סגור
אביעד בוסי מנכ"ל נובולוג
אביעד בוסי מנכ"ל נובולוג (צילום: יח"צ)

ההפסד של נובולוג מירידות ערך בחברות הבנות עשוי להגיע ב-2023 ל-90 מיליון שקל

קבוצת שירותי הבריאות מזהירה מהפסד צפוי של 57-47 מיליון שקל ברבעון הרביעי, עקב ירידת ערך של החברות בנות במגזר שירותי הבריאות שלה; ההפסד מתווסף להפרשות לירידת ערך של 33 מיליון שקל שרשמה מוקדם יותר השנה; נובולוג נסחרת לפי שווי של 756 מיליון שקל

קבוצת שירותי הבריאות נובולוג צפויה לרשום ברבעון הרביעי הפסד משוער של 57-47 מיליון שקל, בעיקר כתוצאה מירידת ערך החברות המוחזקות במגזר שירותי הבריאות שלה.
בנובולוג לא פירטו באילו חברות מדובר ומה היו הנסיבות להורדת הערך, אך לכלכליסט נודע כי עיקר ההפרשה נרשמה בפעילות החברה בתחום המונשמים, שבו היא מספקת שירותים הן לטיפולים ביתיים הממומנים על ידי קופות החולים והן למוסדות, בעיקר באמצעות חברת נובוהלת' (בעבר מדיקוויפ) שאותה רכשה ב-2017. זאת, לאחר שבמחצית השנייה של 2022 הפסידה במכרז של אחת מקופות החולים להספקת טיפול ביתי לחולים מונשמים ומאז נרשמה פגיעה ברווחיות ממנה.
זוהי ירידת ערך שלישית שהחברה תרשום בסיכום שנת 2023 וההפסד המצטבר מהן עשוי להגיע ל-90 מיליון שקל. ברבעון הראשון רשמה נובולוג ירידת ערך של 23 מיליון שקל בגין החזקתה בחברת מדפלקס הגרמנית שפועלת בתחום הדיגיטל ושאת ההחזקה בה רכשה במרץ 2021.
ברבעון השלישי רשמה ירידת ערך של 10 מיליון שקל מהחזקתה בחברת Gsap שאותה רכשה בקיץ 2022 ושמספקת שירותי ניהול פרויקטים, ייעוץ וליווי לחברות בתחום הרפואי ופועלת תחת חטיבת הלוגיסטיקה של החברה, כשההפרשה נרשמה בשל ירידה בתחזית תזרימי המזומנים מפעילותה בחמש השנים הקרובות.
בתשעת החודשים הראשונים של 2023 רשמה נובולוג הכנסות של 1.25 מיליון שקל, שיפור של 11% ביחס לתקופה המקבילה ב-2022. אך הרווח התפעולי ירד ב-30% והסתכם ב-40 מיליון שקל, והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות עמד על 1.5 מיליון שקל בלבד לעומת 34 מיליון בתקופה המקבילה.
נובולוג פועלת באמצעות שלוש חטיבות. חטיבת הלוגיסטיקה היא העיקרית בהן (86% מההכנסות ברבעון השלישי) והיא עוסקת בעיקר באחסון והפצת תרופות, לצד מתן שירותי לוגיסטיקה לניסויים קליניים, ועיקור (סטריליזציה) של ציוד רפואי. שתי החטיבות האחרות הן חטיבת שירותי הבריאות (13% מההכנסות ברבעון) שבמסגרתה מספקת נובולוג שירותי רפואה ותמיכה מבוססי טכנולוגיה בתחום הטיפול הביתי, שירותי רפואה מותאמת אישית ושירותי מעבדה, וחטיבת הדיגיטל (2% מההכנסות).
תחת חטיבת הבריאות פועלות מספר חברות: נובוהלת', סאלוס, ומדיקר בריאות שמספקות שירותי רפואה אישית ופרטית, טרגט קאר המספקת שירותים אמבולטוריים, גסטרומד המפעילה מרפאת מומחים בתחום העיכול, עין טל המפעילה מרכז רפואי כירורגי המתמקד ברפואת עיניים ופרונטו ו-AML המספקות שירותי מעבדה.
בתשעת החודשים הראשונים של 2023 רשמה החטיבה עלייה של 16% בהכנסות ל-54 מיליון שקל לצד צניחה של 70% ברווחיות עד להפסד של מיליון שקל. זאת כתוצאה מפגיעה ברווחיות בפעילות המונשמים שלה, מירידה בהכנסות שירותי המעבדות שלה הקשורות לקורונה.
בשבועות הראשונים למלחמה חל קיטון בהכנסות החטיבה מפעילות אלקטיבית במרפאות פרטיות, ניתוחים, בדיקות מעבדה וכדומה. אך מאז אלו החלו לשוב לשגרה ונובמבר העריכה נובולוג שלא צפויה השפעה שלילית מהותית מהמלחמה על תוצאותיה.
מדפלקס, שהייתה אחראית לירידת הערך ברבעון הראשון, פועלת בגרמניה ומספקת לאנשי רפואה פלטפורה דיגיטלית מאובטחת לתקשורת עם מטופליהם. נובולוג רכשה במרץ 2021 20% ממניותיה ובהמשך העלתה את החזקתה בה ל-24% בהשקעה של 30.5 מיליון שקל. שנתיים מאוחר יותר רשמה הפרשה לירידת ערך ההחזקה בסכום שך 23 מיליון שקל. במאי האחרון הוסכם על השקעה נוספת שלה של 750 אלף יורו, ולאחר צירוף משקיעים נוספים החזקתה דוללה ל-18%.
רכישת ההחזקה במדפלקס בוצעה כחלק מניסיונה של נובולוג לפתח את פעילות חטיבת הדיגיטל שלה שעוסקת בהנגשת מידע רפואי וכלים טכנולוגיים בזירה הדיגיטלית כולל שירותי זימון תורים, ניהול יומנים וניהול מפגשי טלה-רפואה. עיקר פעילותה של החטיבה היה בישראל, ורכישת ההחזקה במדפלקס נועדה לאפשר חדירה לשוק הבריאות בגרמניה. אולם הירידה בביקושים לשירותי רפואה דיגיטליים לאחר ההתאוששות מהקורונה הובילה את מדפלקס לקשיים.
מנכ"ל נובולוג אביעד בוסי החל את תפקידו ביולי לאחר שהחליף את עירן טאוס שכיהן בתפקיד בשש השנים שקדמו לכך. טאוס הרחיב את פעילות החברה והוביל את המבנה הארגוני הקיים שלה ובתקופתו רכשה החברה 13 חברות שונות. בדוח המסכם את הרבעון השלישי של 2023 הציגה החברה כי במהלך 2024 בכוונתה לבחון ולעדכן את האסטרטגיה העסקית שלה.
נובולוג נסחרת כיום לפי שווי של 756 מיליון שקל, 59% פחות משווי השיא שלה, 1.8 מיליארד שקל שנרשם ביולי 2022. מניית החברה רשמה ירידה של 18% ב-12 החודשים האחרונים לעומת עלייה של 28% שנרשמה במדד SME60 שבו היא נכללת (הכולל את 60 המניות בעלות שווי השוק הגבוה יותר שאינן נכללות במדד ת"א 125). לאווירה המשברית בשוק ההון המקומי בשנה החולפת הצטרפו גם חששות המשקיעים כי התרחבותה של החברה מגיעה על חשבון רווחיותה, כפי שהשתקף בתוצאותיה האחרונות.