סגור
צלזיוס מימין אלכס משינסקי  ו דניאל לאון
אלכס משינסקי ודניאל לאון, מייסדי צלזיוס ( צילום: בלומברג טל שחר)

תביעה ראשונה נגד חברת הקריפטו צלזיוס: "תרמית פונזי"

ג'ייסון סטון, שניהל כספים עבור חברת הלוואות הקריפטו הישראלית-אמריקאית שהקפיאה לפני כחודש את המשיכות, טוען בין השאר כי החברה לא הגנה על ההשקעות של לקוחותיה, וכי ניפחה את ערך המטבע שלה באופן מלאכותי

חברת הלוואות הקריפטו הישראלית-אמריקאית צלזיוס השתמשה בכספי לקוחות כדי לבצע מניפולציה על מחיר המטבע שהנפיקה (CEL) - כך טוען ג'ייסון סטון, שניהל בעבר כספים עבור החברה, בתביעה שהוגשה אתמול בבית המשפט של מדינת ניו יורק.
"מערכת היחסים בין הצדדים החלה להידרדר כאשר סטון גילה שלא רק שלנתבעים אין בקרות אבטחה בסיסיות כדי להגן על מיליארדי הדולרים בכספי הלקוחות שהם החזיקו", נכתב בכתב התביעה. "הם השתמשו באופן פעיל בכספי לקוחות כדי לתמרן את שווקי האסימונים שלהם, CEL".
ההאשמות מגיעות כחודש לאחר שצלזיוס הקפיאה למשתמשים שלה את משיכות הנכסים שהפקידו אצלה, על רקע "תנאי שוק קיצוניים". מאוחר יותר ביוני שכרה צלזיוס יועצים לארגון מחדש של חובותיה. כספי המשתמשים עדיין נעולים בפלטפורמת החברה.
בשיאה דיווחה צלזיוס כי היא מנהלת נכסי לקוחות בשווי של 28 מיליארד דולר. שיעורי הריביות שהחברה הציעה לאורך השנים היו אטרקטיביים מאוד - עד 18% למי שיפקידו את המטבעות שלו לשימושה. את הריביות שילמה צלזיוס על בסיס שבועי, ואפשרה לקבלן במטבע שהמשתמש הלווה או במטבע של החברה (CEL), כשמי שבוחר באפשרות השנייה נהנה מריבית גבוהה יותר.
לאורך השנים היו מי שהטילו ספק בשיעורי ריביות אלו, אך בחברה הסבירו כי הם יכולים לעמוד בהן בשל יעילות טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ומשום שהיא מחלקת 80% מכל הרווחים שהיא מייצרת למשתמשים.
ואולם לטענת סטון, "הרווחים של הנתבעים תלויים אפוא בכך שהם ירוויחו הכנסה מעל ומעבר לסכומים שעליהם לשלם לקוחות עבור הפקדותיהם (...) לא הייתה לנתבעים אסטרטגיית השקעה מאוחדת, מאורגנת או כוללת מלבד השאלת הפיקדונות שקיבלו. במקום זאת, הם חיפשו נואשות השקעה פוטנציאלית שיכולה להניב להם רווח הגבוה ממה שהם חייבים למפקידים. אחרת, הם יצטרכו להשתמש בהפקדות נוספות כדי לשלם את הריביות המגיעות להפקדות קודמות - תרמית פונזי קלאסית".
לפי כתב בתביעה, באוגוסט 2020 החלה צלזיוס להעביר מאות מיליוני דולרים לחברה שייסד סטון, KeyFi. בין הצדדים לא היה הסכם חתום, אך סטון קיבל את מפתחות ההצפנה הפרטיים של קרנות ההשקעה וניהל נכסים בשווי 2 מיליארד דולר. על סטון הוטל להשקיע את הכסף בפלטפורמות DeFi ("פיננסים מבוזרים") - אפליקציות שמאפשרות למשתמשים ללוות, להלוות ולסחור ללא מתווכים. לפי התביעה, KeyFi הרוויחה 838 מיליון דולר עבור צלזיוס, וזו האחרונה הייתה אמורה לשלם לה 20% מהרווחים, אך לא עשתה זאת.
