בלעדישלמה דהוקי לא גייס את ההון, עסקת אספן גרופ שוב תקועה
בלעדי
שלמה דהוקי לא גייס את ההון, עסקת אספן גרופ שוב תקועה
דהוקי אמור היה להעביר מחר 420 מיליון שקל לבעל השליטה באספן, רוני צארום, עבור חלקו (46%) בחברה, ולהוסיף 20 מיליון שקל תוך שלוש שנים. לאחר שעסקה קודמת למכירת אספן נפלה, צארום צפוי להסכים לדחיית המועד להשלמת העסקה
עסקת אספן תקועה. ל"כלכליסט" נודע כי שלמה דהוקי לא הצליח לגייס את המימון לעסקה לקראת הדד ליין מחר, ושני הצדדים ינסו לדחות את מועד סגירת העסקה. בפברואר, חתם בעל השליטה (46%) באספן נדל"ן, רוני צארום, על הסכם למכירת השליטה לשלמה דהוקי, יזם נדל"ן ותיק מירושלים, שמחזיק בחברת המלונות והנדל"ן פאי סיאם. היקף העסקה עמד על 440 מיליון שקל, כאשר דהוקי אמור היה להעביר עד מחר 420 מיליון שקל לצארום. זאת, לאחר שההסכם קבע כי עליו להחליט אם להעביר את הסכום עד 30 במאי או 30 ביוני. סכום נוסף, של 20 מיליון שקל, אמור היה להיות משולם תוך שלוש שנים.
העסקה שנחתמה שיקפה שווי של 956 מיליון שקל לאספן, ונתנה לה פרמיה גבוהה של 140% על שווי השוק שלה אספן בזמן החתימה. כיום, אספן נסחרת בשווי של 468 מיליון שקל בלבד. ניתן לומר שהעובדה ששווי השוק של אספן נותר רחוק משווי העסקה, משקף את ספקות המשקיעים ביחס להשלמתה במתכונת שנחתמה.
צארום מצידו מעוניין להשלים את המהלך, לאחר שעסקה קודמת למכירת חלקו בחברה שעליה חתם נפלה גם היא, כך שיש סיכוי סביר לדחיית מועד השלמת העסקה. מה שלא ברור הוא האם דהוקי ייאלץ לשלם קנס, כפי שנקבע בין הצדדים. מנגנון הפיצוי שנחתם כולל העברה של כ־5% ממניות אספן מדהוקי לצארום. ששווויין כיום כ־24 מיליון שקל.
צארום רכש את השליטה באספן גרופ ב־2005 מידי אליעזר פישמן. אספן גרופ עוסקת ברכישה, בייזום, בהשכרה בניהול ובהשבחה של נכסים מניבים, הכוללים משרדים, שירותים, מסחר, תעשייה ולוגיסטיקה בישראל ובהולנד, וכן בתחום המלונאות, באמצעות פאי סיאם.
דהוקי היה מי שהכניס את אספן לשותפות בפאי סיאם, בשנת 2020, בהשקעה של 405 מיליון שקל מצד אספן. דהוקי הוא ממקימי קניון הראל במבשרת ציון וקניון מלכת שבא באילת.
הכניסה של אספן להשקעה בפאי סיאם שיקפה שווי של 810 מיליון שקל לאחרונה. במקביל, רכש דהוקי 5% ממניות אספן גרופ שהוקצו לו בהקצאה פרטית תמורת 36 מיליון שקל, במחיר שהיה גבוה אז ב־83% ממחירה של מניית אספן גרופ. דהוקי החליט לרכוש את השליטה באספן כדי שלא "להיתקע", במקרה של מכירה לגורם זר, עם שותף בפאי סיאם שאין לו אפשרות לשלוט על זהותו.
זאת, לאור העובדה שלאספן לא היה מנגנון אינטרסים מול דהוקי באחזקה בפאי סיאם. עם זאת, העסקה היתה מצוינת עבורו, שכן התמורה שקיבל עבור פאי סיאם היא כמעט כל הסכום שאמור להשקיע באספן.
ההסכם בין דהוקי וצארום נחתם שבוע לאחר פקיעת מזכר כוונות לעסקה בין צארום לאבן נוימן ושלומי עקריש. בעסקה זאת, השניים היו אמורים לרכוש את מניות צארום באספן תמורת 485 מיליון שקל ו־15 מיליון שקל נוספים שהותנו בביצועיה העתידיים של החברה.
צארום הוא יזם הייטק שמכר את הסטארט־אפ אקסלינק לקומברס בשנת 2000, בעסקה של 550 מיליון דולר במניות, רגע לפני התפוצצות בועת הדוט.קום. שווי חלקו של צארום בעסקה הוערך בכרבע מיליארד דולר.