סגור
חנן מור שדה דב
חנן מור ברקע מתחם שדה דב (צילומים: עופר צור אוראל כהן)

באיחור של שמונה ימים: חנן מור דיווחה על הפסד שנתי של 861 מיליון שקל

חברת הנדל"ן שנמצאת בהליך לגיבוש הסדר חוב רשמה ב-2023 הפסד עמוק יותר מהתחזיות שלה, שהיו להפסד של 840 מיליון שקל; חנן מור נקלעה לקשיים במידה רבה בעקבות אשראי שנטלה לרכישת הקרקע בשדה דב

חנן מור סגרה את שנת 2023 בהפסד של 861 מיליון שקל. כך עולה מהדוח הכספי שפירסמה אמש חברת הנדל"ן שמצויה בהליך הסדר חוב. מדובר בהפסד עמוק יותר מצפי החברה, שחזתה בתחילת החודש שתרשום הפסד בהיקף 840 מיליון שקל.
דוחות חנן מור פורסמו באיחור של שמונה ימים מהמועד האחרון לדיווח, לנוכח מצב החברה ותכנית ההסדר המתגבשת בינה לבין הנושים שלה והצורך לבצע שיערוכים משמעותיים בנכסי החברה.
הפסד של 460 מיליון שקל - יותר מחציו של ההפסד השנתי - נרשם ברבעון הרביעי של 2023, שבו רשמה החברה הפסד מירידת ערך מלאי המבנים והקרקעות שברשותה בהיקף של 408 מיליון שקל.
לאורך כל שנת 2023 רשמה חנן מור ירידת ערך בקרקע המלאי שברשותה בהיקף 683 מיליון שקל. ירידת הערך הגדולה ביותר בדוחות חנן מור נגעה לשווי הקרקע בשדה דב, הנכס העיקרי שברשותה. סך הכול החברה הכירה בירידת ערך על הקרקע בשדה דב בהיקף 482 מיליון שקל, לאחר שבעבר הנכס נרשם בשווי של 1.55 מיליארד שקל.
חנן מור נכנסה להליך של הסדר חוב בחודש נובמבר האחרון, במידה רבה בשל רכישת הקרקע בשדה דב. הרכישה בוצעה בעת שהריבית במשק היתה נמוכה והביקוש לקרקעות גבוה במיוחד, מה שהקפיץ את המחירים שלהן.
לפי התוכניות של חנן מור, כל מ"ר בדירות היה אמור להימכר במחירים של 70 אלף שקל ומעלה. כלומר מדובר בפרויקט יוקרה מהסוג שחנן מור לא התעסקה בו קודם לכן ואמור היה לשדרג אותה ולהפוך אותה לאחת השחקניות הגדולות בשוק.
אולם עליית הריבית הפכה את האשראי העצום שנטלה חנן מור לצורך רכישת הקרקע למכביד במיוחד, והיא נכנסה בנובמבר האחרון להליך של הסדר חוב לאחר שלא הצליחה לעמוד בתשלום הריבית הרבעוני בשל ההלוואה, שהתנפח והגיע למימדים של 28 מיליון שקל. בעת שנכנסה להליך, היקף החובות שלה לנושיה הפיננסיים הסתכם ב־2.7 מיליארד שקל.
הדוח של חנן מור מצביע על בעיות נוספות שחברת הנדל"ן מתמודדת איתן. ירידות שווי בולטות בספרים, פרט לקרקע בשדה דב, היא ירידת הערך של הפרויקט בדרום רמת גן (רמת אפעל) של החברה בהיקף של 137 מיליון שקל. חלקה של החברה בירידה הכוללת הוא 82 מיליון שקל. זאת מאחר שהיא מחזיקה בפרויקט בשיעור של 60% בעוד השאר מוחזק בחברת הראל. הפרויקט נחשב כתקוע מאחר שאמור היו לקום בו דירות להשכרה, אך האוויר בו מזוהם בעקבות מיקום בסיס צה"לי בקרבתו.
חנן מור רשמה ירידת ערך גם בפרויקט בגבעתיים שברשותה בהיקף 34 מיליון שקל בעקבות אי הסכמות בין החברה למתכנן מחוז לגבי תכנון הפרויקט ומספר הדירות לדונם שיכלול הפרויקט.
בנוסף, החברה רשמה הפרשה בהיקף 88 מיליון שקל לאחר מכירת הקרקע בחיפה והקרקע לייזום בבאר יעקב בהיקף 54 מיליון שקל. סך הכל שווי המלאי בקרקע ומבנים בחנן מור קטן מ-2.4 מיליארד שקל בתחילת 2023 ל-1.77 מיליארד בסוף 2023.
בשורה העליונה, הכנסות החברה אשתקד הסתכמו ב-400 מיליון שקל - צניחה של 50.3% לעומת ההכנסות ב-2022.
על רקע הירידה בהכנסות וההפסדים העמוקים, החברה סיפקה תחזית לתזרים מזומנים לשנה הקרובה בו הציגה גירעון בהיקף 2.9 מיליארד שקל בעקבות הצורך לפרוע התחייבויות לבנקים בהיקף 2.35 מיליארד שקל ואג"ח של הציבור בהיקף 645 מיליון שקל לעומת מקורות בהיקף 141 מיליון שקל בלבד.
כלכליסט חשף בשבוע שעבר כי יצחק תשובה הציע לרכוש את הקרקע בשדה דב בתמורה של עד 1.5 מיליארד שקל. התמורה כוללת 1.1 מיליארד שקל ו-400 מיליון שקל מעודפים פוטנציאליים שיישארו לאחר פניית הפרויקט. גם יגאל דמרי ושיתוף בין החברות ישראל קנדה ובסר הציעו לרכוש את הקרקע תמורת 1.1 מיליארד שקל. מכירת הקרקע תאפשר לחנן מור לעמוד בחלק מהתחייבויותיה.
פרט לשדה דב, הנהלת חנן מור החלה לקדם מכירה של נכסים נוספים. הנכסים של חנן מור שסווגו למכירה הם חריש סטריט בעיר חריש, פרויקט אור ים ליד נמל קיסריה, מגרש 421 (קרקע למסחר בעיר חריש) ופרויקט מודיעין מורשת.
חנן מור, שהייתה בשליטת חנן מור (45%), נסחרת בשווי 45 מיליון שקל, על רקע כניסתה להסדר חוב. בשיאה, חברת הנדל"ן הגיעה לשווי 1.1 מיליארד שקל.