סגור
דורון בסר ממייסדי אניויז'ן מדיקל ENvizion Medical
דורון בסר ממייסדי אניויז'ן מדיקל (צילום: יחצ)

מ-130 ל-4 מיליון שקל: אנויז'ן נכנסת להליך חדלות פירעון

חברת הביומד, שפיתחה טכנולוגיה להחדרת צינורות הזנה לחולים מורדמים ומונשמים, הונפקה בתל אביב ב-2021 כחלק מגל "חברות החלום"; באוגוסט היא הזהירה מאפשרות של חדלות פירעון, וכעת זו מתממשת

אנויז'ן מדיקל - הסוף. שנתיים וחצי אחרי שנכנסה לאחוזת בית לפי שווי של 109 מיליון שקל (אחרי הכסף) חברת הביומד אנויז'ן מדיקל נכנסת להליך חדלות פירעון. בתגובה לדיווח החברה על כך המשקיעים המעטים שעוד החזיקו במניה ניסו לברוח ממנה ובסוף היום היא צנחה ב-57%, כששווי השוק של החברה שהגיע בקיץ של 2021 לשיא של 130 מיליון שקל עומד על פחות מ-4 מיליון שקל.
בחברה נימקו את הפנייה להליך בעקבות מצבה הפיננסי הרעוע ומאחר שמאמצים לגיוס כספים או למכירתה לא צלחו. ההודעה אינה מהווה הפתעה עבור המשקיעים, לאחר שכבר באוגוסט דיווחה החברה כי לא הצליחה לאתר מקורות מימון שנדרשים להמשך הפעילות השוטפת ליותר מכמה שבועות, ושהיא בוחנת חלופות, "לרבות חלופה של פנייה מתאימה לבית המשפט בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי". אז כבר נפלה המניה ב-48%, כשמאז ועד לסוף היום מדובר בצניחה של 89%.
אנויז'ן מדיקל נוסדה ב-2017 על ידי ד"ר דורון בסר ושי צוקר שמחזיקים כיום ב-51.5% ממניותיה. בסר מכהן כמנכ"ל וצוקר כיהן עד למרץ כיו"ר. היא הונפקה בתל אביב ביוני 2021, כחלק מבציר ההנפקות באותה השנה, כש-97 חברות הצטרפו לבורסה, רבות מהן, ואנויז'ן בהן, חברות "חלום" – בעלות פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים אך עדיין ללא הכנסות משמעותיות, אם בכלל, וכיוצא מכך גם ללא רווחים. אנויז'ן פיתחה טכנולוגיה מבוססת ניווט להחדרת צינורות הזנה (זונדה) לחולים מורדמים ומונשמים ושוק היעד המרכזי שלה הוא בתי חולים בארה"ב.
כחודשיים לאחר ההנפקה הגיע שווי החברה כאמור לשיא של 130 מיליון שקל, אך לאחריו שינתה המניה כיוון והחלה לרדת, לאחר שהמשקיעים הפכו ליותר בררנים וסקפטים כלפי אותן חברות "חלום". גם שורה של דיווחים מצדה של אנויז'ן אודות התקשרויות עם בתי חולים בארה"ב לרכישת והטמעת המערכת שפיתחה, ואף הודעת ריקול מצדה של מתחרה עיקרית שלה במאי 2022 לא סייעו בשינוי המגמה – כשהעובדה שבמרבית הדיווחים על רכישות המערכות לא פורטו משמעויותיהן הכספיות לא הועילה בכך. גם הודעה על תוכנית התייעלות מיולי האחרון לא סייעה בעצירת הסחף.
תשומת לבם של המשקיעים נסובה לאורך תקופת פעילותה של החברה לתוצאותיה הכספיות השליליות. אמנם במחצית הראשונה של 2023 היא רשמה שיפור לעומת המחצית המקבילה ב-2022, כולל עלייה של 55% בהכנסות וקיטון של 15% בהפסדים. אך ההכנסות עדיין מעטות, 362 אלף דולר, וחלק מהעלייה בהן נבע מעסקה שבה מכרה החברה מוצרים במחיר הפסדי. ביחד עם עלויות והוצאות שונות ההפסד במחצית הגיע ל-2.7 מיליון דולר, והצטרף להפסדים של 23.5 מיליון דולר שהצטברו ב-2022-2019.
תזרים המזומנים של אנויז'ן שלילי ועמד במחצית על מינוס 2.9 מיליון דולר, כתוספת לתזרים שלילי של כ-17 מיליון דולר בשלוש השנים האחרונות. כחלק מקשייה התזרימיים, כבר בתשקיף ההנפקה שלה צורפה הערה מצידם של רואי החשבון בנוגע לספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כעסק חי, כשהערה דומה צורפה גם לדוחות הכספיים שפורסמו מאז ההנפקה.
אנויז'ן מימנה את פעילותה עד כה באמצעות גיוסי הון והלוואות. במאי התקשרה עם קובננט גרופ, המחזיקה ב-7.5% ממניותיה ושיו"ר אנויז'ן אייל גבאי הוא בעל השליטה בה, בהסכם לקבלת הלוואה של 750 אלף דולר, שמועד פירעונה המקורי חלף בסוף 2023 וריבית הפיגורים עליה עומדת על 17%. בסוף אוקטובר התקשרה עם קרן אלפא של מרטין שלאף, המחזיקה במניותיה, לקבלת הלוואה של מיליון דולר בריבית שנתית של 12% שמועד פירעונה נקבע לסוף 2023 ושנקבע בה מנגנון המרה למניות. בנוסף היא קיבלה ביולי ובאוגוסט הלוואות של 150 אלף דולר ו-80 אלף דולר מבעל השליטה.
נכון לסוף יוני עמדו התחייבויותיה של החברה על 4.4 מיליון דולר (16.4 מיליון שקל), כאשר לעומתן, שווי נכסיה נאמד ב-2.4 מיליון דולר. היו"ר לשעבר שי צוקר הצטרף באוקטובר לנושיה הפוטנציאלים כשתבע אותה בסך של 867 אלף שקל בגין תשלומים המגיעים לו, לטענתו, בהם בגין סיום תפקידו כיו"ר.