סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד מופעלת חלקה ב מזוט ו חלקה ב גז טבעי
תחנת כוח אשכול (צילום: גדי קבלו)

ניתוח
"ההכרעה במכרז אשכול היא עניין של טובת המדינה ואזרחיה"

דליה אנרגיה, שהציעה סכום ענק של 12.4 מיליארד שקל על תחנת הכוח אשכול, מציעה לשלם 11 מיליארד שקל: 9 מיליארד במזומן והיתרה בהמשך. חברת החשמל תדון מחר בשאלה אם לקבל את ההצעה. רשות החשמל צפויה להיות מעורבת בהכרעה

המשא ומתן בין דליה אנרגיה לחברת החשמל על ההקלות שמבקשת הראשונה בנוגע לרכישת תחנת הכוח אשכול — לאחר שזכתה במכרז של חברת החשמל לרכישתה עם הצעה של 12.4 מיליארד שקל — יצא לדרך אתמול בפגישה ראשונה בין הצדדים. דליה אנרגיה מעוניינת לשלם 9 מיליארד שקל עבור תחנת הכוח עד סוף השנה, ולהתחייב לתשלומים נדחים של 2 מיליארד שקל נוספים, שיועברו עד השלמת בניית תחנת הכוח אשכול 2, שאותה אפשר יהיה לבנות על קרקעות התחנה הקיימת — דבר שאמור לקרות לקראת 2030.
סגל ההנהלה של חברת החשמל ידון מחר בשאלה אם לקבל את ההצעה, או לצאת להתמחרות. מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר מוביל את המגעים מול דליה, וזהו למעשה המבחן העסקי המשמעותי הראשון שלו בתפקיד. המצב שבו נמצאת חברת החשמל מורכב. לפי דיני המכרזים, במקרה שהזוכה אינו יכול לעמוד בהצעה שהציע, יש לעבור להצעה שאחרי הזוכה, המכונה כשיר שני. במכרז על תחנת הכוח אשכול מדובר בקבוצה הכוללת את חברת OPC שבשליטת עידן עופר ואת קרן נוי. הקבוצה הציעה 7.1 מיליארד שקל, סכום הנמוך בכ־5 מיליארד שקל מזה שהציעה דליה אנרגיה, אך עדיין גבוה מהשווי שבו העריכה חברת החשמל את תחנת הכוח אשכול, 6.2–5.8 מיליארד שקל.
הפתרון הקל של חברת החשמל הוא להכריז על נוי ו־OPC כזוכות. שפיגלר יכול לבחור באופציה הזו, וחברת החשמל אפילו לא תהיה חשופה מבחינה משפטית. יש לו גם קולב. דליה אנרגיה — שהקיבוצים מחזיקים בה ב־50% באמצעות משק אנרגיה; ג'ורג' חורש מחזיק ב־25%, והיתרה בידי קרן תש"י, צבי ברק, דניאל חוסידמן וקרנות הפנסיה של המורים והגננות — לא קיבלה עד כה אור ירוק מהגורמים המממנים שלה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" אתמול, בראש הגורמים האלה עומד בנק הפועלים, שאיתו היו לדליה הבנות על קבלת מימון של 3.5 מיליארד שקל, בכפוף לתוצאות של תחנת אשכול. הבנק לא העביר התחייבות כתובה, ואחרי שהפער לעומת ההצעה השנייה נחשף, הפועלים הבהיר כי אינו יכול לעמוד מאחורי מימון כזה.
אבל אם המחיר יירד, הפועלים, וגופים מוסדיים נוספים, מביעים נכונות לממן את העסקה. וכאן מתגלה הדילמה של שפיגלר במלוא היקפה. אם הוא יבחר באפיק של פנייה לקבוצה השנייה והכרזתה כזוכה, הוא ייראה כמי שהעניק מתנה לעידן עופר, בעל השליטה ב־OPC, שמשפחתו כבר רכשה נכסים שהיו בבעלות של המדינה, שהניבו לה מיליארדים לאורך השנים.
הפגישה עם אנשי דליה אנרגיה, בראשות היו"ר דורון סט, מצביעה על כך שבחברת החשמל מוכנים לנסות למצות את המגעים מולם, גם במחיר של מתן הקלות, ובלבד שהמחיר יהיה גבוה בצורה משמעותית משל קבוצת OPC־נוי.
