הבנק האנגלי מפיל את הפאונד; בישראל - הדולר מעל 3.54 שקלים
הבנק האנגלי מפיל את הפאונד; בישראל - הדולר מעל 3.54 שקלים
הסערה בשוק המטבעות העולמי נמשכת - הבנק המרכזי של אנגליה חזר למדיניות מרחיבה חלקית עם ההחלטה לחזור לרכוש אג"ח ממשלתיות - הפאונד מגיב בירידה של 1.2%, לסביבת 1.06 דולר; הדולר אינדקס ברמתו הגבוהה מאז 2001; בשוק המקומי הדולר קופץ ב-1.6% מול השקל
הסערה של השבועיים האחרונים בשוק המט"ח העולמי נמשכת גם היום, כשהפעם מי שמספק את הדרמה הוא הבנק המרכזי של אנגליה. הבנק הודיע בצהריים על תוכנית רכישה זמנית של איגרות חוב לטווחים ארוכים במטרה למתן את הירידות החדות בניירות שגררו עליות חדות בתשואות האג"ח הממשליות.
ההודעה העבירה את תשואות אג"ח אנגליה לירידות ולעניינו הובילה לנפילה חדה במטבע - הפאונד שנסחר מוקדם יותר בירידות של עד 0.5% עבר לנפילה של 1.2% לרמה של 1.059 דולר (בתחילת השבוע הגיע לשפל היסטורי של 1.0327 דולר). היורו יורד ב-0.3% ל-0.956 דולר.
לפני פחות משבוע, במסגרת הודעת הריבית של יום חמישי האחרון, הודיע הבנק האנגלי בראשות המושל אנדרו ביילי כי הוא יתחיל למכור אגרות חוב שרכש במסגרת תוכניות ההקלה הכמותית שלו (הרוב בתוכנית הסיוע מול הקורונה) - מהלך משלים למדיניות המצמצמת שלו - הבנק עלה 7 פעמים את הריבית מדצמבר האחרון. במידה רבה ההחלטה היום מחזירה את הבנק למדיניוות מרחיבה, ובהחלט ייתכן שזו הסיבה לירידה החדה במטבע.
בסין, הדולר עולה ב-0.8% ל-7.23 יואן, רמתו הנמוכה של המטבע הסיני מאז תחילת 2008. ביפן תנועה קלה, הדולר ב-144.7 ין. הדולר אינדקס (מול סל המטבעות המובילים) עולה ב-0.4% ל-114.60 נקודות, סביבת שיא של 20 שנה - מוקדם יותר הבוקר עמד על 114.63 נקודות.
בשוק המקומי שלנו, הדולר קופץ ב-1.6%, נסחר מעל 3.54 שקלים, היורו יורד ב-0.6% לסביבת 3.39 שקלים.
המטבע הבריטי נחלש בעקבות משבר אמון קשה בכלכלת הממלכה, כאשר מן הצד האחד הממשלה יצאה בתוכנית לקיצוץ מסים אדירה (בהיקף של 45 מילארד פאונד), על בסיס הלוואות חדשות - מהלך שעשוי לגרור עליית מחירים. מן הצד השני הבנק המרכזי פועל לריסון האינפלציה ועם ז את הודיע השבוע כי הוא ימתין להמתין להחלטת הריבית הבאה בנובמבר כדי להגיב לנסיגה המהירה בשווי המטבע.
שורה של כלכלנים הוציאו בימים האחרונים אזהרות על השלכות המדיניות הכלכלית של הממשלה (כולל סוכנות הדירוג מודי'ס), ואליהם הצטרפה הבוקר גם קרן המטבע הבינ"ל, שטענה כי התוכנית רק תגדיל את אי השוויון ותדחוף את המחירים כלפי מעלה - בניגוד למטרה אליה חותר הבנק המרכזי האנגלי.
"בהינתן הלחץ האינפלציוני הגובר במדינות רמות, אנחנו לא ממליצים על חבילות פיסקאליות בשלב הזה, חשוב שהמדיניות הפיסקאלית לא תפעל בכיוון הפוך לזו המוניטארית", מסרה קרן המטבע.
"בשוק יהיה מעקב צמוד אחרי כל הודעה שיוצאת מהבנק המרכזי ומהממשלה על התוכנית הפיסקאלית שלה. אבל בטווח הקצר אני מאמין שהשטרלינג יישאר חלש למדי. באופן בסיסי מדובר במשבר אמון. זה על הממשלה לפתור את זה, פחות על הבנק של אנגליה", אמרה הבוקר קרול קונג (Carol Kong), מנהלת בכירה בחטית הכלכלה והמט"ח בבנק האוסטרלי Commonwealth (מובא ב-CNBC).
אשר לעוצמת המטבע האמריקאי הוסיפה קונג: "כוח של הדולר עלה על הרבה מהתחזיות השנה, והוא בסבירות גבוהה צפוי להישאר גבוה לתקופה ארוכה".