דוראל זכתה במכרז של מקורות להתקנת פאנלים סולאריים במוביל הארצי
דוראל זכתה במכרז של מקורות להתקנת פאנלים סולאריים במוביל הארצי
מדובר במקטע של כ-16 ק"מ הסמוכים לכינרת, מהם יהיה ניתן להפיק 75 מגה-וואט, ובפעם הראשונה שבה התקנת פאנלים סולאריים על המוביל הארצי תשלב אגירה
חברת האנרגיה המתחדשת דוראל זכתה במכרז של מקורות להתקנת פאנלים סולאריים במקטע של המוביל הארצי. מדובר במקטע של כ-16 ק"מ הסמוכים לכינרת (תעלת נטופה המחברת את הכנרת למתקן סינון המים אשכול) מהם יהיה ניתן להפיק 75 מגה-וואט. מדובר בפעם הראשונה שבה התקנת פאנלים סולאריים על המוביל הארצי תשלב אגירה.
מקורות היא צרכנית החשמל האזרחית הגדולה בישראל (כ-4% מסך החשמל המופק במדינה), מה שמוביל להוצאות של כ-800 מיליון שקל על חשמל בשנה. לפי יוסי יעקבי, סמנכ"ל ההנדסה והחדשנות של מקורות, "כל השקעה נוספת בייעול וצמצום עלויות האנרגיה שלנו תתרום להפחתת עלויות התפעול, תגוון את מקורות אספקת החשמל, תקטין משמעותית את טביעת הפחמן של החברה ותתרום לעמידה ביעדים שהציבה המדינה".
מדובר בפרויקט "דו-שימוש". כלומר כזה שבו מתקינים פאנלים סולאריים על גבי שטח או מבנה המשמש לדבר אחר. היתרון של מתקני הדו-שימוש הוא ניצול יעיל של הקרקע שכן חוות סולאריות גדולות מובילות לפגיעה בשטחים פתוחים.
כמו כן, מתקני דו-שימוש פעמים רבות קרובים יותר לאזורי הביקוש ולכן ניתן להעביר את החשמל ביותר קלות לעומת הצורך בהקמת תשתיות הולכה גדולות.
יתרון נוסף של פרויקטי דו-שימוש הוא ביזור ייצור החשמל להרבה מקומות, מה שמגדיל את עמידות רשת החשמל והיכולת שלה להתמודד עם אירועי חירום או נקודות תורפה ברשת. עם זאת, מתקני הדו-שימוש לרוב מורכבים יותר להקמה בשל צורת המבנים השונה וגם יקרים יותר.
עו"ד אביטל אופק, מנהל פעילות דוראל ישראל, הסביר כי "ייצור אנרגיה מתחדשת המספקת חשמל נקי לאוכלוסייה גדולה, דורש הצבת מתקנים רבים על פני שטחים נרחבים. במדינה קטנה וצפופה כמו ישראל, הקרקע מהווה משאב מוגבל ולכן ניצול דואלי של הקרקע והקמת פרויקטי דו-שימוש כדוגמת הפרויקט פורץ הדרך על גבי המוביל הארצי, מהווה צורך הכרחי במעבר לאנרגיות מתחדשות תוך שימור תכליות קרקע נוספות כגון פיתוח חקלאות".