סגור

האולטימטום הסיני לקיבוצים: "תנו הסכמה בתוך שבוע, אחרת ננפיק את תנובה לבד"

ברייט פוד הסינית, בעלת השליטה בתנובה, שלחה לנציג הקיבוצים מכתב שבו טענה כי התנגדותם להנפקה מפרה את הסכם בעלי המניות. מימוש האולטימטום מצד ברייט פוד יותיר את הקיבוצים עם אחזקות לא סחירות. הקיבוצים: "אחיזת עיניים של ברייט פוד"

ברייט פוד הסינית, בעלת השליטה בתנובה, מעלה הילוך במאבק שלה נגד הקיבוצים, שותפיה בחברת המזון. ל"כלכליסט" נודע כי היום שיגרה ברייט פוד מכתב לקיבוצים, שבו הודיעה להם כי ההתנגדות האקטיבית שלהם להנפקת תנובה מהווה הפרה של הסכם בעלי המניות בחברה.
במכתב הודיעה ברייט פוד כי אם הקיבוצים לא ייתנו את הסכמתם להנפקת החברה בתוך שבוע, היא תחל בהליך נפרד של הנפקת מניותיה בתנובה (76.4%) בבורסה, מה שיותיר את הקיבוצים עם אחזקות לא סחירות. לפי האינדיקציות של ברייט פוד, ניתן להנפיק את תנובה לפי שווי של 9—10 מיליארד שקל. בחינת אפשרות ההנפקה נחשפה לראשונה ב"כלכליסט".
הקיבוצים, מצדם, הגיבו בביטול על ההודעה של ברייט פוד ואמרו כי אין לתאגיד הסיני שום אפשרות להנפיק את המניות ללא הסכמתם, ומבלי לספק גילוי על האירועים האחרונים בחברה שהתרחשו סביב הדרישה של הקיבוצים להדיח את היו"ר חיים גבריאלי, שמכהן מטעם ברייט פוד, וזאת על רקע קיום של יחסי מרות לכאורה.
על המכתב - שנשלח לעמית בן־יצחק, הדירקטור הבכיר בתנובה מטעם הקיבוצים ויו"ר ארגון גרנות של הקיבוצים - חתומה לילי וונג, סגנית נשיא לפעילות בינ"ל בברייט פוד, ומי שכיום עומדת בראש ועדת הביקורת של תנובה במקום גבריאלי, שמנוע מכך משום שזו הוועדה שדנה בעניינים הקשורים אליו.
1 צפייה בגלריה
מטה תנובה ב פתח תקווה
מטה תנובה ב פתח תקווה
מטה תנובה בפתח תקווה
(צילום: דנה קופל)
"כידוע לך, זה זמן ברייט פוד בוחנת את האפשרות לבצע הנפקה ראשונה לציבור של תנובה. לחברה תוצאות פיננסיות מעולות בשנים האחרונות ואנו צופים שהיא תמשיך לשגשג. לפיכך, זהו זמן טוב לכניסה לשוק, בפרט בהתחשב בתנאי השוק הטובים", כתבה וונג. "אולם אגודת האחזקות של הקיבוצים, באמצעותך ובאמצעות אחרים המשמשים כנציגיה, העלתה התנגדויות חסרות בסיס להנפקה, והגישה דרישות בלתי סבירות, כולל הדרישה כי אגודת האחזקות של הקיבוצים תוכל למכור את רוב או כל אחזקותיה בתנובה במקום את חלקה היחסי. התנהלות זו מהווה הפרה ברורה של הסכם בעלי המניות, שבו מופיע סעיף הקובע כי הצדדים יעשו מאמצים סבירים כדי לגרום לתנובה ליזום הנפקה בתוך פרק זמן מתאים בבורסת ת"א או בבורסה בינ"ל, על פי החלטת הדירקטוריון".
וונג טוענת ומאיימת כי "לא יכול להיות ספק כי דרישות אגודת האחזקות הנוגעות להנפקה מועלות בחוסר תום לב ומתוך מטרה בלעדית למנוע את ההנפקה. אתם נדרשים לחדול מהפרת הסכם בעלי המניות ולשתף פעולה עם הליך ההנפקה. כל עיכוב בהנפקה מהווה הפרה של חובת תום הלב ואתם תישאו בכל נזק שייגרם. אם ההפרעה להליך תימשך, לברייט פוד לא תהיה ברירה אלא לשקול הצעה נפרדת לציבור של אחזקותיה - בתנובה או דרך חברת האחזקות שלה". הכוונה של ברייט פוד לקדם באופן עצמאי את הנפקת תנובה נחשפה ב"כלכליסט".
ברייט פוד דנה לראשונה בהנפקת תנובה בישיבת בעלי מניות שנערכה בהונג קונג בינואר 2020, שבה השתתפו גם נציגי הקיבוצים. מאז התקיימו עוד מספר ישיבות בנושא.
המכתב מלבה את הרוחות שסוערות ביתר שאת בתנובה בשבועיים שחלפו מאז ש"כלכליסט" חשף את הדרישה של הקיבוצים להדיח את גבריאלי בשל קיום יחסי מרות לכאורה עם עובדת הכפופה לו. גבריאלי מכחיש את כל המיוחס לו. שופטת שמונתה מטעם החברה תמכה בעדויות שהוצגו נגד גבריאלי. ברייט פוד, מנגד, טוענת כי מדובר בעלילה שמעלילים הקיבוצים על רקע הרצון שלהם למכור את אחזקותיהם בתנובה במסגרת ההנפקה, בעוד ברייט פוד דורשת שכל צד ימכור חלק מאחזקותיו באופן יחסי. בתוך כך, הקיבוצים דרשו לזמן ישיבת דירקטוריון להדחת גבריאלי ליום שישי הקרוב, אך הישיבה לא זומנה.
גורמים מטעם בעלי מניות המיעוט בתנובה מסרו כי "הודעת ברייט פוד היא עוד ירייה באפלה, שמתבצעת תוך רמיסה של כל נורמה ומינהל תקין. דירקטוריון תנובה מעולם לא דן בהנפקה, לא אישר אותה ולא התיר לחברה לצאת לתשקיף. הכל אחיזת עיניים. ברייט פוד ונושא כליה בישראל, גבריאלי, שוב מנסים להלך אימים על נושאי משרה בדירקטוריון ועל בעלי המניות. זה מאמץ בלתי חוקי שלא יישא פרי. הניסיון למנוע את הדחתו של היו"ר שסרח לא יצלח. מדובר בניסיון ילדותי מצד ברייט פוד למנוע את העיסוק במעשיו החמורים של גבריאלי ולשבש את הבדיקה בעניינו. תנובה וראשיה נמצאים תחת חקירה ובמחדל ניהולי חסר תקדים. בנסיבות הקיימות, ולאור הניסיון של בעלי השליטה מסין למנוע את החקירה ולשבש אותה, איש לא יאפשר את הנפקת החברה".