סגור

ערך פיננסים מיטלטלת על גלי ההדף של קריסת יונט וגיבוי

חברת האשראי החוץ־בנקאי צללה ב־64% מינואר, איבדה את מסגרת האשראי שנתנה לה מור גמל ופנסיה ודיווחה על הפרשה של 900 אלף שקל לחובות מסופקים - בעוד היא מנהלת הליכים משפטיים נגד לווים על 8.9 מיליון שקל. האם הענף בדרך לזעזוע נוסף?

התקופה האחרונה התבררה כמאתגרת ביותר עבור משקיעי חברות האשראי החוץ־בנקאי. קריסתן של שתי חברות בענף, יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, הדליקה נורה אדומה בשוק, המאותתת כי חברות נוספות העוסקות באשראי לטווח קצר עלולות ללכת בעקבותיהן.
החשש מפני זעזועים נוספים גרם לירידת ערך משמעותית של חלק מהחברות בתחום בבורסת ת"א מתחילת השנה. פנינסולה צללה ב־31.5%, גמא איבדה 20.35% ומלרן ירדה ביותר מ־14%. אולם מעל כולן בולטת בירידתה המניה של חברת ערך פיננסים , שצללה מינואר ב־64% ובשיעור של 80% ב־12 החודשים האחרונים. בשבוע האחרון נפלה המניה ב־15.5%, וערך פיננסים נסחרת כרגע בשווי של 30 מיליון שקל בלבד. ההון העצמי של ערך פיננסים מסתכם ב־53 מיליון שקל, כך שהחברה נסחרת ב־60% על הונה.
ערך פיננסים, בבעלות בית ההשקעות אי.בי.אי (24.1%), אבינועם בן נון (14.7%) והיו"ר נאור אליהו (14.2%), מתמקדת באשראי לעסקים קטנים ובינוניים כנגד צ'קים. כלומר, היא מספקת מזומן מראש לבעלי עסקים שקיבלו צ'קים דחויים מלקוחות, וזאת תמורת ריבית גבוהה - לעתים עשרות אחוזים בשנה. על פי הדו"ח הכספי של ערך פיננסים, החברה הכפילה כמעט את היקף תיק האשראי שלה בין יוני 2021 ליוני 2022, מ־61 מיליון שקל ל־99 מיליון שקל.
אולם הגידול המואץ בתיק האשראי גרם גם לעלייה חדה בהליכים המשפטיים שהחברה מנהלת נגד לקוחות, בניסיון לגבות צ'קים שלא כובדו. על פי נט המשפט (מערכת המידע של בתי המשפט בישראל), עד 2021 (כולל) היו לערך פיננסים שני תיקים משפטיים במצטבר בהוצאה לפועל, אולם מחודש מאי 2021 פתחה החברה 13 תביעות בהיקף מצטבר של 8.9 מיליון שקל - כ־9% מתיק האשראי שלה.
למרות תיק האשראי התופח וההליכים המשפטיים המרובים, ההפרשה של ערך פיננסים לחובות מסופקים עתידיים נותרה נמוכה והסתכמה בכ־900 אלף שקל ביוני 2022. כלומר, החברה אינה צופה שתרשום חובות אבודים משמעותיים, או לכל הפחות מעריכה כי תצליח להשיג כמעט את כל הסכומים בצ'קים שהצדדים דנים עליהם בהוצאה לפועל - אם מבעלי הצ'קים או מהערבים שלהם.
הכנסות ערך פיננסים למחצית הראשונה של השנה הסתכמו בקרוב ל־7 מיליון שקל לעומת 4.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה, אולם הרווח צנח ל־300 אלף שקל לעומת 6.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
עד כמה אפשר להסיק על מצב חברת האשראי החוץ־בנקאי על פי הנתונים המשפטיים והיקפי ההפרשות? מדובר באינדיקציה ראשונית ומורכבת. יונט, לדוגמה, היא מקרה בוחן מצוין לחשיבות בדיקת ההליכים המשפטיים בחברת אשראי. ליונט היתה תביעה אחת בלבד בשנים 2020–2021 על 70 אלף שקל, ובאותן שנים היא הפרישה יותר מ־5 מיליון שקל לחובות מסופקים. המשמעות היא, ככל הנראה, שיונט איבדה 5 מיליון שקל בהלוואות בלי לנקוט הליכים משפטיים נגד אותם גורמים שלכאורה חייבים את הסכום, או לכל הפחות מבלי להגיע איתם לבית המשפט. כלומר, הסכנות למשקיעים בענף האשראי החוץ־בנקאי לא תמיד נראות לעין.
ההליכים המשפטיים אינם האינדיקציה היחידה שבעלי המניות קיבלו לגבי פעילות ערך פיננסים והאפשרות להאטה בעסקיה. בפברואר דיווחה החברה כי מור גמל ופנסיה משכה את מסגרת האשראי שסיפקה לערך פיננסים בהיקף 50 מיליון שקל. מדובר במסגרת שהיתה אמורה להרחיב את פעילותן של החברה והחברה־הבת שלה ערך הלוואות כהלכה בע"מ, בתחומי ניכיונות צ'קים דחויים, הלוואות, פקטורינג והריוורס פקטורינג. בדיקת "כלכליסט" לגבי ביטול המסגרת לא העלתה מסקנות על כך שמור גמל ופנסיה מצאה פגם כלשהו בהתנהלות ערך פיננסים, אלא שהיא החליטה לבטל את מסגרת האשראי מאחר שהיו לה אפשרויות טובות יותר להשקעת ההון ומשום שביקשה להקטין את החשיפה לענף האשראי החוץ־בנקאי בכללותו.
כדי לפצות על ביטול מסגרת האשראי של מור גמל ופנסיה, חתמה ערך פיננסים על מסגרות אשראי מצטברות של 30 מיליון שקל מול בנק דיסקונט וחברת אשראי חוץ־בנקאי אחרת. על פי דיווחיה, היא תשלם עבור מסגרת אשראי של 20 מיליון שקל ריבית של 7.15%–8.15% בשנה - ריבית גבוהה משמעותית מזו שהיתה אמורה לשלם למור.
ערך פיננסים הגיעה לבורסה ב־2018 באמצעות מיזוג לשלד של אינסוליין מדיקל - מהלך שהותיר בידיה מניות של נקסט ג'ן הציבורית (5%), נתח ששוויו נאמד ב־2.5 מיליון שקל. נקסט ג'ן מעוניינת למזג לתוכה את סנט־טק הפרטית, שאותה הקים הראל הרשטיק, שהורשע ברצח וריצה מאסר של 25 שנה בכלא. הרשטיק, שמעוניין להגדיל את אחזקתו בנקסט ג'ן, רכש מערך פיננסים 50 אלף מניות במחיר של 5 שקלים למניה (פרמיה של 500% על המחיר הנסחר) ובתמורה ל־250 אלף שקל.
היו"ר נאור אליהו אמר כי "חברת ערך פיננסים היא חברה חזקה ויציבה עם הון עצמי משמעותי, שמאפשר לנו לצלוח גם תקופות קשות ומאתגרות כפי שאנו חווים כעת. האירועים היו אקסוגניים לחלוטין לחברה, בדמות חברות שלכאורה מעלו בתפקידן, והדבר הוביל לכדור שלג בדמות הלחץ של מור לביטול מסגרת האשראי. הנהלת החברה מאמינה לחלוטין בעוצמתה לצלוח את המשברים, ובעיניי כל איום או חולשה הם פוטנציאל אדיר לצמיחה והתחדשות — ובכיוונים אלה בלבד אני פועל".