הראל, הכשרה ביטוח, יהודה בראשי, יקיר גבאי והסדר החוב בפריז
הראל, הכשרה ביטוח, יהודה בראשי, יקיר גבאי והסדר החוב בפריז
המוסדיים ו־LRC של בראשי קנו ב־2019 נכס בבירת צרפת ב־327 מיליון יורו ומימנו זאת באמצעות אג"ח ב־186 מיליון יורו. ירידה בשווי הנכס הובילה לכך שהם נדרשו לפרוע את האג"ח. כעת מתקיים מו"מ על הארכת חיי האג"ח ב־3 שנים בתמורה להזרמה של מיליוני יורו
השקעת ענק נדל"נית של חברת LRC, של איש העסקים היהודי יהודה בראשי, חברת הביטוח הראל וחברת הביטוח הכשרה בפריז, הסתבכה.
לפני כשבועיים, ב־15 בינואר, החברות היו אמורות לפרוע חוב של 186 מיליון יורו למחזיקי האג"ח, שאותן גייסו כדי לרכוש פרויקט בבירת צרפת. החוב לא נפרע ובימים אלו מתקיים משא ומתן מול הנאמן במטרה להגיע להבנות ולהאריך את תקופת ההלוואה. לפי המתווה המסתמן, כל שותף בפרויקט יזרים מיליוני יורו ופירעון ההלוואה ידחה בכשלוש שנים.
בסוף 2019 רכשו LRC, הראל והכשרה ביטוח נכס בפריז ב־327 מיליון יורו (כ־1.3 מיליארד שקל) - קמפוס שכולל ארבעה בניינים בשטח של 64 אלף מ"ר. הקמפוס מושכר לחברות מתחום הטכנולוגיה, כשהשוכרת המרכזית היא חברת ה־IT אטוס (Atos) שבבעלות ממשלת צרפת. אטוס שוכרת 83% מהשטחים בבניין.
כאמור, כדי לממן את הרכישה, שלוש החברות הנפיקו אג"ח המגובות בנכס יחיד (CMBS), הפרויקט המדובר, בהיקף כולל של 186 מיליון יורו, ובהמשך הכניסו כשותפה את חברת הנדל"ן אראונדטאון שבשליטת הישראלי יקיר גבאי. כיום הראל מחזיקה ב־40% מהנכס, אראונדטאון ב־36%, חברת LRC ב־15% והכשרה מחזיקה ב־9%. LRC משמשת כשותף המנהל של הפרויקט. לפי תנאי האג"ח, מדובר בחוב במבנה של הלוואת בלון לשלוש שנים עם אופציה לשתי תקופות הארכה של שנה כל אחת. כלומר, הריבית משולמת באופן תקופתי והקרן נפרעת במלואה בסוף התקופה.
כשהגיע מועד הפירעון המקורי, ב־15 בינואר 2023, מימשו LRC, הראל והכשרה את האופציה והאריכו את תקופת הפירעון בשנה. כשהגיע מועד הפירעון השני, ב־15 בינואר האחרון, הן כבר לא יכלו לממש את האופציה. זאת משום שהערכת שווי שנעשתה לבניין, לבקשת המחזיקים, הפחיתה את שוויו ל־263 מיליון יורו, כך שיחס החוב לבטוחה (LTV) הגיע ל־73%. לפי תנאי האג"ח, ככל שיחס זה עומד על 70% לכל היותר, LRC, הראל והכשרה יכולות לממש אוטומטית את האופציה להארכת מועד הפירעון. בהתאם לכך, החברות היו צריכות לפרוע באמצע החודש שעבר את מלוא החוב — 186 מיליון יורו.
כעת LRC מקיימת מגעים עם נאמן האג"ח במטרה להאריך את המועד בשלוש שנים במקום בשנה, וזאת בתמורה להזרמה של מיליוני יורו מצד כל שותף, כדי לאזן את החריגה שנוצרה בשל אי־העמידה בקובננט המדובר. השותפים בבניין מעוניינים להאריך את משך חיי האג"ח משום שהחוב ניטל טרם עליות הריבית החדות בעולם, כך שמיחזור של ההלוואה בסביבת הריבית הנוכחית יחייב נטילת הלוואה יקרה יותר, הגם שהפרויקט נהנה מתפוסה של 98% וכל השוכרים משלמים את דמי השכירות.
בתוך כך, סוכנות הדירוג מוד'יס הכניסה את האג"ח, שמורכב מארבע שכבות שונות, לרשימת מעקב עם צפי להורדת דירוג, וזאת בשל אי־הפירעון של האג"ח במועד הנקוב. בדו"ח שלה התייחסה מוד'יס גם לכך שהפרופיל הפיננסי של אטוס נחלש, והעלתה סימן שאלה ביחס למחוייבות שלה לעמוד בחוזה השכירות שלה עד תומו, ב־2030.
אטוס נאבקת תחת חוב של כ־6 מיליארד יורו, והיא משקיעה מאמצים רבים בארגון מחדש שלו. בין היתר, היא חתמה באוגוסט על עסקה למכירת אחת החטיבות שלה לקרן הפרייבט אקוויטי EPEI של דניאל קרטינסקי הצ'כי, שבמסגרתה הקרן תשלם 100 מיליון יורו ותטול על עצמה חובות של 1.9 מיליארד יורו. העסקה סובלת מקשיים שכן אטוס דורשת שהקרן תגדיל את רכיב המזומן ב־500 מיליון יורו, או תעלה את השווי הכולל. כמו כן, הקרן אמורה להשקיע כ־220 מיליון יורו בגיוס הון של אטוס בהיקף של 900 מיליון יורו, והדבר מעורר חששות מכך שקרן זרה תחזיק נתח משמעותי בחברה שנחשבת לנכס צרפתי אסטרטגי.