אבל לסטייה מכללי המרכזים יש לא מעט השלכות. גופים גדולים יחשבו פעמיים אם להשתתף במכרזים, נוכח הידיעה שהם בפועל נפתחים שוב לבקשת הזוכים. מנגד, הפחתת תעריף החשמל, שתתרחש בזכות כל שקל שעליו לא בנו מראש במכרז, היא טיעון כבד משקל. שר האנרגיה ישראל כץ, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ופקידי האוצר, מפעילים לחץ על שפיגלר בנושא זה כבר כמה ימים. שפיגלר משדר שהוא מוכן לעמוד בלחצים, אבל הוא לא לבד בקוקפיט.
ישנם לחצים שמופעלים גם בצורה גלויה. קרן נוי ו־OPC שכרו את שירותיו של משרד גורניצקי, בראשות עו"ד פיני רובין, שייצג את משפחת עופר לאורך השנים. רובין ועו"ד עופר פליישר שיגרו מכתב אזהרה לחברת החשמל, ובו רמזו כי יבחנו מהלכים משפטיים אם דליה אנרגיה תקבל הקלות. "במצב שבו קבוצת דליה אנרגיה אינה עומדת בהתחייבויות שלה, כפי שמסתמן, הרי שבדין הוא כי המציעה־הזוכה השנייה צפויה לקבל את עמדת הבכורה ולהפוך לזוכה במכרז במחיר שהוצע על ידה", כך במכתב. רובין אמר גם בתגובה אגרסיבית כי "אינני מאמין שוועדת המכרזים של חברת החשמל מוכנה לעשות חוכא ואיטלולא מדיני המכרזים בכלל ומהמכרז הזה בפרט. ככל שהמכרז חשוב יותר, כך צריך לוודא עוד יותר טוב את עמידתו בגבולות הדין ובחובת השיוויון שבין הצדדים. שינוי מאוחר במחיר, אחרי שמשחק ההצעות כבר נגמר, הוא צחוק מעבודה, צחוק מהמכרז וצחוק מוועדת המכרזים".
מנגד, עו"ד אהרון מיכאלי, שמייצג את דליה אנרגיה, הדגיש כי תנאי המכרז מאפשרים לחברת החשמל לנהל משא ומתן עם כל מציע, ובלבד שהתמורה שתתקבל תהיה הגבוהה ביותר, לטובת הצרכנים.
לדליה אנרגיה יש גם סיטואציה מורכבת בבית. בעלת השליטה, משק אנרגיה, נמצאת במצב שבו חלק מהקיבוצים ששולטים בה ביקשו לבחון פרישה מהמכרז, במחיר של חילוט 100 מיליון השקלים שכבר הופקדו. ביום חמישי נערכה פגישת זום סוערת בהשתתפות נציגי הקיבוצים. בסופו של דבר הסבירו נציגי דליה אנרגיה את הרציונל שלהם לעסקה, ואת הכוונה להתקדם בה במחיר מופחת — וקיבלו את ברכת הדרך. באופן פורמלי דליה אנרגיה היא חברה העומדת בפני עצמה, אבל נוכח גודל האירוע היא זקוקה לתמיכה של בעלי המניות.
כך או כך, בחברת החשמל יצטרכו לקבל החלטות מהר, שכן עד סוף השבוע צריכה דליה אנרגיה להחליט אם להכפיל את הערבויות ולהפקיד 100 מיליון שקל נוספים. בלי תנאים חדשים מחברת החשמל, היא לא תעשה זאת.
פורמלית דליה היא חברה סוברנית, העומדת בפני עצמה למהלך עסקי מורכב, אבל במצב שנוצר נדרש שקט מבעלי המניות שלה. גם אם חברת החשמל תגיע להבנות עם דליה אנרגיה, זו תהיה נקודת הפתיחה למהלך האפשרי הבא: מתן אפשרות לקבוצת OPC־נוי לשפר את ההצעה שלה ולהשוות אותה לזו של דליה אנרגיה. במקרה כזה, ייתכן שהקבוצה הזו אף תזכה בתחנת הכוח אשכול, במחיר חדש, שייקבע בהתמחרות. אם זה יקרה, תעלה גם השאלה מהו המחיר ההתחלתי של ההתמחרות, ואם לא עדיף לצאת במכרז חדש.
בשיחות פנימיות אומרים בחברת החשמל כי ההחלטה בנושא תהיה ברמת המדינה, בהתאם לטובת המדינה ואזרחיה, ולא רק לפי טובת חברת החשמל. המסר שמבקשים להעביר בחברת החשמל הוא שהיא אינה חוששת מאיומים. שפיגלר והחברה צפויים להוביל את ההתפתחויות, כשגם רשות החשמל תהיה מעורבת בהכרעה הקריטית הזו. לפי ההערכות גם פקידי האוצר עתידים להיות מעורבים, יחד עם גורמים במשרדי האוצר והאנרגיה.