סגור

במעמקי מכרה הקריפטו
"הביטקוין באל סלבדור הוא תוצר של דמוקרטיה גוססת״

נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה מתכנן להקים עיר עתידית בהשקעה של מיליארד דולר, שיגויסו באג"ח מגובות ביטקוין המופעלות מאנרגיית הר געש. קהילת הקריפטו המערבית מריעה, אבל העיתונאי המקומי נלסון ראודה מתריע: הצעד מסתיר דמוקרטיה מתפוררת

ברוח הערים שתכנן אלכסנדר הגדול נקים כאן "עיר ביטקוין" שתיבנה באופן מעגלי. כך הכריז לאחרונה נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה, שהוסיף כי העיר העתידית תשתמש באנרגיה שתופק מהר געש ותכלול כיכר מרכזית בצורת סמל הביטקוין. היא תהיה מנותקת מכל חוקי המדינה ותוכוון בלעדית לעסקאות ביטקוין. כדי לממן את הפרויקט יגויסו מיליארד דולר באג"ח מגובות ביטקוין המופעלות על ידי אנרגיית הר געש.



העולם רעש. הנה, הנשיא הצעיר (40), שהמדינה בהנהגתו היתה הראשונה לאמץ את הביטקוין כהליך חוקי במדינה, מרחיב את חזונו. התקשורת מיהרה לסקר את ההכרזה, וקהילת הקריפטו מיהרה במקביל להתלהב מהאירוע "המכונן" וה"מגניב", סימן מבשר באות - שיא של קדמה ופתיחות טכנולוגית.
לכל הכתבות בסדרה - לחצו כאן

"אין איזונים ובלמים"

ואולם, בשיחה מאל סלבדור עם "כלכליסט", מצנן העיתונאי המקומי נלסון ראודה את ההתלהבות. "דבר כזה יכול לקרות רק במדינה כמו אל סלבדור שבה אין שום איזונים ובלמים", אומר העיתונאי המקומי. "ההקשר הפוליטי של הביטקוין כאן הוא של דמוקרטיה גוססת", הוא מוסיף.

4 צפייה בגלריה
נלסון ראודה עיתונאי ב אל סלבדור
נלסון ראודה עיתונאי ב אל סלבדור
העיתונאי נלסון ראודה


ראודה, עיתונאי ב"El Faro" מאל סלבדור, הכותב גם ל"וושינגטון פוסט", "פרובאליקה" ו"טיים", מספר סיפור שונה מזה של קהילת הקריפטו שמנתחת את האירוע בעיניים מערביות מוקסמות. הנרטיב שלו עוסק במדינה שהצליחה במשך 30 שנה לשמור על דמוקרטיה פחות או יותר מתפקדת, עד שעלה לשלטון בוקלה, מיליונר בזכות אביו, שבחר לנצל את הביטקוין לטובתו האישית. שורת המהלכים שעשה בתחום הקריפטו אינה רלבנטית למצוקת האל סלבדורים ולצורכיהם העממיים, סבור ראודה.

נלסון ראודה:
בוקלה מינה מקורבים במקום שליש משופטי המדינה. הוא שולט בכל הרשויות, בעוד המדינה מעורבת בשחיתות והפרת זכויות"
"בוקלה זכה בבחירות ב־2019 וכן בבחירות אמצע שהעניקו לו רוב מוחלט וסוחף בבית הנבחרים", מספר ראודה. "עד כאן, הכל בסדר גמור, אלו בחירות דמוקרטיות. אבל אז, כצעד ראשון ובאמצעות הרוב שבו זכה, הוא פיטר באופן לא חוקתי את היועץ המשפטי לממשלה ואת שופטי בית הדין הגבוה לצדק, והחליף אותם בנאמניו. זמן קצר אחר כך הוא החליף שליש מכלל השופטים במדינה, ושוב מינה במקומם את נאמניו. היום הוא שולט באופן אפקטיבי בכל הרשויות, המחוקקת, השופטת והמבצעת שכוללת את המשטרה והצבא. הממשל שלו לא שקוף לגבי הוצאותיו. המדינה מעורבת בשחיתות הנוגעת למגפה, יש בה הפרות שיטתיות של זכויות אדם, והתקפות מאורגנות על החברה האזרחית, על ארגונים פמיניסטיים, על קהילת הלהטב"ק ועל התקשורת העצמאית. הגענו לסופה של הדמוקרטיה באל סלבדור".


