סגור
מימין מנכ"ל שופרסל אורי וטרמן ויו"ר שופרסל איציק אברכהן
מימין: מנכ"ל שופרסל אורי וטרמן והיו"ר איציק אברכהן (צילום: אוראל כהן, אביגיל עוזי)

נחשף בכלכליסט
בדיקת רשות ני"ע מצאה ליקויים בדיווח חשבונאי בשופרסל

הבדיקה מצאה שני אירועים בהם ייחסה שופרסל לזרוע הקמעונאות המצליחה הפרשות שהיו אמורות להרשם על רשת הפארם בי, שעדיין לא התייצבה; היום פורסם כי הרווח הנקי השנתי של שופרסל התרסק ב-99% ל-2 מיליון שקל, כשרשת הפארם עדיין מכבידה עליה

הבדיקה שערכה רשות ניירות הערך בשופרסל, ושנחשפה בכלכליסט, מצאה ליקויים בדיווח חשבונאי וחייבה את שופרסל לתקנם. הבדיקה מצאה שני אירועים בהם ייחסה שופרסל לזרוע הקמעונאות המצליחה הפרשות שהיו אמורות להרשם על רשת הפארם בי, שעדיין לא התייצבה.
במקרה הראשון, בשנת 2021, מצאה הרשות כי שופרסל לקחה מוצרים ישנים שהיו ברשת בי, וחילקה אותם ללקוחותיה באונליין, כמהלך קידום מכירות. אלא שאת הורדת הערך ביצעה החברה בזרוע הקמעונאות ולא ברשת הפארם, שאותו מלאי בגובה של 7 מיליון שקל, היה שלה.
באותה שנה הציגה בי רווח תפעולי בגובה 9 מיליון שקל, בהשוואה להפסד תפעולי של כ-19 מיליון שקל ב-2020. בשופרסל הסבירו את המעבר לרווח מעלייה בהכנסות, מהתייעלות תפעולית ומהעמקת הסינרגיה התפעולית עם שופרסל. בעקבות בדיקת הרשות, ביצעה שופרסל תיקון של אותם 7 מיליון שקל, כך שהרווח התפעולי של בי בשנת 2021 הסתכם ב-2 מיליון שקל בלבד.
המקרה השני חל קודם בשנים 2018 ו-2019, אז מלאי בהיקף כולל של 7 מיליון שקל, שנרכש ויועד לרשת בי, התיישן במחסני החברה, שרשמה את ירידת הערך על זרוע הקמעונאות במקום על רשת הפארם.
אמנם מדובר בסכומים נמוכים ביחס להיקפי פעילותה של שופרסל, אולם יש להם משמעות לא מבוטלת בנוגע לרשת בי, שרכישתה העלתה תהיות בשוק ההון. מדובר ברשת פארם שמעולם לא הצליחה להוות מתחרה ראויה לרשת סופרפארם השולטת בענף, ורשמה הפסדים לאורך מרבית שנות פעילותה. בשופרסל טענו כי ביכולתם להבריא את החברה ולהעביר אותה לרווחיות בתוך שנים ספורות והיו נחושים לעמוד בהתחייבות.
התמריץ להבריא את הרשת, בא לידי ביטוי גם בתנאי התגמול של מנכ"ל בי באותם ימים, אורי וטרמן, שמכהן בשנה החולפת כמנכ"ל שופרסל. במסגרת ביאור 21, הנוגע לעלות שכרם של בכירי החברה, התייחסה שופרסל לא רק לתנאיו הנוכחיים, אלא הוסיפה התייחסות לזכאותו למענק, שנקבעה ב-2018, עם כניסתו לתפקיד כמנכ"ל בי.
החברה ציינה כי מתוקף תפקידו כמנכ"ל ניו-פארם, טרם מיתוגה מחדש כרשת בי ומיזוגה לשופרסל, וכן כשנתיים טרם סיווגו כנושא משרה בחברה לאחר השלמת מיזוגה, אושרה בשנת 2018 זכאותו של וטרמן לתכנית מענק תלת-שנתית המבוסס על עמידה ביעד תקציב מצטבר, של שיפור ברווח התפעולי של ניו-פארם שהפכה לבי, בשנים 2019 עד 2021. וטרמן, כך עולה מהדו"ח, עמד על 103% משיעור היעד שנקבע לו ובעקבות כך היה זכאי למענק בגובה של 885 אלף שקל. אפשר להעריך שמידע זה פורסם בהקשר של התיקון שחייבה הרשות את שופרסל לבצע, ולא מן הנמנע שהגילוי יעלה שאלות בנוגע לעמידתו ביעדים והמענק שקיבל על כך.
היום פורסמו דוחות שופרסל - הרווח הנקי השנתי שלה התרסק ב-99% ל-2 מיליון שקל. כמו כן, רשת הפארם Be עדיין מכבידה על החברה. מכירות הרשת שרכשה שופרסל לפני חמש שנים והסבה למותג Be אמנם צמחו ב-8.4% למיליארד שקל, אולם עברה להפסד תפעולי של 3 מיליון שקל, לעומת רווח של 2 מיליון שקל ב-2021.