הוקמה על ידי החברה", מסכם ברקת את מכתבו.
המשמעויות בין השורות במכתב של ברקת הן, כי על החברה להמשיך בהליך לפי רשימת המומלצים של ועדת האיתור. כלומר, אם אגסי הסיר את מועמדותו, הרי שהדיון צריך להימשך לגבי שני המועמדים האחרים, ענתבי ויוגב. ברקת משאיר אפשרות להעלאת מועמד חדש, אבל מדגיש כי אפשרות כזו תצטרך להיות מנומקת היטב בשל חשיבות ועדת האיתור שהוקמה. ועדה זו כוללת את רון טל, את הדירקטור גבי פיקר, ואת הדירקטורית הבלתי תלויה רונית בודו. ברשות שוק ההון סבורים, כפי שעולה במכתב, כי לאליהו אין זכות לעצור את התהליך.
איום נוסף, מרומז, של הפיקוח עולה מנוסח המכתב. במידה ותהליך בחירת המנכ"ל לא יחודש מיידית, ולא ימונה מנכ"ל תוך פרק זמן סביר, ברקת עלול לנקוט בנשק יום הדין נגד אליהו ולמנות מנהל מיוחד לחברה. האיום הוא גם על חברי הדירקטוריון, שכן משמעותו של מהלך מסוג כזה היא גם פיזור הדירקטוריון הקיים. שני דירקטורים כבר הודיעו כי הם דורשים כינוס מיידי של הדירקטוריון להמשך התהליך בעקבות המכתב.
זו לא הפעם הראשונה שברקת מאיים לשלוף מול אליהו את נשק יום הדין. איום כזה כבר הועבר פעמיים בשנתיים האחרונות. בפעם הראשונה כשדרש מאליהו לבחור ביולי 2019 אם להישאר בדירקטוריון מגדל ביטוח כחבר או בתפקיד יו"ר החברה־האם הנסחרת מגדל אחזקות. אליהו בחר במגדל אחזקות ואיננו חבר בדירקטוריון מגדל ביטוח. הפעם השנייה היתה כשהדירקטוריון ביקש להדיח את ניר גלעד, היו"ר בזמנו, ואת רן עוז המנכ"ל. גלעד הודח רק כעבור כשנה ועוז החליט לעזוב לפני כחודשיים לתפקיד מנכ"ל ישראכרט, לא לפני שגם עזיבתו לוותה בהתנגשות מול בעל השליטה.
הסיבה להחלטתו של עוז לעזוב את מגדל היתה המעורבות של אליהו ושלוחו בדירקטוריון ובהנהלת החברה בעבודתו. העזיבה של עוז הגיעה חודשים ספורים בלבד אחרי שגרם, בעקיפין, להדחתו של היו"ר הקודם מוטי רוזן, כשהציב אולטימטום לדירקטוריון כי לא יוכל לעבוד עם רוזן. הדירקטוריון נענה והדיח את רוזן. אבל לאחר שעוז הגיע למסקנה כי אליהו לא מעוניין בהישארותו, הוא החליט שגם עבורו זה הספיק. מאז שהודיע על פרישתו מהחברה דווקא מתקיים שיח רציף בין אליהו לעוז.
שלמה אליהו: שולח מסר לדירקטורים
למרות האיום של ברקת להפעלת מנהל מיוחד כדאי לזכור שמדובר במהלך חריף, אולי החריף ביותר שעומד לרשותו של ברקת, והוא לא ימהר להשתמש בו. זאת משום שהמשמעות שלו היא הפקעת שליטה בחברה שעליה שילם אליהו במיטב כספו. להחלטה כזו יש השלכות. אחת מהן היא כי משקיעים ישראלים וזרים יחששו לרכוש בעתיד שליטה בחברת ביטוח או בגוף פיננסי ישראלי. חשש נוסף הוא שמהלך כזה עלול להיתקל בקושי משפטי לאור זכות הקניין של אליהו בחברה. אי־ציות להוראות הפיקוח היא עילה מספקת שיכולה להצדיק צעד חריף שכזה, אך ברקת יפעיל את הנשק הקטלני רק כשיהיו לו מספיק כדורים במחסנית.
המשמעות במכתב של ברקת היא שעל מגדל להמשיך בהליך עם המומלצים של ועדת האיתור. אם אגסי הסיר את מועמדותו, הדיון צריך להימשך לגבי שני המועמדים האחרים, ענתבי ויוגב
אליהו מתוסכל מכך שאינו מצליח להעביר את המועמד שלו בדירקטוריון ולמנותו כמנכ"ל. שישה דירקטורים מכהנים במגדל אחזקות וביטוח מטעמו: כרמי גילון, חיים רמון, אריה מינטקביץ', גבי פיקר, עוזי מוסקוביץ' ויפתח רון טל. גילון ורון טל לא עומדים לבחירה מחודשת. אליהו נהנה מתמיכה של הדח"צית בודו, חברת ועדת האיתור היחידה שתמכה במועמד שלו, אגסי. בודו שיחקה גם תפקיד מרכזי בסיכול מועמדותו של אביגדור קפלן לתפקיד דח״צ במגדל (אחרי שהיא עצמה הצביעה בעד מועמדותו), תוך שהיא טוענת כי יש לו קירבה לדירקטורית אחרת, מירב בן־כנען.