4 צפייה בגלריה
נאיב בוקלה נשיא אל סלבדור Nayib Bukele
נאיב בוקלה נשיא אל סלבדור Nayib Bukele
נאיב בוקלה, נשיא אל סלבדור
(צילום: בלומברג)

המנהיג המפורסם ביותר במרכז אמריקה

דברי ראודה אינם מנותקי הקשר. הוא מדבר מניסיון אישי. הוא עובד בעיתון האחראי לתחקירים עצמאיים מהנחשבים ביבשת, עיתון שנתון בחודשים האחרונים למתקפה מצד הנשיא שגם גירש מהמדינה את עורכו הראשי והתקין על מכשירי הטלפון של עיתונאיו את תוכנת פגסוס של חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO.
בוקלה מכניס את הביטקוין, מטבע מבוזר לכאורה, למדינה שאתה מאפיין ככוחנית וריכוזית. איך זה מסתדר?
"צריך להבין את הרקע. חלק אחד של 'תיאטרון הביטקוין' הזה הוא האלמנט השיווקי. לבוקלה יש יכולת אדירה ליצור כותרות בינלאומיות, הוא אוהב את תשומת הלב. אבל כשהוא התחיל את עלייתו כדיקטטור, הכותרות שהוא משך השתנו ומילים כמו דיקטטורה, משטר, אוטוריטריות וניקרגואה התחילו להתקשר אליו. יוזמת הביטקוין השיבה אליו את הכותרות שמדברות על מנהיגות, חריפות טכנולוגית, בן דור המילניום. הוא הצליח להפוך את עצמו למנהיג המפורסם ביותר במרכז אמריקה. והנה, אני, עיתונאי ממדינה של 6 מיליון תושבים, בקושי בגודל של מסצ'וסטס, משוחח עכשיו עם כתבת ישראלית.



"החלק השני הוא שאל סלבדור, עם הדעיכה לאוטוריטריות, סובלת מבידוד בינלאומי. אנחנו הופכים יותר ויותר מבודדים ומתרחקים בעיקר מממשל ביידן ומהגופים הפיננסיים הבינלאומיים כמו קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. בו בזמן חברות דירוג כמו מודי'ס ופיץ' מזהות את השלטון האוטוריטרי ומורידות למדינה את דירוג האג"ח, שמחירן צולל לקרקעית האוקיינוס. ביטקוין נתפס כאלטרנטיבה למימון הממשלה שאינה יכולה להסתמך על המערכת הבנקאית העולמית וכספי המדינה. החדשות האחרונות שלפיהן יונפקו אג"ח בשווי מיליארד דולר מגובות ביטקוין נועדו להתמודד עם המצב הזה. זו דרכו של הנשיא לעשות ניסוי שנועד לפתור את מצוקת המדינה שגבה אל הקיר, ואשר סיכוייה להגיע להסכם עם קרן המטבע הופכים לפחות ופחות סבירים".
ביוני השנה הכריז בוקלה, בכנס במיאמי ובשפה האנגלית, על אימוץ הביטקוין. הוא עשה זאת באירוע תיאטרלי כשהוא פונה לקהל זר אמריקאי, לא לאנשי אל סלבדור ולא בשפתם. כמה ימים מאוחר יותר הגישה ממשלתו את הצעת "חוק הביטקוין" ובתוך חמש שעות אישרה הממשלה שביטקוין יהפוך הילך חוקי במדינה. אל סלבדור תבנה לשם כך מערכת פיננסית דיגיטלית חדשה, תשיק ארנק דיגיטלי וכספומטים ייעודיים וכל עסק יהיה מחויב לקבל ביטקוין. כל זאת בתוך שלושה חודשים. ב־7 בספטמבר נכנס החוק לתוקף והיה לאירוע מתגלגל של כישלונות: האפליקציה Chivo הושקה באותו יום בחצות, בשעה 3 לפנות בוקר היא כבר כשלה וב־11:30 נסגרה. לאורך כל היום נכשלו העסקאות דרכה, התמיכה הטלפונית קרסה ובכספומטים שלה אזלו המזומנים. אם בממשל רצו (וזה "אם" גדול מאוד) לבסס אמון בין התושבים למטבע החדש, הרי שהם נכשלו בקנה מידה אפי.
"חוק הביטקוין היה המעשה הלא פופולרי הראשון שעשה הנשיא המאוד פופולרי", אומר ראודה. "כשהחוק עבר, זה הצית מחאות והוציא אלפי אנשים לרחובות, דבר חריג מאוד. זה משום שאנשים לא מבינים מהו הביטקוין הקסום הזה מהאינטרנט. בשונה מדולרים הם לא יכולים לגעת בו או למשוך אותו מכספומטים. אפשר לקנות באמצעותו במקדונלד'ס או בסטארבקס וכן בסופרמרקטים גדולים, אבל הוא אינו בשימוש ברחוב וכלל לא קרוב להחליף את הדולר. אני לא חושב שהביטקוין יחליף את הדולר, לפחות לא ב־15-10 השנים הקרובות".
"התושבים כאן דוחים את המטבע. צריך להבין שהכלכלה באל סלבדור היא כלכלת צריכה מיידית: אנשים עובדים ומרוויחים 3 דולר ומשלמים על מה שהם אוכלים באותו היום. לרבים אין חשבונות בנק, אין כרטיסי אשראי, ואם יש להם הלוואות, הרי שאלה לא נלקחו מהבנק אלא במזומן מהשוק האפור והשחור. מה שמעריכים כאן הם דברים כמו תוכנית הסיוע הכלכלית של בוקלה בעקבות מגפת הקורונה שכללה פיזור מזומן על ידי הממשלה".

