סגור
שמואל בן צבי
שמואל בן צבי, מועמד ליו"ר הבא בלאומי (צילום: שני נחמיאס)

בלעדי
מינוי יו"ר בלאומי לזמן קצר עשוי להיות מנוצל לשיפור תנאיו של הבא

דירקטורים בבנק בוחנים מהלך לאישור יו״ר במשרה חלקית, כך שיוכלו להתמנות ב־2024 ולהמשיך בעוד עיסוקים. הבנקים בודקים אם הארכת כהונת דירקטורים בשל המצב חלה עליהם — מה שעשוי לדחות בחירת יו"ר לאומי

דירקטורים בבנק לאומי בוחנים אפשרות לבקש אישור מבנק ישראל להפחתת היקף משרת יו"ר הדירקטוריון לפחות ממלאה.
במקביל ממתינים בלאומי ובבנק דיסקונט להנחיות בנק ישראל לגבי ההוראות החדשות בתזכיר החוק שפורסם שלשום. התזכיר כולל "הוראות הנוגעות לדחיית מועדים והארכת תקופות כהונה בחברות ציבוריות ופרטיות", והשאלה היא אם ההוראות נוגעות גם לדירקטוריונים של שני הבנקים, שאמורים לבחור יו"ר חדש בקרוב — בלאומי כבר ביום ראשון הקרוב.
תזכיר החוק קובע כי מי שאמור לסיים כהונה אחרי 7 באוקטובר ועד 7 בינואר כהונתו תוארך בשלושה חודשים בשל מצב החירום. החוק נועד, לכאורה, לחברות הממשלתיות, שדירקטורים בהן מסיימים כהונה בימים אלה, ואי־מינוי מחליפים יעמיד את החברות במצב של היעדר קוורום — מינימום דירקטורים הנדרש לחוקיות החלטות בדירקטוריון. חברת החשמל, למשל, צפויה להישאר עם שלושה דירקטורים מתוך שמונה בסוף דצמבר.
לאומי ודיסקונט אמורים למנות יו"רים חדשים, שכן המכהנים כרגע עומדים לסיים שלוש קדנציות. יו"ר לאומי סאמר חאג' יחיא יסיים את הקדנציה ב־29 באוקטובר, וישיבת הדירקטוריון לבחירת מחליפו נקבעה ליום סיום כהונתו. המתמודדים להחליפו הם אתי דויטש ושמואל בן צבי, שזוכה ליתרון בדירקטוריון, אבל יוכל לכהן בתפקיד תשעה חודשים לכל היותר, מאחר שהקדנציה השלישית תסתיים ב־2024. גופים מוסדיים שמחזיקים בלאומי העבירו ביקורת לגבי מינוי בן צבי, בשל החשש שכהונה קצרה לא תתרום ליציבות הבנק. אחרים טוענים כי עדיף למנות גורם שמכיר את הבנק. לעומתו דויטש, שמונתה לדירקטורית לפני חודשיים, היא בעלת ניסיון בחברות פיננסיות ושימשה יו"ר חברת כרטיסי האשראי כאן ויו"ר בנק מרכנתיל.
בדיסקונט אמורים לבחור מחליף לשאול קוברינסקי, שיסיים כהונה בדצמבר. בעוד לוח הזמנים בלאומי צפוף, ואם ישיבת הדירקטוריון ביום ראשון תיבחר יו"ר חדש, אי אפשר יהיה לשנות את המצב, אך בדיסקונט הדברים שונים. מאחר שמדובר בחודשיים עד סוף הקדנציה, עשוי בנק ישראל לאשר את הארכת כהונת קוברינסקי. על תפקידו יתמודדו מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר אריק פינטו, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל לשעבר דני ימין, ומנכ"לית מזרחי שוקי הון לשעבר איריס אבנר.
בהוראת בנק ישראל מכהנים בשני הדירקטוריונים גם הדירקטורים שאמורים לסיים קדנציה בקרוב וגם אלה שנבחרו להחליפם. בהוראה נקבע כי בבחירת היו"ר ישתתפו אלה וגם אלה, וההרכב המורחב יישאר בעינו אם בנק ישראל יחליט לכלול את דירקטוריוני הבנקים בחוק. לא מן הנמנע שהחלטת בנק ישראל לגבי לאומי ודיסקונט לא תהיה אחידה, וזאת בעיקר בשל לוחות הזמנים השונים. וקיימת גם אפשרות שהבנק יחליט לא להחיל את תזכיר החוק על שניהם. החלת החוק על דיסקונט תהיה תמוהה משום שכבר כיום מספר החברים בדירקטוריון (13) עולה על המותר בחוק (10).
במקביל, כאמור, נבחנת בדירקטוריון לאומי האפשרות להוביל מהלך להקטנת היקף משרת היו"ר. בן צבי, למשל, מכהן כיו"ר בשלוש חברות ביומד, ודירקטורים אחרים, כמו ידידיה שטרן, ממלאים תפקידים נוספים שהם לא נלהבים לוותר עליהם. בעבר איפשר בנק ישראל ליו"רים בבנקים לכהן במשרה חלקית, אך לפני יותר מעשור שונתה התקנה, והיו"ר נדרש להתרכז בבנק.