סגור

לאומי פותח מבערים בצמיחה באשראי, ונדרך לקראת עיצומים

הבנק פרסם תוצאות טובות לרבעון השני עם תשואה על ההון של כ־18%, תוך שהוא מגדיל את תיאבון הסיכון שלו וצומח בחדות באשראי לנדל"ן ובמשכנתאות. העובדים דורשים את חלקם בהצלחה ועשויים לפתוח השבוע בעיצומים

השילוב של צמיחה אגרסיבית באשראי, רווחים נאים ממימוש השקעות ריאליות, שוק הון חזק והתאוששות של הכלכלה הביאו את בנק לאומי להציג ביום חמישי את אחד הרבעונים החזקים בתולדותיו, ופתח בכך את עונת דו"חות הבנקים. לאומי, בניהולו של חנן פרידמן, הרוויח ברבעון השני של השנה 1.67 מיליארד שקל, זינוק של 140% לעומת הרבעון המקביל, שהיה חלש בשל השפעות משבר הקורונה. הרווח משקף תשואה גבוהה על ההון של 17.9%.

את המחצית הראשונה של השנה סיים הבנק עם רווח עתק של 3 מיליארד שקל, לעומת 477 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. על רקע התוצאות, ובעקבות אישור של בנק ישראל, שב לאומי לחלק דיבידנד, והוא יחלק לבעלי מניותיו 630 מיליון שקל. על רקע הצמיחה בפעילות בבנק ושיפור בפרמטרים השונים, לאומי הפך באחרונה לבנק הגדול ביותר במונחי שווי שוק עם שווי של 38.4 מיליארד שקל, גבוה ב־6% מבנק הפועלים.


אלא שלפרידמן אין זמן לחגוג. השבוע יחסי העבודה העכורים בבנק יגיעו לנקודת רתיחה: החל מיום שלישי יוכל ועד העובדים לפתוח בעיצומים, בעקבות סכסוך העבודה שהוכרז עליו בתחילת החודש. המחלוקות בין הצדדים לא דרמטיות: מדובר בדרישות כגון הסדרת מתכונת העבודה ההיברידית, נושאים הקשורים בהסדרי הקביעות לעובדים, הסדרת שעות העבודה במשמרות ועוד. ואולם ועד העובדים בראשות רון לוי נמצא חודשיים לפני בחירות, כך שהוא נחוש להציג הישגים ולא ממהר להתפשר. בנוסף, בלאומי יש מאבקים פנימיים בין העובדים וטענות נגד הוועד שהוא לא מספיק לוחמני ולא מספיק דואג לעובדי דור ב', שתנאיהם נחותים לעומת דור א'.
מהצד השני נמצא המנכ"ל פרידמן, עו"ד בהשכלתו ובהתנהלותו, שלא ממהר להתפשר, ובניגוד לקודמותיו בתפקיד רקפת רוסק עמינח וגליה מאור - לא נבהל מסכסוכי עבודה ועיצומים. הוא גם ככל הנראה מעדיף להגיע להסכמות עם הוועד אחרי הבחירות. התוצאה היא שלראשונה מזה שנים רבות, השקט התעשייתי בלאומי צפוי להיות מופר. מה שעוד יגרום לוועד להתבצר בדרישותיו הם התוצאות החזקות. מיד לאחר פרסום הדו"ח, הוא פרסם מכתב דרישה להנהלה בבקשה לקבל מענק תשואה הולם.
בדו"חות לאומי בולטת הצמיחה החדה בפעילות האשראי. תיק האשראי של הבנק צמח ב־6.7% מתחילת השנה ל־315.2 מיליארד שקל.


2 צפייה בגלריה
חנן פרידמן על רקע בנק לאומי
חנן פרידמן על רקע בנק לאומי
חנן פרידמן על רקע בנק לאומי
(צילומים: רון קדמי, שאול גולן)


ריצה לאשראי

הצמיחה נעשתה לאורך תחומי הפעילות של הבנק, אולם היא בולטת בעיקר באשראי העסקי ובפרט בנדל"ן. האשראי לנדל"ן זינק ב־12.1% תוך שישה חודשים ל־77.9 מיליארד שקל. לאורך השנים נחשב לאומי לשמרן בתחום האשראי, אך פרידמן משנה גישה. גם במערכת הבנקאית מרגישים שלאומי לאגרסיבי יותר, בעיקר באשראי לנדל"ן, ומציינים שהוא מציע מחירים ותנאים שקשה להתחרות בהם, מה שמעיד על תיאבון לסיכון גבוה יותר. המוטיבציה לצמיחה מתבטאת גם בתוכנית תגמול שהנהיגו בשנה האחרונה בחטיבה העסקית, שתגמלה עובדים גם על בסיס היקף מכירת אשראי, מה שנחשב לחריג במערכת.
לראשונה מזה ארבע שנים חזר לאומי לצמוח באשראי הצרכני, שצמח ב־3.5% מתחילת השנה ל־26.3 מיליארד שקל. בנוסף לאומי רשם צמיחה גם בפעילות המשכנתאות, כאשר התיק עלה בקרוב ל־7% מתחילת השנה ל־96 מיליארד שקל והבנק הגדיל את נתח השוק שלו מ־22.2% בסוף 2020 ל־23.6% נכון ליוני.
לפי הערכות קצב הצמיחה באשראי שהוצג במחצית הראשונה יתמתן ברבעונים הקרובים, שכן הוא הושפע בחלקו מריבאונד שאפיין את המשק אחרי היציאה מהסגרים.
סעיף ההפרשות להפסדי אשראי של הבנק תרם גם כן לתוצאות הבנק. לאומי רשם הכנסה של 158 מיליון שקל ברבעון השני לעומת הוצאה של 875 מיליון שקל ברבעון המקביל. מחצית מהסכום נבע מגביית חוב בעייתי שהופרש בעבר. מנתוני הבנק עולה כי סך ההלוואות שנמצאות בדחיית תשלומים עומד על 4.7 מיליארד שקל לעומת 13.2 מיליארד שקל בסוף שנת 2020, והסכום מהווה 1.5% בלבד מתיק האשראי של הבנק.
למרות זאת, נראה כי בבנק מעדיפים להחזיר באופן שמרני את הסכומים שהופרשו לאור האי וודאות הקיימת מהתפרצות הגל הרביעי. החשש הוא מתרחיש בו יחזירו עכשיו חלקים גדולים מהסכומים שהופרשו, רק כדי להפרישם מחדש אם המשק ייקלע לסגר נוסף ולהרעה במצב הכלכלי.
מלבד פעילות הליבה, הבנק נהנה ממימושים בפעילות ההשקעות: רווח של 382 מיליון שקל בעקבות מכירת מניות לאומי פרטנרס בחברות כמו איירון סורס וריטיילורס.