מכשירי כספומט שרופים ומנותצים

הפרשנות של ראודה מתונה מהמציאות: סקר שבוצע על ידי אוניברסיטת פרנסיסקו גבידיה באל סלבדור ופורסם בשלהי נובמבר מצא שרק 4.9% מתושבי המדינה מעוניינים בביטקוין, בעוד 91% מעוניינים בשימוש בדולר ו־95% מאמינים כי הדולר מספק יציבות לכלכלה המקומית. מנתונים עדכניים עולה כי השימושיות בביטקוין מאז ספטמבר נפלה ב־89%. זה לא אמור להפתיע. האל סלבדורי הממוצע לא מחפש להתנתק מכלכלה מנוהלת על ידי בנקים מרכזיים או מטבעות מדינה. זוהי גישה פריבילגית שמנותקת לחלוטין מהמציאות של אנשים עניים שאין להם חשמל יציב או מים נקיים ומוטרדים בעיקר מהאופן שבו תגיע הארוחה הבאה שלהם.
את מורת רוחו הפגין הציבור במעשים: רוב התושבים משכו מיד את הכסף שהממשלה הפקידה בידיהם. תמונות התורים הארוכים בכספומטים התחלפו מהר בתמונות של מכשירים שרופים או מרוסקים כשאלפי תושבים יצאו לרחוב להפגין נגד חוק הביטקוין כשהם נושאים שלטים עם הכיתוב "לא לדיקטטורה" ו"הונו אותנו בביטקוין". הפגנות אלה נועדו למחות על מטבע הקריפטו וכל מה שהוא מייצג: שחיתות, סמכותנות וקלפטוקרטיה.
בוקלה שיווק את הביטקוין כסוג של פתרון ללאומיות שבורה ותלות רעילה של המדינה בקרן המטבע ובמוסדות הפיננסיים העולמיים. זוהי ביקורת ראויה ונכונה היסטורית, אך רק חלקית. שהרי פוליטיקאים כמו בוקלה היו תמיד חלק מהסיפור. אלה תמיד השתמשו בטיעונים של הגדרה עצמית כדי להפיק לעצמם רווחים אישיים.

