הקפצת הריבית לא שינתה את המגמה: השקל עדיין בנסיגה חדה
הקפצת הריבית לא שינתה את המגמה: השקל עדיין בנסיגה חדה
בנק ישראל, בראשות הנגיד אמיר ירון, הקפיץ את הריבית ב-0.75%, בהתאם לתחזיות, ל-2.75%; הדולר מזנק כמו לפני ההחלטה ל-3.58 שקלים; הממשלה באנגליה ביטלה את תוכנית קיצוץ המסים לעשירון העליון, והפאונד, שירד הבוקר ב-0.5%, עבר לעלייה של 0.3% לסביבת 1.12 דולר
נסיגה חדה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח, גם אחרי החלטת הריבית של בנק ישראל: הדולר מזנק ל-3.585 שקלים (מוקדם יותר טיפס עד ל-3.61 שקלים), היורו עולה ל-3.50 שקלים.
בהחלטה האחרונה שלו מ-22 באוגוסט העלה בנק ישראל את הריבית ב-0.75% ל-2% - ההעלאה החדה ביותר שביצע הבנק מאז יולי 2002.
בנק ישראל הקפיץ את הריבית ב-0.75%, על אף ההתמתנות האחרונה באינפלציה, בהתאם לתחזיות לשיעור של 2.75%. לפי הנתון האחרון לחודש אוגוסט, קצב האינפלציה השנתי ירד ל-4.6%, מול נתון של 5.2% ביולי. עיקר הירידה נבע מהוזלת הדלקים. בדיון על העלאת הריבית הקודמת הדגישו חברי הוועדה המוניטרית כי גם ציפיות האינפלציה מצויות בתוך תחום היעד. אולם בחודש האחרון ציפיות האינפלציה בישראל החלו להשתנות.
"בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית ב-0.75% ל-2.75%, והיא צפויה להגיע בשיא לרמה של 3.25%-3.5%. ציפיות האינפלציה הגלומות בישראל לא ירדו, בניגוד למגמה בעולם, וזה כשלעצמו תומך בהעלאת ריבית חדה יותר", אמר הבוקר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב.
מעבר לכך, מדגיש זבז'ינסקי, "אף שבאופן פומבי הבנק לא לוקח אחריות על מחירי הדירות, הוא בוודאי ייקח בחשבון את העלייה החדה במחירי הדירות בחודשים האחרונים. מעבר לכך האשראי המסחרי בבנקים ממשיך לצמוח בקצב גבוה מאוד. גידול מהיר כזה שמנותב ברובו לתחום הנדל"ן המניב מסוכן כשלעצמו, ותומך גם הוא בעלייה אגרסיבית יותר של הריבית".
ציפיות האינפלציה בשוק ההון לשנה הקרובה זינקו בחצי אחוז לרמה של 3.7%. גם הציפיות לטווח בינוני (חמש שנים) וארוך (5 עד 10 שנים) עלו מעט. גם הציפיות של החזאים הפיננסיים עלו ל־2.9%, וכבר נוגעות בגבול העליון של יעד האינפלציה.
מאז החלטתו האחרונה של בנק ישראל ביצעו שורה של בנקים מרכזיים בעולם העלאות ריבית חדות של 0.50%-1%, בין היתר בארצות הברית, באנגליה, בשווייץ, בנורבגיה ובדנמרק.
"רוב הסיכויים שנראה בישראל העלאה של 75 נקודות בסיס בריבית (0.75%), גם על רקע המשך ההידוק המוניטרי האגרסיבי בעולם", אמרו הבוקר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון. "הריבית צפויה להמשיך ולעלות עד לרמה של כ-3.50%. יעד הביניים של בנק ישראל הוא השגת ריבית ריאלית חיובית, ולהתפתחויות באינפלציה בישראל תהיה השפעה על הרמה הסופית אליה תגיע הריבית", הוסיפו בפמן ורזניק.
זו גם היתה התחזית של עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "העלאות הריבית האחרונות על ידי הבנקים המרכזיים בארצות הברית, באירופה ובשאר העולם לצד התחזקות הדולר תומכות בעלייה של 0.75% בריבית בנק ישראל היום. במקביל אנו מצפים לעדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה לשנה הבאה".
באנגליה דרמה של ממש בפאונד, לאחר שהממשלה החליטה לבטל את התוכנית לקיצוץ במס לעשירון העליון, העומד על 45% - לאחר ההשפעה השלילית החזקה של התוכנית על המטבע ומשבר האמון בשווקים. "ברור שביטול המס הסיח את הדעת מהמשימה שלנו בהתמודדות עם האתגרים של הכלכלה. בעקבות זאת אני מודיע כי לא נקדם עוד את ביטול המס. אני מקבל את זה, אנחנו מקשיבים לביקורת", אמר שר האוצר קוואסי קוורטנג (Kwasi Kwarteng) בהודעה מיוחדת שפרסם.
בעקבות הדיווח המוקדם ב-BBC על ההודעה הצפויה עבר הפאונד מירידה של 0.5% לעלייה חזקה, ולאחר מכן עלייה זו התמתנה. הפאונד נסחר בעלייה מתונה של 0.3% ל-1.12 דולר. היורו יורד ב-0.3%, ונסחר ב-0.976 דולר.