סגור

ניתוח
יבואנית אפל רוצה להכפיל את שוויה פי 2.5 בתוך שנה

איידיגיטל, יבואנית מכשירי אפל, יוצאת להנפקה בבורסת תל אביב ושואפת לשווי של כמיליארד שקל; הרווח הנקי שלה זינק פי 6 מאז 2017, השנה שבה השליטה עברה לקרנות סקיי ופיטנגו; מכירות האייפונים אחראיות ל־50% מההכנסות

2021 היא השנה ששברה את שיא ההנפקות בבורסת תל אביב, אולם לא בכל יום מגיעה לבורסה חברה כמו אייקון גרופ, שהשם שלה אולי לא מוכר לרבים, אך המותג שהיא מפיצה שגור בכל בית. אייקון גרופ, יבואנית ומפיצת מוצרי אפל בישראל באמצעות המותג איידיגיטל (iDigital), פרסמה השבוע תשקיף לקראת הנפקה לפי שווי של כמיליארד שקל. עם השלמת ההנפקה איידיגיטל תהיה יבואנית הסלולר השנייה בבורסה, לצד החברה הוותיקה סאני תקשורת, שבשליטת לפידות קפיטל של יעקב לוקסנבורג, שמפיצה את מוצרי סמסונג.
איידיגיטל, שהוקמה ב־2007, מחזיקה בהסכמים המעניקים לה רישיון לפעול כיבואן הרשמי של מוצרי אפל בישראל. לחברה שני תחומי פעילות: תחום הקמעונאות, שבמסגרתו החברה מוכרת מוצרי אפל ויצרנים נוספים ללקוחות קצה באמצעות הפעלת רשת חנויות iDigital ובאמצעות אתר סחר מקוון; ותחום ההפצה, שבמסגרתו מייבאת ומפיצה מוצרי אפל לרשתות שיווק ולחנויות. בשנת 2020 תחום הקמעונאות היה אחראי על 38% מההכנסות ותחום ההפצה היווה 62%.
נכון להיום לאייקון יש 16 חנויות תחת המותג iDigital, ושלוש חנויות נוספות ברשת iDigital goodiz. החברה מתכוונת לפתוח עוד 17 חנויות בעתיד הקרוב. כמו כן יש לחברה מועדון לקוחות המונה נכון להיום כ־150 אלף איש.
4 צפייה בגלריה
חנות IDIGITAL איידיגיטל
חנות IDIGITAL איידיגיטל
חנות iDigital. החברה מתכוונת לפתוח 17 חנויות נוספות
(צילום: אמנון חורש)
המוצרים הבולטים שמוכרת איידיגיטל, שמעסיקה 313 עובדים, מתוכם 201 בחנויות של החברה, הם טלפונים סלולריים (iPhone), מחשבים אישיים (Mac), מחשבי לוח (iPad), שעוני יד חכמים (Apple Watch) ואביזרים שונים כגון מקלדות, מתאמים, כבלים וכיסויים שונים. במחצית הראשונה של 2021 הטלפונים הסלולריים היו אחראים על 45% מהכנסות התחום הקמעונאי, ומחשבי Mac על 21% מההכנסות בתקופה.
משבר הקורונה הפך להזדמנות עבור איידיגיטל. הירידה החדה בטיסות לחו"ל הביאה לצמצום משמעותי של רכישת מכשירי אפל מעבר לים, בעיקר בארה"ב, ומי שרצה מכשיר חדש נאלץ לרכוש אותו מהיבואן
איידיגיטל מנוהלת על ידי שני מנכ"לים משותפים – איילת צרפתי רוזן שאחראית גם על תחום הקמעונאות, ורוני ישראל שאחראי על תחום ההפצה. צרפתי רוזן מחזיקה ב־3.4% ממניות אייקון וישראלי מחזיק ב־1% ממניות החברה.