אחד הנתונים המעניינים שהגיעו לידי "כלכליסט" הוא כי בישיבה ביום שני האחרון, היה אגסי קרוב לבחירתו למנכ"ל. הן גבי פיקר והן חיים רמון, שני דירקטורים משמעותיים, הודיעו כי יתמכו באגסי במקרה של הצבעה. אליהם היו צפויים להצטרף בודו וכנראה שגם מינטקביץ', כך שלאגסי היה סיכוי גדול להיבחר. באותו רגע ביקש רון טל להשהות את התהליך למשך מספר ימים כדי "לנסות לגשר על הפערים עם בעל השליטה", והדירקטורים הסכימו.
רון טל הוא בעל כישורים פוליטיים לא מבוטלים ולמעשה הצליח להכניע נכון לעכשיו את אליהו, בכך שמשך זמן בתהליך המינוי. משיכת הזמן הזו הגבירה את הלחץ על אגסי במקום עבודתו הנוכחי, בנק לאומי. הודעת הסירוב שלו למגדל נשלחה לאחר שבמגדל ביקשו ממנו להבהיר אם ייענה להצעה במידה והדירקטוריון יחליט למנותו. במקביל גבר מאוד הלחץ עליו מצד לאומי להעביר למגדל מכתב פרישה מהתהליך. מכתב זה הועבר לאליהו ביום חמישי בבוקר.
עכשיו מבקש אליהו למנות כאמור שני דירקטורים חדשים. הנושא לא הועלה עדיין לדיון במגדל אחזקות ולא נקבע גם דיון עתידי. אולם בהכרזתו שולח אליהו מסר לדירקטורים כי יחליף שניים מהם, זאת מבלי להסגיר באילו שניים מדובר. נראה כי אליהו מכוון לכך שהאיום יעבור והדירקטוריון "יתיישר". בנובמבר אמורה החברה להביא לאישור את מינויים של חמישה מהשישה (לא כולל רון טל), ואליהו, כאמור, עלול לא לחדש את מינויים של שניים מהם.
מצעד המועמדים: מי יהיה המנכ”ל הבא
אליהו החל במקביל, מאז יום חמישי, לבחון מועמדות של מנכ"לים חדשים לחברה, מעבר לשני המועמדים של ועדת האיתור, בניסיון להביא מועמד חדש. ענתבי נתפס בעיניו כמועמד של רון טל והוא נחוש להביא מועמד מטעמו. במגדל מעריכים כי הזמן שעומד לרשות אליהו להביא מועמד חדש הוא עד שבועיים. ייתכן כי מי שיזכה במינוי לאור הסיטואציה המורכבת הוא יוגב אשר זכה לשבחים בוועדת האיתור ולהערכה גבוהה מצד החברה החיצונית שליוותה את התהליך.
אליהו החל לבחון מועמדות של מנכ”לים חדשים לחברה, מעבר לשני המועמדים של ועדת האיתור. ענתבי נתפס בעיניו כמועמד של רון טל. ייתכן כי מי שיזכה במינוי לאור המצב המורכב הוא יוגב
גם אם יוגב ייבחר הוא צריך לדעת שהוא מגיע לכסא מפלט מהיר. אליהו לא נוטה לייצר מערכת של יחסי אמון עם הבכירים בחברה, וזאת בלשון המעטה. יעידו על כך יושבי הראש והמנכ"לים הקודמים בחברה שמתחלפים כל שנה־שנתיים. כך למשל אליהו היה משוכנע כי ניר גלעד מכוון להשתלטות על החברה, ונראה כי תחושות כאלה, לדברי בכירים במגדל, קיימות אצלו גם לגבי רון טל. בכירים טוענים כי אליהו אומר היום כי המומחיות היחידה של רון טל היא בניהול ישיבות.
בצל הסכסוך במגדל הצטרף בשבועיים אחרונים בכיר נוסף למצעד הפורשים בחברה: מנהל ההשקעות הראשי במגדל, גיא פישר, שהצליח לייצב את התשואות שייצרה החברה לחוסכים. פישר, שהרים את מגדל מתחתית רשימת התשואות לצמרת, הרגיש שאחרי פרישתו של רן עוז מתפקיד המנכ״ל הוא כבר לא נהנה מאותו גיבוי ותמיכה להם זכה בעבר. פישר מצא את עצמו מתעמת לא פעם מול יו״ר ועדת הנוסטרו של מגדל, ישראל אליהו, בנו של בעל השליטה, בעיקר בכל הנוגע לכניסתה של מגדל לעולם הפינטק - השקעות שהניבו למגדל תשואות נאות.