סגור
גיל חבר מנכ"ל סקופ
גיל חבר. מנהל את החברה 15 שנים

המוסדיים התנגדו אבל סקופ בכל זאת פינקה את המנכ"ל

אספת בעלי המניות של יבואנית מוצרי המתכות והפלסטיק התנגדה להקצאת אופציות, שיביאו את עלות שכרו השנתי של גיל חבר ל־7.6 מיליון שקל. אך הדירקטוריון השתמש בזכות האובר־רולינג ואישר את תנאי המנכ"ל, שחורגים ממדיניות התגמול של החברה

בסוף מאי אישר דירקטוריון סקופ, חברה ציבורית העוסקת ביבוא ושיווק מוצרי מתכת ופלסטיק לתעשייה, את הקצאתן של 90 אלף אופציות למנכ"ל גיל חבר בשווי כלכלי מוערך של 4.9 מיליון שקל. זאת תוך חריגה ממדיניות התגמול של החברה, שאושרה רק באוגוסט 2022.
הדירקטוריון נימק את ההקצאה ברצון לתמרץ את המנכ"ל להמשיך להוביל את החברה לתוצאות כספיות טובות, וגם ביקש להביא בחשבון את תקופת העסקתו בחברה — 25 שנים, 15 מהן כמנכ"ל. המהלך אושר בדירקטוריון אף ששווי הרכיבים המשתנים בחבילת התגמול של חבר הגיע בעקבותיו ל־74% מכלל התגמול השנתי, לעומת 60% שנקבעו במדיניות התגמול, ולמרות העובדה ששווי האופציות גבוה מהתקרה שנקבעה. למרות זאת הדירקטוריון קבע כי היחס שנוצר סביר וראוי.
אולם אספת בעלי המניות של סקופ חשבה אחרת מהדירקטוריון. באספה שהתכנסה בסוף יוני התנגדו 96% מבעלי המניות הרלבנטיים — בהובלת הגופים המוסדיים — להקצאת המניות לחבר, וזו לא אושרה. לצורך האישור נדרש היה רוב מקרב בעלי המניות שאינם בעלי השליטה או בעלי עניין אישי בהחלטה, המשתתפים בהצבעה, לכן עמדת הגופים המוסדיים, המחויבים להשתתף בהצבעה, חיונית לאישור ההחלטה. הגופים המוסדיים הגדולים שמחזיקים במניות סקופ הם מגדל (8.3%), אלטשולר שחם (8.1%), כלל (5.8%) והראל (5.6%), ובעל השליטה בחברה הוא שמואל שילה (42.9%), המכהן גם כיו"ר הדירקטוריון.
החוק מאפשר לדירקטוריון לבצע אובר־רולינג להחלטת האספה הכללית ולאשר החלטות הנוגעות לתגמול בכיריו למרות התנגדותה. זאת כל עוד הוא דן בנושא מחדש והחליט, בהסתמך על נימוקים מפורטים, כי ההחלטה המנוגדת לעמדת האספה היא לטובת החברה.
בסקופ החליטו לא להתחשב בהחלטת האספה, והדירקטוריון בראשות היו"ר שילה אישר בכל זאת להקצות לחבר את האופציות. שוויין של אלה ירד ל־3.55 מיליון שקל, בשל הזמן שחלף מהחלטת הדירקטוריון בסוף מאי, וגם לאור ירידת מחיר המניה. נימוקי הדירקטוריון חזרו על עצמם, ולאלה נוספה הקביעה כי המוסדיים "אינם מביאים בחשבון את מאפייניה הספציפיים והייחודיים של החברה ונסיבות ההקצאה, ובכלל זה את תוצאותיה המרשימות בשנים האחרונות ואת תרומתו המשמעותית ויוצאת הדופן של המנכ"ל להצלחתה וצמיחתה, ואת החשיבות הרבה שבהמשך כהונתו בחברה ותמרוצו להשאת רווחיה". על כן החליטו בדירקטוריון כי "על אף התנגדות האסיפה לאישור, הקצאת האופציות למנכ"ל היא ראויה, סבירה והוגנת בנסיבות העניין ותסייע בשימור יחסי עבודה ראויים והוגנים בחברה, והיא לטובת החברה".
ההחלטה על ביטול התנגדות המוסדיים התקבלה בדירקטוריון פה אחד ותמכו בה גם הדירקטור הבלתי־תלוי יובל בן זאב והדירקטורים החיצוניים ערן הדר ויפעת אדורם זק. מועמדות שני האחרונים לתקופת כהונה שלישית בדירקטוריון אושרה באספת בעלי המניות — בתמיכת המוסדיים — רק שבוע קודם לכן, באותה התכנסות שבמסגרתה התנגדה האספה להקצאת האופציות.
בעקבות הקצאת האופציות עתידה עלות התגמולים השנתית של חבר ב־השנה להגיע ל־7.6 מיליון שקל לעומת עלות שכר של 4.7 מיליון שקל ב־2022.
ממרץ 2020 עלתה מניית סקופ ב־273% לעומת 97% שעלה מדד ת"א־90 שבו היא נכללת, ובסוף אוגוסט 2022 הגיע שווי השוק של החברה לשיא של 2 מיליארד שקל. אולם ב־12 החודשים האחרונים המסחר במניה היה תנודתי, ובסיכומם היא ירדה ב־7%, ושווי השוק נמוך ב־20% מהשיא בסוף אוגוסט.
במהלך 2021 ובמחצית הראשונה של 2022 נהנתה סקופ מעליית מחירי המתכות בעולם, ובעקבות זאת עלו הכנסותיה בשנה שעברה ל־1.6 מיליארד שקל, שיפור של 21% לעומת 2021, והרווח הנקי עלה ב־17% ל־214 מיליון שקל. אולם, במחצית השנייה של 2022, בעקבות הירידה במחירי הסחורות וההאטה הכלכליתבמדינות רבות, בהן כאלה שסקופ פעילה בהן, נרשמה ירידה בהכנסות לעומת המחצית שקדמה לה. ברבעון הראשון השנה הגיעו ההכנסות ל־412 מיליון שקל — שיפור של 12% לעומת הרבעון שקדם לו, אך ירידה של 3% ביחס לרבעון המקביל. הרווח הנקי ברבעון הראשון היה 46 מיליון שקל, שיפור של 22% לעומת הרבעון האחרון ב־2022, וירידה של 27% ביחס לרבעון המקביל.