עלייה של 64% בהכנסות במחצית

השוואת התוצאות העסקיות של איידיגיטל מול המתחרה סאני חושפת תופעה מעניינת. איידיגיטל הציגה ב־2020 צמיחה מרשימה של 20% והכנסותיה הסתכמו ב־971 מיליון שקל. זאת בשעה שהכנסותיה של סאני התכווצו ב־23% והסתכמו ב־906 מיליון שקל. בסאני מפנים אצבע מאשימה למשבר הקורונה, שהביא לסגירת החנויות של החברה וחנויות של לקוחותיה בקניונים ובמרכזי המסחר, ובתחילת ההשקה של מכשירים מסדרת S20. לעומת זאת, באיידיגיטל מסבירים את הצמיחה בהכנסות החברה הודות לעלייה בביקוש למוצרי אפל, בין היתר בעקבות השקת מוצרים חדשים.
מה הביא לעלייה בביקוש למוצרי אפל ב־2020? ההערכות בענף התקשורת הן שמשבר הקורונה הפך להזדמנות עבור איידיגיטל. ראשית, הירידה החדה בטיסות לחו"ל הביאה לצמצום משמעותי של רכישת מכשירי אפל מעבר לים, בעיקר בארצות הברית, ומי שרצה מכשיר חדש נאלץ לרכוש אותו מהיבואן. שנית, הסגרים והבידודים שחייבו רבים לעבוד מהבית הביאו לדרישה מוגברת למחשבים שחלקם תורגמו לעלייה בהכנסות של איידיגיטל.
הצטרפותה של איידיגיטל לבורסה צפויה להתבצע במהלך משולב של הנפקת מניות לציבור, לצד הצעת מכר של בעלי המניות הנוכחיים בחברה. המשמעות היא שחלק מתמורת ההנפקה יגיע לכיסיהם של בעלי המניות
ניתוח הדו"חות של איידיגיטל מלמד שתרומת הקורונה לתוצאות של איידיגיטל לא מהותית ושהמגמה החיובית נמשכת גם בשנה הנוכחית. עובדה זו באה לידי ביטוי בשני אופנים. ראשית, במחצית הראשונה של 2021 ההכנסות של איידיגיטל צמחו ב־64% והסתכמו ב־712 מיליון שקל ובשורה התחתונה החברה מציגה שיפור של 77% ברווח הנקי שהסתכם ב־35 מיליון שקל. שנית, בתשקיף שפורסם אייקון מספקת תחזית לפיה הכנסותיה השנה יסתכמו ב־1.35 מיליארד שקל, צמיחה של 39% בהשוואה לאשתקד, והרווח הנקי יגיע ל־70 מיליון שקל, שיפור של 63% בהשוואה ל־2020.

