בלעדי לכלכליסטעוד לפני שנכנס לתפקיד: ברקת מוציא כרטיס צהוב ליו"ר מגדל
בלעדי לכלכליסט
עוד לפני שנכנס לתפקיד: ברקת מוציא כרטיס צהוב ליו"ר מגדל
הממונה על שוק ההון משה ברקת שוחח עם יפתח רון־טל, שיחל לכהן כיו"ר מגדל ביטוח בשבוע הבא, ובלם את כוונת החברה לצמצם את מספר הדח"צים בקרן הפנסיה מקפת. אילו היה יוצא לפועל, המהלך היה מביא לאי־חידוש כהונתה של לימור לבנת בחודש הבא
יפתח רון־טל עוד לא נכנס לתפקידו כיו"ר מגדל ביטוח, והוא כבר מקבל כרטיס צהוב מהממונה על שוק ההון משה ברקת, שבלם מהלך לצמצום מספר הדח"צים בחברה־הבת מקפת.
מחר תתכנס ישיבת דירקטוריון של מגדל ביטוח, שמכהן כאסיפה הכללית של החברה־הבת מקפת, שמנהלת קרנות פנסיה וקופות גמל. על סדר יומה של ישיבת הדירקטוריון אמור היה לעלות סעיף שמבקש להפחית את מספרם הכולל של הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים במקפת, שעומד כיום על ארבעה.
מדובר על שלושה דח"צים – לימור לבנת, שרת התרבות והספורט לשעבר; מישאל וקנין, שכיהן בעבר כדח"צ בחברת הנדל"ן נכסים ובניין ומכהן כיום גם כדח"צ במגדל ביטוח; וגיל קורץ, שכיהן בעבר כדירקטור בחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד – ודירקטורית בלתי תלויה אחת – אסתר ברק לנדס, מנכ"לית קרן התרומות של משפחת נזריאן – שמעמדה דומה לזה של דח"צ בהיותה של מקפת חברה־בת בבעלות מלאה.
בנוסף, בדירקטוריון מכהנים גם פרופ' אביה ספיבק, ניסים שרם, יובל הברמן, אריה מינטקביץ – שמכהן כדירקטור במגדל ביטוח - ובראשו עומד רן עוז, מנכ"ל מגדל ביטוח שלאחרונה הודיעה על התפטרות על מנת לעבור לנהל את חברת כרטיסי האשראי ישראכרט.
מקפת מנהלת נכסים בהיקף של 110 מיליארד שקל, כש־90 מיליארד שקל מתוכם בקרן הפנסיה – תחום שבו היא השחקנית השלישית בגודלה.
ל"כלכליסט" נודע שהסעיף שמצמצם את מספר הדח"צים הוסר מסדר היום נוכח ההתנגדות של רשות שוק ההון שבראשה עומד ברקת. הממונה על שוק ההון הביע התנגדות להפחתת מספר הדח"צים בשל הטלטלות הרבות שפקדו את מגדל ביטוח מאז ששלמה אליהו רכש את השליטה ב־2012, שהחלישו את ממשל התאגידי של החברה. הפחתת מספר הדח"צים לא מנוגדת לחוק, אך הממונה סבר שנוכח המצב הרגיש שבו מגדל נמצאת, זו לא העת להפחית את מספר הדח"צים, מה שהיה מגדיל את הכוח של הדירקטורים מטעם מגדל בדירקטוריון.
בפועל, ברקת בלם, לפחות זמנית, את אי־חידוש כהונתה של לבנת, שכן הקדנציה הנוכחית שלה, השנייה במספר, מסתיימת בסוף אוגוסט. אילו המהלך היה יוצא לפועל, הארכת כהונתה של לבנת לא הייתה מובאת לאישור האסיפה באופן כמעט אוטומטי.
הביקורת על מוטי רוזן
ברקת הביע את התנגדותו בפני רון־טל, שאמור להיכנס לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח באופן רשמי בתחילת אוגוסט, אולם כבר בימים אלו הוא מפגין נוכחות במשרדי החברה ואף משתתף בישיבות.
רון־טל מחליף בתפקיד את מוטי רוזן, מנכ"ל חברת הביטוח מנורה מבטחים לשעבר, שכיהן בתפקיד פחות מחודשיים ועזב על רקע עימות חריף מול עוז, שבסופו של דבר העמיד אולטימטום בפני הדירקטוריון – הוא או רוזן – שכן אין באפשרותם להמשיך לעבוד יחד, לטענתו. בסופו של דבר, הדירקטוריון בחר בעוז, שבעצמו הודיע על עזיבה זמן קצר לאחר מכן, מה שגרר גם ביקורת מצד הדירקטורים שהתאכזבו מהבחירה של עוז לאחר שהעניקו לו גיבוי. רוזן ממשיך לכהן כמנכ"ל מגדל אחזקות – החברה־האם הציבורית של מגדל ביטוח.
היסטוריה של עימותים
לא מדובר בחיכוך הראשון בין ברקת למגדל ביטוח. למעשה, חלק מהחיכוכים שהתגלעו בעבר בין הרגולטור לחברת הביטוח היו עימותים של ממש. במסגרת אחד העימותים החריפים ברקת העמיד לאליהו אולטימטום שאילץ אותו לבחור בין כיסאו בדירקטוריון מגדל ביטוח לבין תפקידו כיו"ר מגדל אחזקות. בסופו של דבר, אליהו בחר לפנות את מקומו בדירקטוריון מגדל ביטוח. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בהמשך אליהו שקל למנות את עצמו ליו"ר מגדל ביטוח ולוותר על תפקיד יו"ר מגדל אחזקות, אך ברקת הבהיר שלא יסכים לכך.
הכניעה של אליהו לאולטימטום של ברקת הובילה לכך שברקת גנז דו"ח ביקורת שהכין על מגדל ביטוח, שממנו עולה כי רון־טל אינו הראשון שמקבל כרטיס צהוב מברקת על מעשה שביצע עוד בטרם נכנס ללשכת היו"ר.
בטיוטת הדו"ח של הרשות, שנערכה בסוף 2020, הוקדש פרק לרוזן, שהחליף את ניר גלעד בתפקיד יו"ר מגדל ביטוח ומנכ"ל מגדל אחזקות. בטיוטת הדו"ח נכתב כי רוזן, שבאותה העת היה היו"ר המיועד של מגדל ביטוח, ניסה למנות לדירקטור את רו"ח יצחק פלומבו, וכן ניסה להשפיע על כהונה של נושא משרה שעובד תחת המנכ"ל, דבר המהווה התערבות פסולה. ברשות ראו בכך התנהלות לא זהירה, אך הדבר לא גרר התנגדות של הרשות למינוי רוזן ליו"ר.
ממגדל ביטוח נמסר כי "החברה אינה מתייחסת לתוכן דיוני הדירקטוריון". מרשות שוק ההון לא נמסרה תגובה.