אנלייט רוכשת פרויקטים של אנרגיה מתחדשת בקרואטיה ב־400 מיליון יורו
אנלייט רוכשת פרויקטים של אנרגיה מתחדשת בקרואטיה ב־400 מיליון יורו
חברת האנרגיה המתחדשת רכשה פורטפוליו של 4 פרויקטים סולאריים ופרויקט רוח אחד בהספק כולל של 525 מגה־ואט. להערכת אנלייט, הפרויקטים צפויים להניב הכנסות שנתיות של 55 מיליון יורו
לאחר שהשלימה בשבוע שעבר את חיבורו לרשת החשמל של פרויקט אנרגיית הרוח הגדול ביותר בספרד, Gecama, הודיעה חברת חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט כי רכשה פורטפוליו של פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בקרואטיה בהספק כולל של כ־525 מגה־ואט. בתגובה להודעה זינקה מניית החברה בבורסת ת"א ב־6.6%.
מדובר בחמישה פרויקטים בשלבי פיתוח שונים, מהם ארבעה סולאריים בהיקף כולל של 386 מגה־ואט ופרויקט אחד של אנרגיית רוח בהיקף של 139 מגה־ואט. הליכי הפיתוח ותחילת ההקמה צפויים מסוף 2023 ועד מחצית 2025.
אנלייט, בניהולו של גלעד יעבץ, מעריכה את עלות הקמת הפרויקטים ותשלום התמורה למוכרים בכ־400 מיליון יורו. הסכום ישולם, לפי הודעת החברה, באופן הדרגתי בהתאם להתקדמות שלבי הפיתוח, ומרבית התמורה תשולם לאחר השלמת הפיתוח והשגת היתרי ההקמה.
להערכת אנלייט, ההכנסות השנתיות מהפרויקטים צפויות להגיע להיקף של כ־55 מיליון יורו. ההכנסות מהפרויקטים הסולאריים צפויות להגיע לכ־36 מיליון יורו בשנה, וה־EBITDA השנתי (רווח תפעולי תזרימי לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) מוערך ב־23-21 מיליון יורו. ההכנסה השנתית המוערכת מפרויקט אנרגיית הרוח היא 19 מיליון יורו, וה־EBITDA המוערך הוא 13-12 מיליון יורו. זאת בהתבסס על מחיר חשמל עתידי ממוצע של 60 יורו למגה־ואט־שעה, שנמוך, לדברי אנלייט, ממחיר החשמל הנוכחי בקרואטיה. לפי נתוני בורסת החשמל של הונגריה (HUDEX) שאפשר להקביל את המחירים בה למחירי החשמל בקרואטיה, מגיע כיום מחיר החשמל ל־361 יורו למגה־ואט־שעה, ובשנת 2025 — שבמהלכה צפוי להסתיים פיתוחם של חמשת הפרויקטים שרוכשת אנלייט – הוא יגיע ל־161 יורו למגה־ואט־שעה.
לפי הודעתה של אנלייט, ממשלת קרואטיה פועלת להגדיל את ייצור החשמל במדינה מאנרגיות מתחדשות, והקצתה מכסות בהיקף של יותר מ־2.2 ג'יגה־ואט לשם כך במתווה שיאפשר השתתפות במכרזים ממשלתיים לרכישת חשמל.
נכון לסוף מרץ 2022 מפעילה אנלייט פרויקטים מניבים של הפקת חשמל מרוח ופרויקטים סולאריים בהיקף של 262 מגה־ואט בישראל, 127 מגה־ואט במערב אירופה ו־316 מגה־ואט במרכז ובמזרח אירופה, מהם 49 מגה־ואט בקרואטיה.
באחרונה, כאמור, צורף לאלה פרויקט Gecama בספרד בהיקף של 329 מגה־ואט, וההכנסות בשנת פעילותו הראשונה צפויות להגיע ל־280-260 מיליון שקל – פי 1.5 מהצפי שהעריכה החברה בסוף הרבעון הראשון השנה, וזאת כתוצאה מהזינוק במחירי האנרגיה והחשמל באירופה בתקופה האחרונה.
כחלק מאותו זינוק במחירים עדכנה אנלייט במהלך חודש יוני, כי מחיר החשמל שתמכור מפרויקט אנרגיית הרוח Bjorn שבשבדיה — הצפוי להתחיל לפעול מסחרית ברבעון הראשון של 2023 והתקבולים ממנו היו צפויים להגיע ל־235-215 מיליון שקל בשנה — יהיה גבוה ב־22% מהמחיר המקורי שנקבע עבורו.
אנלייט נסחרת לפי שווי של 6.3 מיליארד שקל. מתחילת השנה ועד לזינוק בשווייה היום ירד מחיר המניה ב־13%, בעוד מדד ת"א־קלינטק, שבו היא כלולה, ירד ב־21% ומדד ת"א־90 ירד ב־10%.