המשקיעים בהנפקה של האב סקיוריטי לא הפקידו את הכסף
המשקיעים בהנפקה של האב סקיוריטי לא הפקידו את הכסף
חברת הסייבר הישראלית, שאמורה להתמזג עם ספאק אמריקאי לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, ביטלה את אסיפת בעלי המניות שהייתה אמורה לאשר את השינוי בזהות המשקיעים בהנפקה. הסיבה: המשקיעים טרם הפקידו את הכסף
האם הנפקת הספאק (SPAC) של האב סקיוריטי בנאסד"ק תבוטל? חברת הטכנולוגיה ביטלה את אסיפת בעלי המניות שתוכננה להיום, שבה אמור היה להיות מאושר השינוי בזהות ניצעי ה־PIPE שמשתתפים בהנפקת הספאק של החברה שהקלואזינג שלו לתוך הספאק Mount Rainer אמור להיסגר השבוע. בנוסף הודיעה האב כי משתתפי ההנפקה עדיין לא הפקידו את הכסף לקראת הקלואוזינג, כפי שנהוג בהנפקת ספאק. ניצעי הספאק הם חברת החיתום A־Labs שגם תקבל 2.5 מיליון דולר בעמלות עם השלמת העסקה, ובנוסף ישקיע גם הפמילי אופיס Mofo שבראשות משה שלוסר ומנהל קרן הגידור גיא בן־ארצי. כדי שהספאק יתממש היקף הניצעים חייב לעמוד על לפחות 50 מיליון דולר כפי שהתחייבו לו בעסקה.
הנטישה של קרן הגידור
מהלך זה מצטרף לנטישתה בתחילת פברואר של קרן הגידור Clover Wolf, שהיתה מהניצעים של הספאק שהזרימה הצעות מוקדמות של 5 מיליון דולר, בטענה שהקרן חדלה מלהשקיע בתחום הטכנולוגיה. A-LABS התנדבה לחפות הקרן ולהתחייב במקומה לסכום. ההנפקה של האב סקיוריטי בנאסד"ק נמצאה בסימן שאלה גדול מאז שהאב הודיעה עליה. משתתפי הספאק חווים הפסד תיאורטי של 86% בעקבות הבדל המחירים בין מחיר המניה שאמור להיות בארה"ב לבין מחיר המניה בתל באביב ביום חמישי האחרון, שהיה היום האחרון שבו נסחרה המניה באחוזת בית לקראת המעבר לנאסד"ק. האב סקיוריטי, חברה שמתמחה בהגנת סייבר, אמורה להיות מונפקת לספאק בשווי של 1.3 מיליארד דולר בארה"ב, בעוד היא נסחרת בשווי של כמעט שישית מכך - 740 מיליון שקל באחוזת בית. על פי הודעת החברה, אין טעם לקיים את האסיפה מאחר שזהות המשקיעים לא שונתה מאז האסיפה האחרונה, פרט לקרן הגידור Clover Wolf אשר כאמור משכה את התחייבותה.
חברות ספאק מונפקות ומגייסות כסף מהציבור במטרה למזג לתוכן חברות פרטיות בתוך פרק זמן מוגדר, לרוב שנתיים. אם הן לא מצליחות בכך, הן מחזירות את הכסף למשקיעים בתוספת ריבית. בעת שהספאק מגייס את הכסף מהמשקיעים הם לא יודעים עם איזו חברה הוא עתיד להתמזג, ומשום כך הם מקבלים את האפשרות למשוך את הכסף בחזרה לאחר שנחתמת עסקת מיזוג. לאחר החתימה על עסקה כזו, החברה יוצאת לגיוס נוסף - Pipe - שנעשה כשהמשקיעים, לרוב מוסדיים, יודעים במה הם בוחרים להשקיע.
בתחילה השוק האמין כי מייסד החברה והמנכ"ל לשעבר, אייל משה, אכן יצליח למשוך מוסדיים גדולים, ישראלים ואמריקאים למהלך, והמניה זינקה אשתקד לשווי של כמיליארד שקל, אולם בהמשך, עם פרסום זהות משתתפי הספאק ברבעון השני של 2022 התברר כי מדובר בכמה מוסדות פיננסיים קטנים מאוד.
אפשרות לתביעה בהמשך
למרבה הפלא, אף שהכסף של הניצעים עדיין לא הועבר לחשבון הבנק של החברה בארה"ב, מקורבים להאב אמרו ל"כלכליסט" כי החברה לא פנתה לניצעים בדרישה להעברת ההון אליו התחייבו, אך המקורבים הבהירו כי התחייבויות הניצעים אינן ניתנות לביטול. ההחלטה שלא לדרוש הסברים ממשתתפי הספאק נעשתה בין היתר מתוך מטרה לאפשר להאב לתבוע אותם על כך בהמשך. אם המיזוג יתבטל, Mount Rainer צפויה לתבוע את האב, וזו תתבע את הניצעים בחזרה. תשובות אלו של מקורבים לחברה מעלות סימן שאלה גדול מאוד בנוגע לעד כמה היו מחויבים אותם ניצעים להשתתף מלכתחילה באותה הנפקה ועד כמה בעלי התפקיד היו מודעים מלכתחילה לאותה מחויבות.
עוד אמרו מקורבים לחברה כי האב מצאה מקורות חלופים לאותם ניצעים אך סירבו לחשוף את זהותם והיקף ההשקעה שלהם. מציאת משקיעים חדשים בתוך כמה ימים, כפי שנטען בסביבת החברה, מפתיעה במיוחד לאור חשיפת כלכליסט מתחילת החודש, שלפיה טרם המעבר לניו יורק נציגי האב סקיוריטי בהובלת המנכ"ל לשעבר ניסו לגייס ממשקיעים ישראלים, מוסדיים ופרטיים, חוב של כ־10 מיליון שקל שנועד לשפר את ההון העצמי של החברה בעקבות קשיי הגבייה מלקוחות, כדברי החברה שאישרה את הידיעה. האב הציעה ריבית של כמעט 10%, לצד אופציות בחברה, אך לא הצליחה לגייס את הסכום המבוקש.
על רקע הקשיים הללו משה הודח מתפקיד המנכ"ל והוחלף על ידי הדירקטור עוזי מוסקוביץ'. גם בת זוגו של משה, איילת ביתן, שהיתה סמנכ"לית משאבי אנוש, התפטרה. האב הודיעה כי משה יכהן כנשיא ויתמקד בפעילותה בארה"ב אך שמו כבר אינו מופיע באתר החברה כבעל תפקיד.
קופת המזומנים מתרוקנת
האב, שהחלה להיסחר בתל אביב ביוני 2021 לאחר שהתמזגה עם השלד ELD, מפרסמת את הדו"חות הכספיים שלה פעמיים בשנה בלבד. נכון לסוף יוני 2022, קופת המזומנים שלה הכילה 38 מיליון שקל בלבד. הוצאות המיזוג הגיעו עד כה ל־15 מיליון שקל והן עתידות לזנק עבור המחצית השנייה של 2022. על בסיס התוצאות שלה בינואר־יוני 2022 קצב ההפסד השנתי שלה עומד על 140 מיליון שקל, ומבהיר עד כמה החברה הגיעה לקו הסיום להנפקה בוול סטריט כשהיא חייבת מזומנים ודחוף. השאלה מי יהיה מוכן לתת לה.