סגור
אלי נידם מנכ"ל שוהם ביזנס
אלי נידם מנכ"ל שוהם ביזנס (צילום: עמית שעל)

ניתוח
בשוהם ביזנס אופטימיים, אך המשקיעים עדיין ספקנים

בעקבות המלחמה תיק האשראי של חברת האשראי החוץ־בנקאי שוהם ביזנס התכווץ ודירוג האג"ח שלה ירד, אבל המנכ"ל אלי נידם מנסה להרגיע: "אנחנו לא רואים שינוי מהותי באחוז הדיפולט. הבנקים העלו לנו את מסגרות האשראי, זו תעודת כבוד"

"אני יכול להרגיע אתכם. למרות המלחמה אנחנו לא רואים איזשהו שינוי מהותי באחוז הדיפולט, או באחוז הבקשות לדחיות צ'קים". כך אמר אלי נידם, בעל השליטה (36%) ומנכ"ל של חברת האשראי החוץ־בנקאי שוהם ביזנס, בשיחת ועידה למשקיעים.
נידם הפגין ביטחון ביחס למצבה של החברה ואופטימיות בנוגע לעתידה, הודות לאמון מהמערכת הבנקאית ולסימני התאוששות בענף הנדל"ן. המשקיעים, לעומת זאת, עדיין מגלים ספקנות ומתמחרים את החברה לפי מכפיל 4.5 על הרווח הנקי שלה ב־12 החודשים האחרונים, על רקע הירידה הצפויה בהיקף תיק האשראי, והחשש מעלייה בחובות הבעייתיים.
תיק האשראי מתכווץ: ב־13 הרבעונים האחרונים שוהם ביזנס הציגה עלייה עקבית בהיקף תיק האשראי שעלה ב־195% מ־301 מיליון שקל ב־30 ביוני 2020 ל־888 מיליון שקל ב־30 בספטמבר 2023. הרצף הארוך הזה צפוי להסתיים עם פרסום הדוחות הקרובים לרבעון הרביעי של 2023.
נכון להיום תיק האשראי של שוהם ביזנס מסתכם ב־850 מיליון שקל, התכווצות של כ־4% ביחס להיקף התיק בסוף הרבעון השלישי. ברקע, החלטת הנהלת החברה לנקוט בפעולות לצמצום השפעות ישירות ועקיפות של מלחמת חרבות ברזל, שכוללות בין היתר, קיטון יזום של תיק האשראי. נידם העריך שמדובר בתופעה רוחבית בענף. "אני לא מאמין שאנחנו נסיים את הרבעון הנוכחי עם אותו נפח תיק אשראי", אמר. "סביר להניח שבכל החברות תיק האשראי ילך וירד. אומנם לא ברמות של עשרות אחוזים, אבל ברמה של 10% עד 20% לא מעבר לזה, כמעט בכל החברות".
האשראי מהבנקים מתרחב: בזמן ששוהם ביזנס מכווצת את תיק האשראי ללקוחות שלה, היא נהנתה מהגדלת מסגרות האשראי מהבנקים. כך לדוגמא, ב־13 בדצמבר השנה, אחד משני הבנקים ששוהם ביזנס נוטלת ממנו אשראי הגדיל את מסגרת האשראי לחברה ב־40 מיליון שקל ל־250 מיליון שקל. ב־18 בדצמבר השנה, הבנק שני שמספק לשוהם ביזנס אשראי האריך את מסגרת האשראי בתשעה חודשים עד ליום 30 בספטמבר 2024. נידם רואה בנכונות של המערכת הבנקאית להגדיל ולהאריך את מסגרות האשראי מעין "תעודת כשרות" ואמר "הבנק רואה את הדברים יותר טוב מכל אחד אחר, אז אם הבנק מעלה את מסגרות האשראי בתקופה כזאת לחברת אשראי, אז זה בפירוש תעודת כבוד לחברה".

1 צפייה בגלריה
אינפו ביזנס לא כרגיל
אינפו ביזנס לא כרגיל
ביזנס לא כרגיל

דירוג האג"ח יורד: בניגוד לבנקים, שמגדילים את הפעילות עם שוהם ביזנס, חברת מידרוג הורידה את דירוג האשראי של החברה ברמה אחת ל־Baa2. בדו"ח שמידרוג פרסמה עשרה ימים אחרי פרוץ המלחמה צוין שהורדת הדירוג נובעת משחיקה משמעותית באיכות הנכסים, כפי שבאה לידי ביטוי בעלייה ניכרת בשיעור החובות הבעייתיים. בשוהם ביזנס התקבלה החלטה לשמור בכל נקודת זמן על יתרת מזומנים או יתרה למשיכה שתאפשר את פירעון החוב למחזיקי האג"ח לפחות לשנה אחת קדימה. לדברי נידם, ההחלטה מגיעה על רקע היכולת המוגבלת לגייס חוב חדש בהנפקות אג"ח וכן כדי לתת שקט למשקיעים ולמחזיקי האג"ח.
מחירי האג"ח עולים: למרות הורדת הדירוג, מחירי איגרות החוב של שוהם ביזנס רשמו מתחילת המלחמה עליות שערים של 5%. זאת בזמן שהמניה של החברה איבדה 15%. איגרות החוב הקצרות של שוהם ביזנס נסחרות בתשואה של 6% והחברה מבצעת רכישה עצמית שלהן בבורסה חרף העובדה ששימוש באותם כספים לצורך מתן אשראי היה מניב לשוהם ביזנס תשואה דו־ספרתית.
הסיבה לכך, לדברי נידם, היא "שהכסף של האג"ח יושב אצלנו בקופה במזומן ואם אנחנו רואים שיש לנו הזדמנות להרוויח אפילו פרומיל אחד מעבר לעלות אז זה כדאי לנו".
הנדל"ן מתחיל להתאושש: כמו רוב חברות האשראי החוץ־בנקאי, גם שוהם ביזנס חשופה במידה רבה לענף הנדל"ן שסבל בשבועות הראשונים למלחמה מירידה חדה במכירות. נידם, יזם נדל"ן בעצמו, סיפר שבמהלך דצמבר ניכרת התאוששות במכירות בענף הנדל"ן והוא שואב מכך אופטימיות ביחס לענף האשראי החוץ־בנקאי מפני שענף הנדל"ן משפיע על תתי ענפים אחרים, החל מאלומיניום, דרך כלי בית ועד וילונות. לדברי נידם, נוכח המחסור ביחידות דיור שהעמיק בשל המלחמה, ובגלל העלייה בכוח האדם ובעלויות הביצוע. "יום אחרי המלחמה, הביקושים יהיו מטורפים, וענף הנדל"ן יעוף לשמיים", הכריז.