סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד מופעלת חלקה ב מזוט ו חלקה ב גז טבעי
תחנת הכוח אשכול באשדוד (צילום: גדי קבלו)

"קווים אדומים נחצו": דליה מגיבה לעתירת נוי ו-OPC על רכישת תחנת אשכול

דליה אנרגיה שוב מאשימה את המתחרות קרן נוי ו-OPC כי הן מחבלות בסיכוייה לרכוש את תחנת הכוח: "פנו ישירות לבעלי תפקידים בגופי המימון"; לפני שבועיים עתרו נוי ו-OPC לבית המשפט בדרישה להכריז עליהן כזוכות במכרז על אשכול לאור פרישת דליה מההצעה הראשונה שהגישה ובוטלה

חברת דליה אנרגיה מאשימה את קרן נוי כי חיבלה בסיכוייה לרכוש את תחנת הכוח אשכול באמצעות ניסיון להשפיע על המממנים שלה. תצהיר של דורון סט, יו"ר משק אנרגיה, עומד במוקד התגובה של דליה אנרגיה, החברה-הבת של משק, לעתירה של קרן נוי ו-OPC אנרגיה.
העתירה של קרן נוי ו-OPC מבקשת לבטל את המכרז החוזר של מכירת תחנת הכוח אשכול ולהכריז על קבוצת נוי ו-OPC כזוכה. נוי ו-OPC הציעו במכרז 7.1 מיליארד שקל עבור התחנה, בעוד קבוצה שכוללת את דליה אנרגיה ותעבורה הציעה 12.375 מיליארד שקל.
דליה הוכרזה כזוכה, לא עמדה בתשלום ונסוגה מהמכרז, אך הגישה הצעה מתוקנת של 9 מיליארד שקל. חברת החשמל החליטה על מכרז חוזר בהשתתפות המתמודדים המקוריים במחיר התחלתי של 9 מיליארד שקל. קרן נוי, שהגיעה למקום השני במכרז, סירבה לקבל את ההודעה ועתרה לבית המשפט בדרישה להיות מוכרזת כזוכה.
סט, שהוא הרוח החיה מאחורי הצעות דליה, טוען בתצהיר כי לאחר ההכרזה על דליה כזוכה, הגיעו אליו ואל גורמים נוספים בקבוצה דיווחים כי נוי פעלה מול הגופים המממנים של דליה כדי לטרפד את ההצעה של דליה.
לפי סט, נוי ניסתה לשכנע את המממנים של דליה שההצעה היא מסוכנת ואינה כלכלית, ושהפער הגדול בין המחיר שהציעה דליה לבין המחיר שהציעו נוי ו-OPC מחייב אותם לא להמשיך במימון ההצעה של דליה.
סט ממשיך ומאשים בתצהיר לבית המשפט כי משיחות שקיים עם בעלי התפקידים בגופי המימון הרלוונטיים התברר לו כי "נעשו פניות ישירות של נציגים של OPC ונוי לבעלי תפקידים בגופי המימון, כדי לשכנע אותם שלא להעמיד את המימון הדרוש לרכישת התחנה. התרשמותי היא שפניות אלה בוצעו בצורה יזומה ומתוכננת היטב, כדי לשבש בנקודות קריטיות את היכולת של הקבוצה שלנו, על בעלי המניות שלה, להעמיד את המימון הדרוש לעסקה".
סט טוען כי אינו יודע עד כמה השפיעו הפניות על גופי המימון, אולם "עצם הפנייה של הנציגים היא חסרת תקדים בכל קנה מידה מוכר בשוק ההון הישראלי, והתחושה היא כי קווים אדומים נחצו". הוא מציין כי העלה את חששותיו בזמן אמת בפני ועדת המכרזים של חברת החשמל.
יצוין כי חברת החשמל עצמה הציגה בפרוטוקול הדיונים של ועדת המכרזים ציטוט של שלח כאומר כי "בנק הפועלים הבטיח לי שהוא לא ייתן לדליה הצעה טובה יותר מאשר ההצעה שהוא נתן לנו. דליה לא תעמוד בהצעה שלה. ואתם יודעים איך אני יודע? כי מי שאמורים לממן אותה הם גם גופים מוסדיים וגורמים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה". שלח הכחיש שאמר את הדברים.
דליה דוחה, באמצעות עו"ד אהרון מיכאלי יהודה רוזנטל עוז סאסי ורוני רוזנפלד ממשרד גולדפרב, את הטענות של נוי בעתירה כי היא מעלה דאגה כביכול ל"אינטרס הציבורי" ול"דיני המכרזים". היא טוענת כי מדובר בטענות מעושות, והאינטרס הציבורי מעניין את נוי ו-OPC כקליפת השום, וכל מטרתה לקבל נכס יקר במחיר מציאה שנמוך לפחות ב-2 מיליארד שקל מהשווי האמיתי שלו.
עוד טוענים בדליה כי התמורה ממכירת הנכס באשכול מיועדת להורדת תעריף החשמל לכל צרכני החשמל, ובכך לתרום להורדת יוקר המחיה, וכן להשקעות בפיתוח רשת החשמל כדי לאפשר כניסת יצרני חשמל חדשים שנמנעת עקב מצבה הנוכחי של הרשת.
"אשכול אנרגיות נתקלה בחסם לגייס את המימון הנדרש לקיים את הצעתה האמורה אך ורק בשל הפער העצום בינה לבין ההצעה הנמוכה והלא ריאלית שהגישה קבוצת OPC-נוי, קושי אשר הועצם על רקע התנהלות פסולה וחמורה של העותרת שנועדה לפגוע באשכול אנרגיות ובהצעתה", טוענת אשכול. "גם ההצעה המעודכנת שאשכול אנרגיות הגישה בסך 9 מיליארד שקל מעידה על כך שאשכול אנרגיות לא פעלה באופן תכסיסני או בחוסר תום לב. הצעה זו מעידה על רצינותה של אשכול אנרגיות וכנות כוונותיה".
דליה טוענת שיש לדחות את העתירה של נוי על הסף וכי ההחלטה של חברת החשמל היא חוקית. המומחים שדליה גייסה הם הממונה על שוק ההון לשעבר פרופ' עודד שריג, שטוען בחוות דעת כי תמורה מוגדלת עבור אשכול תגיע לכיסי הצרכנים, ושל נורית גל, סמנכ"לית רגולציה לשעבר ברשות החשמל, שטוענת כי ההצעה של נוי ו-OPC נמוכה ולא משקפת את הרווחיות הקיימת בשוק. "ההצעה מתעלמת מכך שהמחירים שהוצעו במכרזים קודמים של מכירת תחנות התבררו כנמוכים משמעותית מהרווחיות בפועל".