בזכות ההייטק: עלייה במכירת מחשבי Mac

אחד ההבדלים המשמעותיים בין איידיגיטל לסאני נעוץ בנתחי השוק של כל אחת מהחברות. נתח השוק של סאני בשוק מכשירי הסלולר בישראל מוערך ב־54%, והוא גבוה משמעותית מנתח השוק הממוצע של סמסונג בעולם שנע בטווח של 25%–30%. נתח השוק של אייפון בישראל ב־2020 מוערך ב־19% אם בוחנים את הנתונים לפי מספר המכשירים, וב־36% אם הפרמטר שלפיו נקבע נתח השוק הוא היקף המכירות. הסיבה לכך היא שעלותו הממוצעת של מכשיר אייפון גבוהה בהשוואה לעלות הממוצעת של מכשירי סלולר אחרים. בתחום מחשבי Mac ישראל נמצאת בפיגור ביחס לשכיחות הגבוהה שלהן בארה"ב. עובדה זאת עשויה להצביע על הזדמנות עבור איידיגיטל שבמחצית הראשונה של 2021 הציגה עלייה חדה במספר מחשבי Mac שמכרה. מחשבי Mac נפוצים יותר בקרב עובדי ההיי־טק, תחום שחווה שגשוג שחלקו מחלחל גם למוצרי אפל.
הצטרפותה של איידיגיטל לבורסה צפויה להתבצע במהלך משולב של הנפקת מניות ראשונה לציבור, לצד הצעת מכר של בעלי המניות הנוכחיים בחברה. המשמעות היא שחלק מתמורת ההנפקה יגיע לקופה של החברה, וחלקה יגיע לכיסיהם של בעלי המניות. ביחס לחלק שיגיע לחברה, עיון בתשקיף מגלה כי תמורת לא נקבע יעוד ספציפי לתמורת ההנפקה ועל כן "תמורת ההנפקה תשמש למימון פעילותה העסקית השוטפת של החברה ובהתאם לאסטרטגיית הצמיחה של החברה".
ביחס לחלק שיגיע לבעלי המניות של אייקון שיממשו חלק מאחזקותיהם במניות החברה, ניתן לראות שהם צפויים לרשום רווחים משמעותיים. קרן סקיי שמחזיקה ב־53% מהמניות וקרן פיטנגו שמחזיקה ב־21% רכשו את מניות איידיגיטל לפי שווי של 110 מיליון שקל בשתי עסקאות שהגדולה שבהן בוצעה באפריל 2017 והקטנה בדצמבר 2018. אם איידיגיטל תונפק לפי השווי המבוקש על ידי בעלי המניות בה – שווי של מיליארד שקל – מדובר בשווי שגבוה פי 9 מהשווי שבו סקיי ופיטנגו השקיעו בחברה לפני 4 שנים וחצי.
4 צפייה בגלריה
מימין צבי יוכמן שותף מנהל בקרן סקיי איילת צרפתי רוזן ו רוני ישראלי מנכ"לים משותפים של איידיגיטל
מימין צבי יוכמן שותף מנהל בקרן סקיי איילת צרפתי רוזן ו רוני ישראלי מנכ"לים משותפים של איידיגיטל
מימין: צבי יוכמן שותף מנהל בקרן סקיי, ואיילת צרפתי רוזן ורוני ישראלי, מנכ"לים משותפים של איידיגיטל
פועלים אקוויטי, שמחזיקה ב־19% מהמניות נכנסה להשקעה לפני שנה בדיוק, באוקטובר 2020, בעסקה שמגלמת לחברה שווי של 395 מיליון שקל. איך אפשר להצדיק זינוק של פי 2.5 בשווי שנה אחת – זינוק שהוא גבוה משמעותית מעלייה של 30% במניית אפל, שאותה מגדירה החברה כמנוע צמיחה שלה? ראשית, ההשקעה של פועלים אקוויטי בוצעה במהלך משבר הקורונה וסביר להניח שלעובדה זאת הייתה השפעה על התמחור של החברה. שנית, אם להסתמך על התחזיות של הנהלת איידיגיטל, הרווח הנקי של החברה ב־2021 צפוי להיות גבוה ב־63% מזה שנרשם אשתקד. כך שהשיפור בתוצאות העסקיות יכול להסביר באופן חלקי את העלייה בשווי הנגזר לחברה.
אייקון חילקה בחמש השנים האחרונים כ־80% מהרווח שלה כדיבידנד. בשנתיים וחצי האחרונות חילקה דיבידנד בסכום מצטבר של 101 מיליון שקל. מדיניות חלוקת הדיבידנד לאחר ההנפקה תהיה חלוקה של 50% מהרווח הנקי.
בשורה התחתונה, אייקון נדרשת להמשיך ולהציג שיעורי צמיחה גבוהים ושיפור ברווחיות גם ביום שאחרי ההנפקה על מנת שלא רק בעלי המניות הנוכחיים בחברה ייהנו מרווחים גבוהים, אלא שגם אלו שישתתפו בהנפקה יוכלו לממש את אחזקותיהם ביום מן הימים ברווח.