סגור
מימין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונגיד הפדרל ריזרב ג'רום פאוול
מימין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ויו"ר הפד ג'רום פאוול (צילומים: רויטרס)

אמריקה vs אינפלציה: הריבית בארה"ב צפויה לזנק הערב ב-0.75%

הבנק המרכזי בארה"ב איבד שליטה על עליית המחירים שכבר הגיעה לרמה של 9.1% ולשיא של 41 שנה; מחירי האנרגיה טסו ביותר מ-40% ביוני בחישוב שנתי עקב המלחמה באוקראינה; וכך גובר הלחץ על הפד להעלות בחדות את הריבית עד ל-3.4% בסוף השנה; בדרך קיים גם חשש ממשי ממיתון

יום הפד: הבנק המרכזי בארה"ב צפוי להקפיץ הערב (21:00 שעון ישראל) את הריבית במשק ב-0.75% ל-2.5%, ובכך להתקרב ליעד שלו עד סוף השנה לשיעור ריבית של 3.4%. העלאה חדה יותר או קטנה יותר תיחשב בגדר הפתעה בשוק.
האינפלציה בארצות הברית זינקה בחישוב שנתי ביוני ל-9.1% מ-8.6% במאי. שיא של 41 שנה. הצפי היה לעלייה מתונה יותר ל-8.8%. בחישוב חודשי נרשמה גם עלייה גדולה מהתחזיות ל-1.3% מ-1% במאי. התחזיות היו לעלייה ל-1.1%.
שיעור הריבית במשק האמריקאי עומד על 1.5%-1.75% אחרי מספר העלאות חדות, וכך גובר הלחץ על הבנק המרכזי בארצות הברית להמשיך בקצב חד של העלאות ריבית במטרה לקרר את האינפלציה הגואה.
ברקע להמשך הזינוק במחירים - מחירי האנרגיה טסו ב-41.6% לעומת יוני של 2021, ובחישוב חודשי, לעומת מאי, עלו ב-7.5%. זאת בשל המלחמה באוקראינה שממשיכה להזניק את המחירים כשמנהיג רוסיה פוטין ממשיך ללחוץ על המערב בכל הקשור לאספקת הגז. על כן מרבית העליות באנרגיה נבעו מנסיקה חדה של 60% במחירי הדלק בחישוב שנתי, וב-11.2% בחישוב חודשי. מחירי החשמל עלו ב-13.7% בחישוב שנתי, וב-1.7% בחישוב חודשי.
חודש קודם לכן הפד בהובלת היו"ר ג'רום פאוול הודיע על העלאה של 0.75% בריבית כאמור לטווח של 1.5% עד 1.75% - העלאת הריבית החדה ביותר שמבצע הפד מאז 1994. במרץ העלה הפד את הריבית ב-0.25% במרץ (לראשונה מאז 2018) וב-0.5% במאי.
הריבית בסוף השנה צפויה על פי תחזית הבנק לעמוד על 3.4%, ובסוף 2023 על 3.8%. בתחזית של מרץ ציפה הבנק כי הריבית בסוף השנה תעמוד על 1.9% וב-2023 על 2.8%. הפד חתך את תחזית הצמיחה ל-2022 לרמה של 1.7%, מול התחזית האחרונה שלו, לצמיחה של 2.8% שפרסם בחודש מרץ. תחזית האינפלציה עלתה ל-5.2%, מול 4.3% בתחזית הקודמת.
יום לאחר נתוני האינפלציה שפורסמו לפני שבועיים אמר כריסטופר וולר, מושל הבנק המרכזי האמריקאי, כי הוא תומך בהעלאת ריבית נוספת של 0.75% בסוף החודש. יחד עם זאת הוא יהיה מוכן לשקול העלאת ריבית אגרסיבית יותר, שתהיה החדה ביותר בעשורים האחרונים.
המשך העלאה חדה של הריבית מגבירה את החשש בשוק למיתון, גם לאור העובדה שעקום תשואות האג"ח האמריקאיות התהפך - אחד האינדיקטורים הבולטים בשוק למיתון אפשרי. תשואת אג"ח ארה"ב לשנתיים גבוהה יותר, קרי היא מתגמלת יותר את המחזיקים באיגרת, לעומת התשואה באיגרת ל-10 שנים, שנחשבת למסוכנת יותר. זמן האחזקה באיגרת ל-10 שנים הוא ממושך יותר ועל כן קיים סיכון גדול יותר, ומצופה ממנה לתגמול גדול יותר. אך מאחר והמצב הפוך כשהאיגרת לשנתיים מתגמלת יותר, השוק רואה בכך סימן לכשל ולאינדקטור למיתון אפשרי.
תוצאות הרבעון השני של החברות המובילות בוול סטריט אינן מעידות על כיוון חד משמעי - האם אנחנו בדר למיתון או לא. בעוד קמעונאית כמו וולמארט פספסה את תחזיות השוק, חברות מובילות אחרות כמו קוקה קולה ומקדונלדס דווקא עקפו את צפי האנליסטים. הבנקים רשמו תוצאות מעורבות, כשג'יי.פי מורגן פספס את התחזיות, ובטכנולוגיה אלפבית ומיקרוסופט פיספסו את התחזיות.