לפי סטון, צלזיוס הבטיחה לו כי בחברה מגנים על נזילותה מפני הפסדים מהפעילות, וכי הם מחזיקים צוות שאחראי לניהול סיכונים וגידור כדי להביא בחשבון תנודות במחירים המטבעות. לטענת סטון, צלזיוס שיקרה לו ולא גידרה את הפעילות או את המחירים, ואף ניפחה את ערך המטבע שלה באופן מלאכותי כדי להשיא לעצמה רווח עצום.
לפי כתב התביעה, צלזיוס נהגה לקחת בעיקר פיקדונות בשני המטבעות הדומיננטיים בשוק – ביטקוין ואת'ריום, אך אסטרטגיות ההשקעה השונות הביאו לחברה תשואות במטבעות אחרים. לכן, כשמחיר ביטקוין ואת'ריום זינק מהר יותר מהאחרים, צלזיוס הייתה חייבת יותר ממה שהיה לה – גם אם הצליחה להרוויח. סטון אף מאשים את צלזיוס בהכנסת פיקדונות במאזנים בדולרים גם אם היא שילמה ללקוחות באמצעות מטבעות קריפטו, מה שגרם לחור של 100 עד 200 מיליון דולר במאזניה.
עוד טוען סטון כי צלזיוס השתמשה בהפקדות ביטקוין בשווי 90 מיליון דולר כדי "לנפח באופן מלאכותי" את המחיר של CEL. לדבריו, ההלוואה שהחברה לקחה ממנפיקת המטבע היציב טטר בשווי מיליארד דולר בשלהי 2021 נועדה לכסות את החורים במאזניה.
"בעוד שצלזיוס המשיכה לשווק את עצמה כעסק שקוף ובעל הון טוב, במציאות היא הפכה לתרמית פונזי", נכתב. "הלוואת טטר, לצד פיקדונות צלזיוס אחרים, שימשו כדי לכסות את העובדה שצלזיוס היא למעשה חדלת פירעון, עם פחות כסף בקופתה ממה שהיא חייבת למפקידיה. גם לאור זאת, עד לאחרונה כאשר עצרה את משיכות הלקוחות, המשיכה צלזיוס לקדם את הפיקדונות בריבית גבוהה שלה במטרה לגרום למפקידים חדשים לספק לה הון נוסף כדי להחזיר למפקידים קודמים".
לסטון גם טענות אישיות נגד מנכ"ל צלזיוס, אלכס משינסקי. לדבריו, זה האחרון העביר מתוך ארנקים שהיו בין נכסי החברה, נכסים דיגיטליים (NFT) "יקרי ערך" אל הארנק הפרטי של אשתו. ה-NFT המדוברים נוהלו בארנק 0xb1, על שם ארנק זה גם מנוהל חשבון טוויטר מצליח שבו מופיע ה-NFT המכונה The Demon Mutant Ape.
סטון טוען בכתב בתביעה שהוא סיים את מערכת היחסים שלו עם צלזיוס במרץ 2021, ברגע שגילה את הפגמים וניסה ליישב את המחלוקת עם החברה בשנה האחרונה.
צלזיוס היא פלטפורמה שמאפשרת למשתמשים להעניק ולקחת הלוואות במטבעות קריפטו. החברה הוקמה ב־2017 על ידי הישראלים משינסקי ודניאל לאון ונרשמה בבריטניה. ביוני 2018 החברה ביצעה הנפקת מטבעות ראשונית (ICO), ואז שחררה לעולם את האסימון הייחודי שלה, CEL. החברה, ברוח הנחיות רשות ני"ע האמריקאית (SEC), דיווחה על CEL כני"ע, ולא מסוג מסוים. באירוע זה גייסה צלזיוס 50 מיליון דולר. כיום החברה כבר לא פועלת בבריטניה בשל אי־ודאות רגולטורית, בזמן שבארה"ב היא מנועה מלהציע את כל מגוון המוצרים שלה, ועומדות נגדה חקירות בכמה מדינות בחשד שהיא לא עומדת בחוקי ני"ע.
צלזיוס ופלטפורמות דומות לה מציעות את ההלוואות באופן מיידי. מיידיות זו חשובה למשתמשים משום שהיא מאפשרת להם לקיים מסחר ספקולטיבי מהיר בשוק שעובד 24/7 ולנסות לנצל ארביטרז' - פערי מחיר בין מטבעות שונים - למטרת רווח. עקב בצד אגודל, צלזיוס משכה עוד ועוד משתמשים, וכאמור בשיאה הודיעה כי היא מנהלת נכסים בשווי 28 מיליארד דולר ונותנת שירות ל־1.7 מיליון לקוחות.