4 צפייה בגלריה
מחאה נגד נשיא אל סלבדור
מחאה נגד נשיא אל סלבדור
מחאה נגד נשיא אל סלבדור
(צילום: רויטרס)


בשבת, 4 בדצמבר, אחרי קריסה במחיר הביטקוין, הודיע בוקלה בטוויטר כי הוא קנה בדיפ 150 מטבעות תמורת 7.3 מיליון דולר. כמה דקות קצרות אחר כך הוא הוסיף להודעתו תגובה עם אימוג'י צוחק עד דמעות ולפיה הוא "פספס את התחתית המז***נת בשבע דקות". אפשר היה לראות בכל זה משהו חביב ומשעשע. משל, אמר: "תראו איך אנשים קונים בהזדמנות בכמה מיליוני דולרים מטבעות ביטקוין".

מעדכן את האזרחים רק דרך הטוויטר

אלא שזה מפסיק להיות משעשע, כשנזכרים שבוקלה בעצם מתנהל כך עם כספי משלמי המסים, הנותרים בעלטה גמורה לגבי מהות הפעילות הפיננסית שהוא מבצע עם כספם, ואינם יודעים אם הוא באמת רוכש את המטבעות או רק אומר שהוא עושה זאת. ובכל מקרה הם היו שמחים להתעדכן על כך לא דרך הטוויטר, המרחב היחיד שבו הוא מעדכן את התושבים שלהם הוא חייב דין וחשבון.
אם הכל מנוהל על ידי הממשלה בחוסר שקיפות, איך אפשר לדעת מה יש לתושבים בארנק?
"האם מדובר באמת בביטקוין ולא באסימון של הממשלה? אנחנו באמת לא יודעים. כל מה שאנחנו יודעים בעניין רכישת הביטקוינים זה רק מה שהנשיא צייץ עליו. אנו לא יודעים מי קנה את המטבעות, מי שולט באוצר, אנחנו לא יודעים האם כשבוקלה יסיים את תפקידו הוא יעביר את המפתחות לבא אחריו, או אם הביטקוינים נמצאים בכלל בארנק פרטי. אנחנו לא יודעים איפה, ממי ובכמה הוא רכש את המטבעות, איך התבצע תהליך הבחירה או מה תהליך מימון הרכישה. אבל זו מדינה שאינה מספקת אפילו נתונים על מספר מאושפזי הקורונה בבתי החולים. זו רמת השקיפות במדינה. בוקלה נשמע ממש מגניב כשהוא מודיע שהוא 'קונה את הדיפ' אבל זה לא הכסף שלו אלא שלנו, של משלמי המסים, וכולנו צריכים להיות זכאים לדעת מדוע משתמשים בכספים שלנו בדרך זו.
"לפחות 200 מיליון דולר הושקעו על ידי הממשלה להטמעת חוק הביטקוין ובאותו הזמן המדינה ביצעה קיצוצים בתקציבי החינוך והבריאות. למה? יש להניח שהביטקוין נמצא בעדיפות עליונה רק בגלל שהממשלה רואה במטבע דרך לשרוד בדידות בינלאומית".
הביטקוין, שמייצר חלופה למערכת פיננסית ריכוזית, מגשים כאן בעצם חלק מהנבואה שלו. האם התושבים לא רואים זאת בחיוב?
"ממש לא. אנשים לא רוצים להתנתק מארה"ב. חמישית מכלכלת אל סלבדור נשענת על כספים שנשלחים על ידי 3 מיליון אל סלבדורים שעובדים בארה"ב. ברשתות החברתיות יש אולי עוינות לממשל ביידן אבל זו טמונה בתעמולה של ממשל בוקלה. אל סלבדור היא לא עוד מדינה שמאלנית שמנסה לשבור את הכבלים של המשטר האימפריאליסטי, אלא מדינה שיש לה קשרים עמוקים עם ארה"ב שרוצה את הדולרים שלה.
"אני חושב שבוקלה משתמש בביטקוין למטרותיו ואני חושב שהביטקוין משתמש בבוקלה למטרותיו, במעין 'אתם רואים, הרעיונות שלנו כל כך טובים שיש לנו מדינה לצדנו'. זו מערכת יחסים עם גמול לשני הצדדים, כשהשאלה שנותרת פתוחה היא מהו הגמול לציבור האל סלבדורי".